Csipkebeton hatású árnyékoló homlokzat 

A Sanjay Puri Architects az indiai Dzsaipurban tervezte meg a Zen Spaces-t, egy olyan környezettudatos házat, amely elmossa a belső és külső terek közötti határokat. Az építészek az átláthatósággal játszva egy olyan bonyolult árnyékoló homlokzatot alkottak, amely hagyományos dzsaipuri és radzsasztáni kőből készült. Ez a tervezési elem a helyi építészet előtt tiszteleg, ugyanakkor hozzájárul a ház energiahatékonyságához, szabályozza a napfényt, valamint megszűri a zajt.
 


A saroktelken elhelyezkedő négyszintes épület 27 000 négyzetmétert foglal el, és egy többgenerációs család igényeit szolgálja ki. Az építészeti kompozíciót kocka alakú térfogatok alkotják, amelyeket egy nyitott udvar keresztez. A ház elrendezése a különböző szinteken különböző életigényeket szolgál ki, és egy földalatti szintet is tartalmaz, ahol társalgó, edzőterem és kiszolgáló helyiségek találhatók.
 


A ház célja, hogy összekapcsolt térbeli élményeket hozzon létre, miközben privát szférákat alakít ki az egyes területeken belül. Az átláthatóság különböző szintjei jellemzik a belső tereket, harmonikusan kiegyensúlyozva a lakó-, társalgó-, étkező-, kültéri és közlekedő tereket. A földszint és az első emelet ad otthont a nappali- és étkezőtereknek, mindkét szinten három hálószobával és egy kis társalgóval. A perzselő nyári hőség ellen a ház minden szobájához erkélyek és teraszok tartoznak, naptól védett, privát menedékhelyeket biztosítva. 
 

Az épület olyan fenntartható gyakorlatokat alkalmaz, mint a víz újrahasznosítása, az esővíz összegyűjtése és a napenergiával működő vízmelegítő rendszer. Az építkezést a környékbeli helyi vállalkozók végezték, és az építéshez elsősorban 100 kilométeres körzetben beszerzett anyagokat használtak.


Forrás: Designboom

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csipkézett fény

Csipkézett fény

Csipkebeton hatású árnyékoló homlokzat 

Két Michelin-csillagot kapott a tatai Platán Gourmet

Két Michelin-csillagot kapott a tatai Platán Gourmet

 A Pesti István nevével fémjelzett étterem az első hazai vidéki vendéglátóhely, amely megkapta a legnagyobb presztízsű gasztronómiai elismerést.

Hirdetés