A szavak közti csend állt a 2017-es magyar pavilon fókuszában Lipcsében.

Egyedülállóan komplex, a vásári hagyományokkal drasztikusan szakító pavilonnal készült a 2017-es Lipcsei Könyvvásárra Magyarország. A labirintusszerű tér a Lead82 alkotócsoport munkájaként, Salát Zalán Péter kétszeres Német Formatervezési Díj arany fokozatával és kétszeres Red Dot-díjjal kitüntetett art director vezetésével jött létre. A különleges installáció március 23-26. között várta Németország legfontosabb közönség-könyvvásárának több százezer látogatóját.

Idén is a Collegium Hungaricum Berlin rendezte meghívásos építészeti pályázaton dőlt el, ki legyen a lipcsei megjelenés tervezője. 2016-ban, az első pályázatot követően a győztes Sporaarchitects komoly minőségi mércét állított fel a „furnitecture” gondolat jegyében fogant standbútorukkal. 2017-ben még komolyabb kihívás várta a meghívott tervezőket: az idei kiírás a pavilon bútorát, a grafikai kialakítást és a pavilon üzenetét egységes egészként kezelte, a művészeti koncepciót állítva a középpontba az elmúlt évben megjelent könyvek tetszőlegesen összeállított listája helyett.
2017-ben a Lead82 nyílt alkotócsoport terve bizonyult a legerősebbnek, így a Salát Zalán Péter art director, Sztranyák Zsófia grafikus képzőművész, valamint Sztranyák Gergely és Zilahi Péter építészek erre a feladatra összeállt négyese valósíthatta meg elképzeléseit, a CHB kollektívájával együttműködve. A kreatív koncepció a szavak közötti üres, mégis jelentéssel bíró, nyelveken és kultúrákon átívelő teret: a szóközt helyezi a középpontba. A komplex pavilon építészetileg, grafikai megjelenésében és szellemiségében is újszerű, a különböző érzékelési területekre tett benyomások összjátékával maradandó élményt kínál a Könyvvásár látogatóinak.A „Csend legbelül” (Stille im Innersten) néven alkotott koncepció labirintusszerű térbe vezeti a betérőt, amelybe hatolva magunk mögött hagyhatjuk a vásári nyüzsgést. Az építészeti kialakítás a két pécsi alkotó: Sztranyák Gergely és Zilahi Péter munkája, és a Pausz Design helyi kivitelező csapatot dicséri. A fölénk magasodó falakon az utóbbi évben németül megjelent magyar irodalmi művek részletei olvashatóak az ősi szitázási technikával nyomtatva a falakra. A labirintus mélyebb rétegei felé haladva a látható betűk lassan elfogynak – helyüket a szöveg mintázta szóközök hálózata veszi át. „A szavak között megbúvó, szerény láthatatlanságba burkolózó karakter ezeréves diadalútját ünnepeljük” – írja Szablyár Eszter a bevezetőben, amely németül természetesen a labirintus kezdőfalán is olvasható. A feliratok a helyszín ihletésében az egykori kiváló grafikus és betűtervező, Albert Kapr professzor „Leipziger Antiqua” betűtípusával készültek. A koncepció értelmezésében a helyszínen elhelyezett művészkönyvek segítik a látogatókat – a kimagasló igényességgel összeállított kiadványok Salát Zalán Péter, Sztranyák Zsófia és Németh L. Dániel munkáját dicsérik.
A pavilon legmélyén fedett, zárt tér várta a látogatókat. A „kápolna” a legbelső csend helyszíne; itt Tesch Kata csendzenéje kínált elmélyülést a megfáradt vásárlátogatóknak. A Londonban élő magyar médiaművész testhangokból, valamint a NASA által rögzített „bolygóhangokból” állította össze a fejhallgatókon keresztül élvezhető akusztikus installációt. A könyvvásár látogatói a falra kihelyezett kártyákról a szükséges információkhoz is hozzájuthattak – így magukkal vihették az elmúlt év magyar megjelenéseinek listáját, a kiemelt könyvek idézeteit vagy a kísérőrendezvények programját. Idén a pavilon mellett három külső, városi helyszínen várta a látogatókat a magyar program, a műfajokat ötvöző eseményekkel. Péterfy Gergely a helyi Grassi Néprajzi Múzeumban olvasott fel a németül is megjelent A kitömött barbárból, a népszerű naTo szórakozóhelyen pedig zenével és videóprojekcióval kísért irodalmi est lesz, Danyi Zoltán, Hidas Judit, Péterfy Gergely és Térey János részvételével. Németország egyik legrégebbi filmszínházában, a ma is eredeti, 1912-es állapotában müködö UT Connewitz mozitermében pedig Tóth Kinga és Kalász Orsolya, a rangos költészeti Peter-Huchel-Díj 2017-es kitüntetettje adtak ízelítőt legfrissebb versesköteteikből.A 2017-es könyvvásári megjelenés a Publishing Hungary Program keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

forrás: sajtóközlemény

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Feléledt a kráter

Feléledt a kráter

Hello Wood Builder Summit TOP 3+1

Adapt-úton, a Bánkitó Fesztivál térinstallációja

Adapt-úton, a Bánkitó Fesztivál térinstallációja

Milyen szerepet játszik a művészet a társadalmunkban?

Közösségek Kertje

Közösségek Kertje

A veszprémi Gyárkertben épült meg a Hello Wood legújabb köztéri installációja

Hirdetés