Kreatív és minőségi megoldások a szálcement homlokzatburkolati anyag használatában.

Milyen kreatív megoldások vannak a szálcement homlokzatburkolati anyag változatos felhasználásában? Milyen jó példákkal szolgálnak nekünk a tervezők? Az EQUITONE építészek és építészhallgatók számára hirdet minden évben pályázatot azzal a céllal, hogy bemutassa a homlokzatburkolati anyag építészeti minőségét tekintve is figyelemre érdemes példáit. 

A Tóth Projekt Építész Iroda I. díjas épülete.A Krizsán András tervezte Luther kápolna szintén I. díjat nyert.

A 2018-as nyertesek között családi ház, középület, közintézmény is szerepel, melyek mind jól példázzák az EQUITONE minőségi alkalmazását.

 „A zsűrinek és e kreatív homlokzatburkoló anyag gyártójának egyaránt öröm, hogy a családi házak/lakóépületek mellett egyre több középület, közintézmény szerepel a pályamunkák között, bizonyítva, hogy az EQUITONE egyre szélesebb teret és minőségibb felhasználást nyer. A szálcement homlokzatburkolatokkal tervezett és kivitelezett épületek egyszerre egyszerűek és dinamikusak, amitől szinte élnek a környezetükben." méltatta a pályaműveket Kertész András Tibor Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja.

Kevesebb kötöttség - kreatív használat

A kiírás évek óta lehetőséget biztosít nemcsak a már megvalósult épületek, de a még rajzasztalon lévő munkák megmérettetésére is. „A jövő építészei idén is alapos anyagismerettel használták az EQUITONE termékeket, csakúgy, mint a »felnőtt« szakmagyakorlók. A beadott 11 pályamű mindegyike izgalmas és modern megoldásokat tartalmazott.” – értékelte Kertész András Tibor a hallgatói munkákat – „A díjazottak mindegyike tisztán és érthetően használta az EQUITONE megoldásokat.”

 

I. díj - Családi lakóház, Budapest 

Építész: Tóth Projekt Építész Iroda - Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes, Schmidt Péter

"Fekete és fehér. Vakolat és szálcement. A vállalt egyszerűség a részleteit tekintve válik kimagaslóvá az épület egészére nézve. A lépcsők játékos elrendezése, az nyílászárók beharapásának szögtörései éppen azok az egyedi jellemvonások, melyek élővé, dinamikussá varázsolják a házat, ahol a megérkezés helyét alázatosan emeli ki az Equitone köntösbe bújtatott nyúlvány. A lábazati antracit tónusok mintegy lebegővé, súlytalanná teszik az egész épületet, az ablaküveggel kombinált szálcement lapok pedig finom dinamikát visznek a homlokzatba mégis egyben tartva az összképet." - Várszegi Dániel építész, homlokzati tanácsadó, az EQUITONE munkatársa, a zsűri tagja méltatása. 

 

I. díj - Nicolas Schöffer Múzeum, Kalocsa

Építészek: Dr. Kondor Tamás, Dr. Fogas Renáta, Dr. Gyergyák Ákos

"A megvalósult épület szép példa egy meglévő klasszicista lakóépület és egy ízig-vérig mai épület összeépítésére. Az épület fő erénye, hogy egységben tartja a különböző korú épületrészeket és mindezt kevés eszközzel. Az régi épület külsejéhez bátran nyúlnak a tervezők oly módon, hogy egyúttal megvillantják rajta az új épületrész jelenlétét is. A színek elegáns visszafogottsága, fekete-fehérben tartása jó döntés. Izgalmas belső terek jöttek létre, méltó emléket állítva Nicolas Schöffernek." - Kertész András Tibor méltatása.I.díj - Evangélikus kápolna, Budapest 

Építész: Krizsán András DLA

"A tervezett és megvalósult épületegyüttes gyönyörű példa egy szakrális funkció, egy kápolna létrehozására Budapest egyik kisvárosi negyedében, ahol az épületek léptéke „kis családi házas”. A kápolna és annak kiegészítő elemei elegáns és természetes harmóniában vannak környezetükkel, mégis kitűnik azonnal különleges formaképzésével, anyaghasználatával. Az épület külseje és belseje is finom egyensúlyban van, a színek és formák minden részletnél a helyükön vannak. Ami egy kápolnától leginkább elvárható az, hogy biztonságot, nyugalmat és stabilitást sugározzon. Ez ennél az épületnél maradéktalanul megvalósul. Különösen szép a kereszténység legfőbb szimbóluma a kereszt megformálása a homlokzaton. Az EQUITONE-t a hagyományos kőburkolat rakásánál megszokott formai módon oldotta meg a tervező, ami a táblás burkolat esetében is finom és elegáns megoldás." - Kertész András Tibor méltatásaKülöndíj: Budapesti Német Iskola

Építész: Bánáti + Hartvig Építésziroda

Építészek: Hartvig Lajos DLA, Nagypál Viktor, Éles Péter, Annus Zsuzsa, Guld Beatrix, Novotny Nóra, Kádár Gergő, Szabó Péter, Zajacz Judit

