Egy teniszklub épületét újították meg a franciaországi Cabourg-ban.

Lemoal Lemoal Architectes a cabourg-i Garden Tennis Club számára tervezett új öltözőépületet, egy átfogó renovációs program részeként. A fejlesztésekkel a klub csatlakozott a francia szövetség versenyeztetési rendszeréhez (Circuit National des Grands Tournois de tennis). Az új öltöző illeszkedik a helyi hagyományokhoz, favázas épület maga is, de kortárs módon alkalmazva.

Nemrég Amerikából, mi több, egyenesen a Fehér Házból, mi több, egyenesen Melania Trump First Ladytől kaptunk egy teniszközpont-megfejtést. Ott a helyi irányvonalnak megfelelően klasszicizáló épület született, ami igazodik az elnöki rezidencia neoklasszicista stílusához. A Franciaország északi részén lévő kisváros, Cabourg hasonló léptékű tömböt épített, szintén tiszteletben tartva az építészeti hagyományokat, a végeredmény mégis egészen más lett.

Az alapelv

Különös figyelmet fordítottak a kisléptékű épületre, amelyben a teniszkomplexum öltözői és WC-i kaptak helyet, miközben ügyeltek arra, hogy harmonikusan illeszkedjen a környezetéhez. Mindezt a hagyományos normann építészeti eszköz, a favázas szerkezet kortárs relevanciájának felmutatásával érték el. A konstrukciós elv járulékos előnye, hogy nagyban támaszkodik a helyi tudásra, alapanyagokra és cégekre, így fenntarthatóbb is. Például a terrakotta tetőcserepeket a Cabourg-hoz közeli Bavent városában gyártották.

Favázas szerkezet

A projekt ugyanazt az építési elvet alkalmazza a homlokzaton, ami Normandia favázas építészetén is megfigyelhető. Esetünkben a szerkezeti technikára jellemző tömör fagerendákat és csapokat optimalizálták és kiemelték, a teljes vízszigetelést, szigetelést és ácsmunkát a szerkezetben helyezték el.

Fény

A szerkezet és a vízálló épületbőr elkülönül ebben a projektben. Az áttetsző polikarbonátból készült kettős épületbőr – amelyet a fa részeken belül installálták – közvetlenül a szerkezetbe engedi a fényt. Ezzel gondoskodtak az állandó világosságról odabent, egyúttal határozottabbá tették az épület jelenlétét a helyszínen. A megoldás a belső világítás segítségével fa homlokzatot is kiemeli.

Garden Tennis Club, Cabourg
Tervező: Lemoal Lemoal Architectes
Alapterület: 100 m²
Projektköltség: 350 000 euró
Kivitelezés ideje: 6 hónap
Fotók: Javier Callejas

A leírást és a képeket a Lemoal Lemoal Architectes bocsátotta rendelkezésünkre.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kubai építészetek

Kubai építészetek

Kiállítás a kubai múlt és jelen összetettségéről

Fenntartható tradíciók

Fenntartható tradíciók

Kínai népi építészet és környezettudatosság keveredik a jól-lét zöld környezetében.

Hirdetés