Hirdetés

Lenka Petrakova, szlovák designer terve elnyerte a Jacques Rougerie Alapítvány pályázatának a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíjat.

Hirdetés

A környezetvédők mellett számos kutatót és tervezőt is foglalkoztat a tengerek, óceánok szennyezettségének kérdése. Több fejlesztés látott már napvilágot vizeink megtisztításának céljával. Ezek egyike a Lenka Petrakova szlovák designer által tervezett 8. kontinens elnevezésű projekt, mely elnyerte a Jacques Rougerie Alapítvány pályázatának a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíját.

A 8. kontinens egy vízen úszó állomás, mely célja a tengerekben, óceánokban fellelhető műanyag hulladék begyűjtése, felszámolása, illetve az újrahasznosítható anyagok visszaforgatása a használatba. 

A kontinens egymásba fonódó szirom alakú egységekből és csápszerű elemekből áll, melyek a műanyag hulladékot begyűjtik be és rendszerezik. A modell egy kutatási- és oktatási központnak is helyet ad, mely a tengerek és óceánok tanulmányozásra biztosít lehetőséget, illetve olyan növények termesztését is támogatja, melyek nem igényelnek földet a fejlődéshez.

A designer a tervezés során figyelembe vette a tengereken, óceánokon uralkodó körülményeket, így olyan objektet tervezett, mely azáltal, hogy átfújhat rajta az erős szél, ellenáll annak. Emellett hasznosítja az árapály- és a napenergiát is. 

A projekt egyelőre még csak papíron létezik, azonban

„amit egy ember el tud képzelni, azt valaki más meg tudja valósítani

– idézi Jules Vernét Petrakova. – Eljött az ideje, hogy elképzeljünk egy tisztább és fenntarthatóbb jövőt, illetve ennek megvalósítási módját a technológia, az építészet és a művészet eszközei által, hogy egy jobb világot építsünk.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Akadálymentesség, sok zöld, nyilvános vécék a Blahán

Akadálymentesség, sok zöld, nyilvános vécék a Blahán

Fél évszázad után újulhat meg Budapest egyik legfontosabb tere.

Építészet 2020: Megkerülhetetlen tradíció és szolid kortárs

Építészet 2020: Megkerülhetetlen tradíció és szolid kortárs

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga.

Design 2020: Bambi, a nagy visszatérő

Design 2020: Bambi, a nagy visszatérő

Az ötvenes évek kultikus üdítőitala megújult ízekben és csomagolásban tért vissza idén.

Hirdetés