Hirdetés

Az ÖKOINDUSTRIA 2021 Zöldipari Expo digitális pop-up kiállítás lesz.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. reART – Kortárs környezet címmel rendez digitális pop-up kiállítást. A tárlaton olyan alkotásokkal találkozhatnak az érdeklődők, melyek a környezettudatosságra, a klímavédelemre és a fenntarthatóságra reflektálnak. A pop-up tárlat az ÖKOINDUSTRIA 2021 Zöldipari Expo kiállítás keretében rendezik meg, valamint a www.alkotomuveszet.hu oldalon 2021. április 28-tól látható.

Jelenkori társadalmunk egyik legégetőbb kérdése a klímaváltozás és ennek hatása világunkra, életünkre, kultúránkra. Ennek szellemében fogalmazódott meg, hogy a MANK Nonprofit Kft. aktív szerepet vállaljon a természet megóvásában, hiszen a magyar kultúra népszerűsítésén túl kiemelten fontos számunkra az aktuális, az egész társadalmunkat foglalkoztató témák megjelenítése a művészet eszköztárán keresztül. „Az elmúlt években hangsúlyos szerepet kapott mind kiállításainkban, mind munkakörnyezetünk kialakításában a környezetvédő megoldások alkalmazása, a klímatudatos folyamatok beépítése a mindennapokba” – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője

A 2021-es ÖKOINDUSTRIA Zöldipari Expo virtuális kiállításon és online konferencián részt vevő környezetvédelmi szolgáltatók és gyártók mellett idén első alkalommal mutatkozik be a MANK Nonprofit Kft. kortárs képzőművészek alkotásaival és színes kísérő tartalmakkal.  A pop-up kiállítás célja, hogy a kortárs művészet eszközeivel érzékeltesse a környezettudatosság fontosságát, különösen az olyan témákat és jelenségeket illetően, amit minden kortársunk a saját bőrén keresztül érez.

A művészet leginkább az érzékeken keresztül képes hatni és ösztönözni, hogy a befogadó is reagáljon a látottakra – érzésekkel, gondolatokkal vagy tettekkel. Így kialakul egy körforgás, ami az élhető jövő kulcsa. Az ÖKOINDUSTRIA 2021 Zöldipari Expón való részvétellel a MANK összeköti az üzleti és művészeti életet, ezáltal erősítve a kortárs művészet szerepét a mindennapokban.

A reART pop-up kiállításban olyan kortárs műtárgyakat mutatunk be, melyek aktuális környezeti jelenségekre reagálnak. Ilyen Tóth Richárd alkotása, ami a gleccserek zsugorodásával, ezáltal a tengerszint visszafordíthatatlan növekedésének problémájával foglalkozik. Süveges Rita Fossil Jetlag / A repülés alkonya című diptichonnal mutatkozik be, mely egy repülőgép hajtóművét ábrázolja az égő naplementében. Alkotásával a légiközlekedés pazarló energiafogyasztására hívja fel figyelmünket.

A környezet szennyezésével visszaköszön Csizik Balázs Waste Suprematism fotósorozatában, amit ipari települések mentén, erősen szennyezett partszakaszokon készített. A képek célja a műanyagszennyezés és a felelőtlen emberi környezeti beavatkozás problémáinak bemutatása. Ugyanakkor az ember által elhagyott, újból talált tárgyak újragondolásával találkozhatunk Horváth Lóczi Judit alkotásában is, aki előszeretettel minősít át régi fa használati tárgyakat, új jelentésrétegeket adva nekik. Bács Emese pedig festészetéhez használ hulladéktárgyakat: mások által eldobott műanyagkupakokat, gyógyszertartókat és szivacsdarabokat.

Mindezek mellett visszaköszönnek olyan kortárs társadalmi problémák is, mint a Kiss Márta által ábrázolt mobiltelefonjába merülő férfi. A képpel a világunkat behálózó folyamatos virtuális fény- és zajszennyezésre utal. Bubla Éva egy aktuális témát választva, a tiszta levegőhöz való alapvető jogot próbálja reprodukálni levélből készült arcmaszkjaival. Kelle Antal interaktív, virtuális tárgyaival pedig az emberi együttélés kérdéseire próbál mintákat találni matematikai és fizikai eszközökkel.

A pop-up kiállítás mellett színes kísérő programokkal is készül a Társaság. Az érdeklődők még inkább elmélyülhetnek az alkotásokban egy exkluzív, tárlatot bemutató videó segítségével, amely mellett Mangi Kornélia kortárs táncművészeti előadását is megtekinthetik az online kiállításra látogatók.

A MANK reART – Kortárs környezet pop-up kiállítása az ÖKOINDUSTRIA 2021 Zöldipari Expo keretein belül és a www.alkotomuveszet.hu oldalon 2021. április 28., szerdától látogatható. A bemutatott műalkotások a MANK közreműködésével 2021. május 31-ig megvásárolhatóak.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemzeti Táncszínház a Millenárison

Nemzeti Táncszínház a Millenárison

Nem akartak téglát használni, így esett a választás az eleganciát sugárzó szálcement homlokzatburkolatra.

Egyedül nem megy

Egyedül nem megy

A csapat- és egyéni munka hagyományos modelljeinek újradefiniálására van szükség - ez a Steelcase konferenciájának legfontosabb üzenete.

2019/7-es lapszám

155 - 2019/7

A 155-ös lapszámunkban többek közt különleges villaépületekről írunk, a Normafánál például az ősi japán vallás, a sintó is megjelenik Halmos Sarolta épületében, a Káli-medencében már messziről, az útról látható Sajtos Gábor építészék új épülete, míg Szombathely Az év háza különdíjat nyert családi házzal büszkélkedhet immár a Singer Designnak köszönhetően. De van élet a villákon túl is: hiánypótló összeállítás jelent meg a Solar Decathlonról, Molnár Szilvia a FERRUM Irodaház forradalmi megoldásairól, Bán Dávid a salgótarjáni Beszterce tér felújításáról írt. A lapot egy igazán különleges munka zárja, a LAB5 jegyezte Experimental Living néven futó lakórész.  

Hirdetés