"A tervezők rendkívül elegánsan oldották meg a saját maguk által tervezett iskola bővítését. Ez néha nehezebb feladat, mint mások által tervezettet tovább folytatni. Nyilván ilyen helyzetben sokféle új gondolat, netán teljesen új koncepció kialakítása is felvetődik. Itt és most szerencsére nem távolodtak el a tervezők az eredeti gondolattól. A bővítés világosan különbséget mutat a régitől, ugyanakkor folytatja az eredeti gondolatmenetet. Az új anyaghasználat a kellemes pasztell sárga szín, az EQUITONE burkolat megjelenése árnyaltan új ízt hoz az épületegyüttesbe." - Kertész András Tibor méltatása

 

Különdíj - Újpesti Piac és UP Újpesti Rendezvénytér

Építész: Firka Építész Stúdió
Építészek: Bikki István, Bun Zoltán PhD, Dobos Zsolt, Schöff Gergely

"A tervezett és megvalósult épület Újpest egyik meghatározó épülete lett, és nemcsak azért mert funkciójából adódóan környezetteremtő, hanem mert építészeti kialakítása és minősége példaértékű. A hagyományos piac itt vásárcsarnokká válik, ami önmagában már egy igazi városi épületet eredményez. A kulturális épülettel való szimbiózisa pedig több síkon, rétegben árnyalja az épület használatát. Összekapcsolja a kereskedelmi funkciót a kulturális funkcióval, ami nagyon mai és nagyon időszerű. Az épületen hasznát EQUITONE burkolat különösen a tömör homlokzati felületen kel életre, ahol szellemesen átlós szerkesztésben került az épületre. Szinte képzőművészeti alkotásként viselkedik itt a burkolat. Egyedi megjelenésével mintaértékű lehet az anyag változatos felhasználási módját illetőleg." - Kertész András Tibor méltatása.

Az EQUITONE számára fontos a jövő építészgenerációja is, ezért a hallgatókat is rendszeresen díjazzák. 

I.díj - Jobbik Eszter (BME)

Könyvesház, Esztergom

Konzulens: Zsembery Ákos PhD

"A tervezett épület Esztergom patinás utcájába, az Imaház utcába került. A hely izgalmát az is adja, hogy a zsinagóga épülete előtti teresedés, mintegy befejező eleme lehet a könyvesház. A terv fő erénye a telepítése és a „passzázsszerű” üzlettér megfogalmazása. A környező patinás épületek között izgalmas feszültséget teremt a tervezett épület egyszerű, letisztult, de sok további lehetőséget magába rejtő megjelenése. Ezt a hatást az EQUITONE homlokzat használata még jobban aláhúzza." - Kertész András Tibor méltatása.

 

II.díj - Tarr Zsuzsanna (PTE Műszaki és Informatikai Kar)

Társasház, Pécs

Konzulens: Dr. Rétfalvi Donát

"A tervezett épület Pécsen egy meglehetősen összetett beépítési helyzetbe került. A tervező szellemesen telepítette épületét, izgalmas külső tereket létrehozva. Tömegformálása, részletképzése, színe egyaránt nagyon mai, finom építészeti szemléletű. A homlokzat burkolataként használt antracit színű EQUITONE burkolat nagyon jól támasztja alá az építészeti elképzelést és minőségi, időtálló épület reményével kecsegtet." - Kertész András Tibor méltatása.             

 

III. díj - Vörös Gergely (BME)

Forest House, Norvégia

Konzulens: Turi Attila, Ybl-díjas építész

"Kiszakadva a város forgatagából, az épület geometriája az őt körülölelő természethez idomul. A monolitikus tömbök egyfajta válaszul szolgálnak a távoli hegycsúcsokra, szinte farkasszemet nézve azokkal, míg az erdő felől védett zugot képeznek a pihenni vágyónak. Anyaghasználatát tekintve az EQUITONE szálcement burkolatok két tónusa tisztán és érthetően választja szét a funkciókat, míg a fa használata elegáns kontrasztot képez a beharapásoknál, nyílászárók keretezésénél." - Várszegi Dániel méltatása. 
 

A pályaműveket Kertész András Tibor Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, Tima Zoltán Prima Primissima, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész és Várszegi Dániel építész, homlokzati tanácsadó, az EQUITONE munkatársa értékelte 2018-ban.

(x)

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A nagyszerű épületek egy ceruzavonással kezdődnek

A nagyszerű épületek egy ceruzavonással kezdődnek

Megérkezett az EQUITONE [tectiva] új színárnyalata: a TE 85 Grafit.

Green Garden nyílt tervpályázat építészhallgatók és 30 év alatti építészek számára

Green Garden nyílt tervpályázat építészhallgatók és 30 év alatti építészek számára

A Masterplast és a Demján Sándor Alapítvány nyílt tervpályázata többszintes társasházi lakópark tervezésére

Hirdetés