Borkovics Péter üvegművész és Bullás József festőművész kiállítása Veszprémben.

Fényrétegek címmel nyílt ma kiállítás Borkovics Péter üvegművész és Bullás József festőművész alkotásaiból Veszprémben, a Művészetek Házában (Dubniczay-palota - Várgaléria). A kiállítás a fénytörés, a fény, valamint az optikai hatások problémakörét járja körül két különböző szemszögből. A technikai megoldások eltérőek, ugyanakkor hasonló kérdéseket vizsgálnak: az áttetszőség, rétegzettség, végtelen problémakörét.

Borkovics Péter üvegszobrainál gyakran kapnak szerepet a természetben előforduló formák és minták, valamint az üveg és a fény kapcsolata. A művész azt vizsgálja, hogy a teremtő erők a természetben hogyan kapcsolódnak össze az üveg különleges tulajdonságaival. A kívül sima felületű tárgyak titokzatos rétegeket zárnak magukba. A különböző rétegek a megvilágítás hatására nyerik el végső formájukat és válnak igazán láthatóvá.

Borkovics Péter: Genezis-Chaos

Bullás József a figurális festészettől jutott el az optikai művészetig. Képeire jellemző a különböző motívumok (hullám, rács, négyzetháló, kör) ismétlése. Az ecsettel felvitt színsávokra gyakran hengerrel fest, majd akár kézzel vagy ecsettel dolgozza tovább a motívumokat. A rétegek egymásra helyezésével a képek illuzionisztikus hatást váltanak ki, mely a nézőt kibillenti komfortzónájából. Képeinek címei legtöbbször számokból állnak, melyek szintén arra késztetik a nézőt, hogy átadja magát a meditatív szemlélődésnek és elmélyedésnek.

Bullás József: 170601

A két művészeti ág találkozása – üveg és festészet – izgalmas párbeszédet eredményez, ahol kiderül, hogy mindkét oldalon nagy szerepe van a fénynek, a végtelennek és az optikai hatásnak. A három együttesen eredményezi, hogy

az egy térben kiállított üvegszobrok és a többdimenziós hatást keltő, szinte vibráló festmények egy teljesen új, nemcsak művészeti szempontból érdekes, de akár a pszichológia vagy a filozófia oldaláról is meglepő összefüggések feltárására adnak lehetőséget.

A két alkotónak soha nem volt még közös kiállítása, Borkovics Péter pedig közel 15 éve nem mutatkozott be magyarországi tárlaton, ezért egy különösen figyelemre méltó kísérlet a veszprémi. 

A kiállítás megtekinthető 2020. szeptember 30-ig, naponta 10-18 óráig. A kiállítás kurátora: Dohnál Szonja művészeti referens. További információt a Művészetek Háza oldalán találsz.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Májusban érkezik a 20 éves Határtalan design kiállítás 

Májusban érkezik a 20 éves Határtalan design kiállítás 

20 országból 200 alkotó munkái lesznek láthatók

Magyar designerek Berlinben

Magyar designerek Berlinben

A Collegium Hungaricum és a Berlin Design Week ad lehetőséget a bemutatkozásra

Az uniós csatlakozás 20. évfordulója

Az uniós csatlakozás 20. évfordulója

Két hetes programsorozattal készül a Képző

Hirdetés