Hirdetés

Most, hogy minden iskolásnak otthon kell maradnia, elengedhetetlen a megfelelő áram- és gázellátás.

Hirdetés

Az energiaellátás biztosítása életeket menthet – nem csupán, de különösen a koronavírus-járvány idején – írja közleményében  Habitat for Humanity Magyarország. Nem csupán a mindennapi élet fenntartása – például hűtőszekrények üzemeltetése, mosás, főzés vagy akár az otthonok fűtése –, de gyermekek esetében a távoktatás zavartalan folytatása, illetve az egészséges otthoni körülmények megteremtése, vagy fenntartása is múlhat ezen.
  

A tavalyi első hullámhoz hasonlóan most is a lehető leghamarabb szükség lenne a tartozások miatti kikapcsolási moratórium életbe lépésére, legalább a veszélyhelyzet végéig. Ugyanakkor arról a több mint 100 ezer háztartásról sem feledkezhetünk meg, akik előrefizetős fogyasztásmérőt, – azaz a feltöltőkártyás mobiltelefonok elvéhez hasonlóan működő mérőórát – használnak.

Az előrefizetős mérőórát használók sokszor a leginkább kitett vagy rászoruló csoportokhoz tartoznak; a védendő fogyasztók és gyakran az önkormányzati szociális bérlakásokban élők is ide tartoznak. Ha ők elveszítik a bevételeiket, és nincs pénzük feltöltést vásárolni – vagy az üzletek zárva tartása miatt nem is tudják ezt hol megtenni – náluk ugyanúgy nem lesz áram vagy gáz, mintha kikapcsolnák azt.

„A leginkább rászoruló energiafogyasztók érdekben a Habitat tavaly áprilisban petíciót indított, amelyet több mint háromezren írtak alá.  Ebben arra kértük a kormányt – és kérjük ismét – hogy egy egyszerű, kipróbált eszközt alkalmazva juttassanak el minden fogyasztó számára egy egyszeri, legalább 12 000 forintos rezsitámogatást. Ez akkor nem történt meg, de jelen helyzetben is megoldást jelenthet.” 

A Habitat most arra kéri az energiaszolgáltatókat, hogy tegyék lehetővé – ismét – egy ilyen jellegű vészkód igénybevételét a szociálisan rászoruló ügyfeleik számára. Az érintettek megfelelő tájékoztatásában a karitatív, civil szervezetek és a szociális munkások is a szolgáltatók segítségére lehetnek, hogy valóban eljuthasson ez az akár életmentő információ a háztartásokhoz.

A teljes közleményt további javaslatokkal itt olvashatod el.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták a MOME campusfejlesztését

Átadták a MOME campusfejlesztését

Világszínvonalú designegyetemet kapott a magyarországi kreatívipar.

Függőleges temető Hongkongban

Függőleges temető Hongkongban

Misztikus hely a városi pörgés és az öröklét találkozási pontjánál. 

Jógázz, ne háborúzz!

Jógázz, ne háborúzz!

Kis katonafigurákat pacifikált Dan Abramson.

Hirdetés