Reuse projekt Kínában

A bontással sok mindent elpazarolunk: energiát, anyagot és történelmet. Az épületeknek is megvan a maguk életciklusa, legyen szó az épület saját funkcióinak hanyatlásáról, a társadalmi igények változásáról vagy a helyi politika új követelményeiről, amelyek mind-mind lehetőséget jelentenek a régi épületek megfiatalítására. Ez lebegett a Greater Dog Architects építészei előtt, akik egy régi kínai irodát alakították át publikus könyvtárra.

 

 

Liyang városában egy már használaton kívüli épületbe új szociális funkciókat javasolt a kormány. A felújítási folyamat során a Greater Dog Architects alapos kutatást végzett a meglévő épületről, és reagált az új igényekre is. A környezetet, az építési módszereket és az épület eredeti vázszerkezetét tiszteletben tartva az építészek a lehető legnagyobb mértékben követték a fenntarthatóság elveit. A meglévő teret kihasználva egy közös olvasó- és találkozási helyszínt hoztak létre, ami a nap 24 órájában ingyenesen látogatható. 

 

 

Az épület három föld feletti és egy földalatti emelettel rendelkezik. Az épülettől hátrahúzott, félig szabadtéri bejárat és a szándékosan meghosszabbított, körkörös forgalomirányítás elválasztja az épületet a zajos utcától. Az építészek eltávolították a külső falakat, feltárva az eredeti gerendák és oszlopok vázát. Kivágták az eredeti födémeket, és új, hátrahúzott kör alakú szerkezeti gerendákat helyeztek el a főhomlokzaton. 

 

 

Az épületben a forgalom átrendezésével és a csigalépcsők használatával az egyes emeletek fő terei összekapcsolódnak. A kör alakú tetőablak természetes fényt hoz be, és tovább növeli a lépcsőház belső és külső tere közötti kapcsolatot. Az épületfelújítási stratégiában maximalizálták a természetes fényt, többszörös kapcsolatot teremtve az eredetileg zárt „doboz” és a külső környezet között. A szürke facsempe újrafestett és újrahasznosított fából préselt, ami természetes textúrát kölcsönöz az épületnek. A szabadon hagyott gerenda- és oszlopszerkezetet vörösesbarna külső festékkel burkolták be.

 

 

Az egyszerű belső tér a könyvek bemutatását emeli ki, a ferde tető alatt egy csendes olvasóteret létrehozva. A lépcsősarok közben egy csoportos olvasóteret alkot, ahol a mázas kerámiatéglák és a vörösesbarna padlótéglák textúrája az épület homlokzatára rímelnek. Az 1990-es évek elejéről származó épület funkcionálisan is korszerűsítették: átfogó HVAC-rendszer-felújítást végeztek, valamint újratervezték a tűzlépcsőt, a világítási alkalmazás rendszereket és megerősítették a szerkezetet is. 

 


Forrás: Archdaily

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kína elkezdte építeni a világ legnagyobb stadionját

Kína elkezdte építeni a világ legnagyobb stadionját

A lótuszvirág formájú stadionba 100 000 nézőt várnak.

Itt a hulladék nélküli, teljesen önfenntartó ház

Itt a hulladék nélküli, teljesen önfenntartó ház

A lakóhely koncepciót a sanghaji YANG Design tervezte.

Hirdetés