Rengetegen leosontak a barkácsboltba a karanténból.

A legtöbb kereskedő megszenvedte a koronavírus-válságot, ám a barkácsboltokban a korlátozások ellenére is élénk maradt a forgalom. Ebben nem kis részben a lakásfelújításoknak is szerepe lehetett – állítják az OTP Ingatlanpont szakértői, akik szerint egyébként egy felújított ingatlannal még a jelenlegi, döntően a vevőknek kedvező piaci helyzetben is erős lehet az eladók alkupozíciója.

„Találtam lejárt lakkot, átkentem vele végre az asztalt” vagy „új polcok kellettek a sok lisztnek, ácsoltam hát” esetleg „romos volt a kanapé, de varrtunk rá új huzatot” – számos hasonló történt keringett a kényszerű bezártság hónapjaiban, virágzott a DIY-mozgalom, elvégre valóban most-vagy-soha lakásfelújítási hangulat uralkodott a karanténban. 

De a legjobb, hogy statisztika is igazolja: a lakásfelújítások és -átalakítások szezonalitását a járványnak sem sikerült felülírnia: a KSH adatai alapján a bútorok és műszaki cikkek forgalma csökkent a legkevésbé márciusban. „A hagyományosan a tavaszi és nyári hónapokban jelentkező felújítási lázat fűtötte, és ezzel együtt a bútor, műszaki cikk vásárlás visszaesését mérsékelte az otthonról dolgozók és a (jellemzően kényszer-) szabadságon lévők jelentős tábora – írja az OTP Ingatlanpont. –

Sokan ugyanis a lakásuk renoválására fordították a hirtelen lekötetlenné vált szabadidejüket és energiájukat. A lakástulajdonosok igényesebbek lettek a környezetükre, a korábbinál több figyelmet fordítottak az eddig elhanyagolt helyiségek fejlesztésére, csinosítására.

Emellett a tulajdonosok intenzívebben is használták lakásuk helyiségeit, ebből is fakadhattak javítási munkák. A felújítási kedvet még erősíthette az is, hogy jelenleg vélhetően több szakember érhető el a korábbi időszakokhoz képest, a külföldről hazakényszerülő építőmunkások ugyanis keresik a munkalehetőségeket.”

A munkafeltételek változása is kikényszeríthetett bizonyos változásokat, hiszen azokban a lakásokban, ahol korábban nem volt például dolgozószoba, ott mielőbb szükség volt egy munkavégzésre alkalmas helyiség vagy sarok kialakítására – folytatódik az elemzés. – A huzamosabb otthonlét miatt sokan a teraszukat tették lakályosabbá. A márciusi rohamvásárlók közül többen arra is rádöbbenhettek, hogy míg ugyan minden fontos, alapvető élelmiszert és háztartási cikket sikerült beszerezniük a boltokban, addig ezek megfelelő tárolására nem voltak felkészülve. A polcok, tároló szekrények beépítése, gipszkartonnal határolt kamrák kialakítása is felkerülhetett az azonnal elvégzendő otthoni teendők listájára.

A bérbeadók és eladók is jó esélyekkel indulnak felújított ingatlanukkal

A kisebb barkácsolások mellett a mostani időszak a nagyobb munkálatokra, teljeskörű korszerűsítésre is bátoríthatja azokat, akik eladni tervezik ingatlanukat. Míg korábban a felújítandó lakásokra is lecsaptak a vevők, a csökkenő lakásvásárlási kedvvel, illetve a csökkenő vásárlóerővel most erre kicsi az esély. A tip-top lakásokkal ugyanakkor az eladók egyébként gyengülő pozíciójukat erősíthetik. 

„A vásárlók alkupozíciója az utóbbi időben erősödött. Az érdeklődők bátrabban keresnek lakást azt gondolva, hogy a gazdasági folyamatokból adódóan a lakások árszintje is csökken, kialkudható egy kedvezőbb vételár.

Fontos látnunk ugyanakkor, hogy egy felújított, jó állapotú lakást a tulajdonos még mindig jó eséllyel adhat el az általa meghirdetett áron, minimális alku lehetőségével.

Aki nagyvárosban vagy épp Budapesten értékesíti ingatlanát, a felújítás előtti értékhez képest akár 15-20 százalékkal magasabb áron is eladhatja felújított lakását” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Nemcsak az eladóknak, hanem a bérbeadóknak is észszerű még most, a korlátozások teljes feloldása előtt megfontolni a felújítást. Főként igaz ez azoknál, akik a rövidtávú helyett inkább hosszútávú lakáskiadásban gondolkodnak. Egy Airbnb-szálláshelyen nagy eséllyel például nincs kialakítva dolgozó szoba, vagy legalább dolgozósarok, amire feltehetőleg szüksége lehet az egyetemista vagy épp otthoni munkára kényszerült albérlőknek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Előkerültek a koronavírus nyertesei

Előkerültek a koronavírus nyertesei

Rengetegen leosontak a barkácsboltba a karanténból.

A panelek ára emelkedett leggyorsabban 2018 óta

A panelek ára emelkedett leggyorsabban 2018 óta

Olykor a milliós négyzetméterárat ostromolják a panellakások árai, de a rekord idén valószínűleg nem dől meg.

Ömlik a pénz a Balatonra

Ömlik a pénz a Balatonra

Két évtized Csipkerózsika-álom után mára a Balaton minden szegletében magához tért az ingatlanpiac.

Hirdetés