Hirdetés

Egy különleges land art installáció a felére csökkenti a repülőgépek okozta zajt.

 

Hollandiában a földrajzi méret és a lapos táj kombinációja folyamatos problémává teszi a zajszennyezést, de kiderítették, hogy a táj magában foglalja a megoldást is. A 2000-es évek elején nagy balhé volt a zaj miatt Amszterdamban, a helyi lakosok azonnali intézkedést követeltek a városvezetőktől, akik némi kutatással rájöttek arra, hogy a földterületek valójában tompíthatják a zajt, különösen azok, amelyek felszántottak.

Fotó: H+N+S Landscape Architects

Ebből a felismerésből születtek meg azok a füves, piramis formájú dombok (Buitenschot Land Art Park), amelyet a  H + N + S cég tájépítészei és Paul De Court vizuális művész hoztak létre, Ernst Chladni egykori fizikus, akusztikus és feltaláló munkájára támaszkodva. A projekt lényege, hogy a hegygerinceket formázó alakzatok képesek elnyelni a hanghullámokat: az alapelem 3 méter magas töltésekből áll, amelyek 1,10 méterrel a földfelszín alatt helyezkednek el, és elosztják a zajt. A gerincek közötti ösvények pedig gyalogútként szolgálnak, létrehozva ezzel Európa legnagyobb labirintusát, a bringások és túrázók közkedvelt útvonalát.

Forrás: H + N + S Landscape Architects
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Éjszaka magától világító kerékpárút az új divat

Éjszaka magától világító kerékpárút az új divat

Pontosabban a naptól világít az út, amitől balesetmegelőzést remélnek. 

Miért fontos az irodai zajcsökkentés?

Miért fontos az irodai zajcsökkentés?

Az egyterű irodákban az általános zajnak is lehet pszichére káros hatása, de szerencsére van megoldás. 

Amikor tetoválás lesz az építészetből

Amikor tetoválás lesz az építészetből

Ben van Berkel az építészet és technológia viszonyáról beszélt a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 konferencián.

Hirdetés