Zelenszkij elnök a Balbek Bureau-t bízta meg az átmeneti otthonok tervezésével.

Az orosz inváziót követő újjáépítés idejére átmeneti lakóhelyek épülnek Kijev otthonukat vesztett lakói számára. Volodimir Zelenszkij elnök a Balbek Bureau tervezőivel tárgyalt a projektről. A kijevi iroda világszerte tanulmányozta a menekülttáborok felépítését, és ennek alapján alkotta meg a moduláris elemekből felépíthető település tervét.
 

 

Re:Ukraine névre keresztelt projekt alapja egy standard méretű, faszerkezetű box, amely különbözőképpen alakítható ki belül: lakóegység, közös konyha vagy közösségi tér is lehet. Az egységek sorolhatók, egymásra rakhatók, így nagyobb blokkok alakíthatók ki belőlük, köztük zöld területekkel. 100 fős kis telep épp úgy építhető, mint akár 8200 fős „kisváros”. Ukrajnában mintegy 4600 ház pusztult el a 30 nyilvántartott műemléken kívül, és becslések szerint 6,5 millióan hagyták el az otthonukat az országon belül – 3,2 millió ember pedig már az országot is.

 

 

Ennek a hatalmas tömegnek az elhelyezése sürgető építészeti feladat, amely gyors és hatékony megoldást követel. A favázas, OSB lapokkal burkolt, bitumenes lemez fedésű modulok kellően olcsók és variábilisek, helyi alapanyagokból kivitelezhetők, speciális technológia nélkül. Az egységek négyzetméterára 350-550 dollár között mozog, a belső kialakítástól függetlenül minden modul 3-szor 7 méteres. Az iroda hatféle változatot dolgozott ki a modulok összeépítésére, amellyel önállóan működni képes blokkok jönnek létre, minimum egy közös konyhával, és egy közösségi helyiséggel. 

„A találkozás , a szociális interakció krízishelyzetben segít a mentális egészség helyreállításában” – vallják a tervezők.

 

 

A programot kezdetben a Nyugat-Ukrajnába menekült állampolgárok számára fejlesztették ki. Az orosz csapatok visszahúzódása után azonban Zelenszkij elnök kiterjesztené a programot az ostromlott városok környékére is, ezért Ukrajna újjáépítéséről tárgyalt építészirodákkal, helyi vezetőkkel és az illetékes minisztériumok képviselőivel. Az elnök bejelentette, hogy minden otthonát vesztett állampolgárt elhelyeznek. 

„Bucsában az épületek 15%-a elpusztult, de sok olyan is van, ami újjáépíthető, renoválható, és lakóik visszaköltözhetnek. Azt javasoltuk, legyen a telep Bucsa közelében, a helyiek nem akarnak az otthonuktól 500 kilométerre kerülni, nem félnek a bombáktól.  4-5 hónap alatt elkészülhet a település” – mondja Slava Balbek, a stúdió vezetője.

 

 

Az lakók saját erőből tervezik a házak újjáépítését, már csak azért sem akarnak távolabbra kerülni, mint ami napi ingázással elérhető. A Balbek Bureau jelenleg a telepítési terven dolgozik, és helyi politikusokkal egyeztet a menekültfalu végleges helyéről és méretéről. A cél nem a hosszú távú elhelyezés, hanem az, hogy a lakók minél hamarabb visszatérjenek saját otthonaikba. Az egységek ezért általános, alapvető igényekre készülnek, számolva azzal, hogy három-négy havonta cserélődnek majd lakóik. Amikor pedig már nem lesz rájuk szükség – remélhetőleg a nem túl távoli jövőben – újrahasznosíthatók az építőiparban vagy a hadseregben. 

 

 

A Re:Ukraine rendszer ideiglenes munkahelyek létesítésére is alkalmas, a stúdió több tagja maga is Nyugat-Ukrajnába tette át székhelyét Kijevből. A nyugat-ukrajnai városok irodái és lakásai tele vannak, így szükség van átmeneti munkaterek létrehozására. A helyi önkormányzatok partnerek ebben és szintén tárgyalnak a Balbek Bureau tervezőivel. 

 

 

Forrás: dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lányok, szkenneljétek a városszövetet!

Lányok, szkenneljétek a városszövetet!

A girlscanscan kollektíva bemutatkozó „Tripping on Modernist Monuments” című kiállítása május 1-ig tekinthető meg a Turbina Kulturális Központban.

Szakmai támogatás a Graphisofttól az ukrán AEC szakembereknek

Szakmai támogatás a Graphisofttól az ukrán AEC szakembereknek

Ingyenes Archicad és BIMcloud SaaS licenceket kaphatnak a mérnökök.

Csoda az erdő mélyén

Csoda az erdő mélyén

Sergej Makhno corten acéllal burkolt villája Ukrajna erdőségében.

Hirdetés