A Marc Lore befektető által megálmodott város neve Telosa lesz.

Bjarke Ingels dán építész mestertervet készít egy új, a semmiből (és a semmiben) megépülő amerikai városhoz, amit a sivatagban álmodott meg Marc Lore vállalkozó – jelentette be a BIG (Bjarke Ingels Group) Twitter oldalán. A Telosa névre keresztelt ötmillió lakosú város egy 150 ezer hektáros területen az Egyesült Államok nyugati részén születne meg. 

„A víziónk egy olyan új város létrehozása Amerikában, amely eléri a városi élet globális színvonalát, kiterjeszti az emberi potenciált és egy tervrajzzá válik a jövő generációi számára" – áll a Telosa közleményében. A város ötlete Marc Lore-tól származik, aki korábban a Walmart e-kereskedelmi vezérigazgatója volt, és aki 2016-ban 3,3 milliárd dollárért adta el Jet.com nevű start-up weboldalat a szupermarket vállalatnak. Lore ötlete az, hogy beszerez egy nagy földterületet, amelyet egy közösségi alapnak adományoz, hogy a terület növekvő értéke finanszírozhassa a város fejlődését. A Telosa egy közösségi tulajdonú földterületen épülne meg. 

„Véges mennyiségű földterület van, és ezt a területet nemzedékekkel ezelőtt megigényelték – közösségeket hoztak létre, felhasználva az adókból származó pénzeket a területeken történő befektetéshez, ezért a földek értéke idővel növekedett, és a földtulajdonosoknak nem kellett semmit termelniük vagy kockázatot vállalniuk – idézte Lore-t a Dezeen. – A föld lényegében egy sivár sivatagdarabból dollár milliárdokat, vagy akár billiókat érő modern városává válhat. Ezért még többet gondolkodtam egy lehetséges megoldáson, és felvetődött bennem, hogy mi lenne, ha ez a föld egy közösségi alap tulajdonában lenne?"– folytatta Lore.

A tervek szerint az elkövetkező 40 évben a város ötmillió lakosúra növekedhetne, de első lépésként, 2030-ra egy 50 ezer lakosú várost szeretnének létrehozni - ráadásul egy olyan várost, aminek célja, hogy a világ legfenntarthatóbb városa legyen. A város népsűrűségét hektáronként körülbelül 33 emberrel számolják, ami nagyjából megegyezik San Francisco népsűrűségével.

A város „sokféle lakhatási lehetőséggel” bírna, amelyek mindenki számára elérhetőek. A BIG a koppenhágai Dortheavej Residence képét használta a Telosa Twitter oldalán ennek illusztrálására. A városközpontban egy nagy, Equitism névre keresztelt kilátót építenének, amelyet sokemeletes épületek vesznek körül. A kilátóterületek összehozzák a látogatókat és a lakosokat. A fotovoltaikus tető, a megnövelt víztároló és a vertikális gazdálkodású farmok lehetővé teszik, hogy az emberek osztozzanak azon, ami a struktúrán megtermett."

Az ötlet első hallásra talán elrugaszkodottnak tűnhet, de valójában sokkal realisztikusabb, mint Bjarke Ingels korábbi javaslata a Holdon kialakítandó életformához szükséges épületre, vagy akár tavalyi, a Föld megmentése érdekében készült, Masterplanet terve. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pálya a magasban

156 - 2019/8

Két nagyon erős külföldi projekttel nyit az Octogon utolsó 2019-es száma: a Dundee Design Museumot Kengo Kuma, a bordeaux-i MÉCA épületét Bjarke Ingels irodája tervezte. Rögtön utánuk mindannyiunk vágya következik: egy négyévszakos nyaraló a Balaton északi partján, a Reload Építészstúdiótól. Körbenéztünk a BudaPart első két átadott lakóépületénél (Vikár & Lukács Építész Stúdió), és az ózdi Újváros Téri Általános Iskola tornacsarnokában (Csontos Györgyi DLA, Mixa Stúdió), a Gyarmati Dezső Uszodában (Plant-Atelier Péter Kis), és még ezzel sem ért véget a sportvonal, mert bejártuk az Illovszky Rudolf Stadiont (Vasas, BIM Design), illetve a szegedi Szent Gellért Fórumot is.

Magyar mérnökök dolgoztak Bjarke Ingels épületénél

Magyar mérnökök dolgoztak Bjarke Ingels épületénél

A norvégiai Twist Múzeum csavaros épületnél fontos szerep jutott a budapesti székhelyű Baumetall Designnak.

Bjarke Ingels fordított piramist tervezett

Bjarke Ingels fordított piramist tervezett

A BIG első lakóháza háromszög alapról indul a négyszögletű tető felé, és körbeveszi a medence.

Hirdetés