A Flaar Mérnöki Tervező és Szolgáltató Kft. és Juhos Lehel közös munkájának eredménye a HORIZON szénszál erősítésű kompozit asztal, amely a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) design LAB inkubációs programja során valósult meg. A különleges projektet a tervező leírásában közöljük.

A szénszálak fontos jellemzője, hogy könnyűek, ugyanakkor erősebbek, mint például az acél, így autókarosszéria-elemek, hajótestek, kerekpár- és motorkerékpár-vázak gyártásánál is alkalmazzák. A HORIZON asztal megvalósításával a tervező és gyártó célja a kompozit anyag és különleges technológia adta alternatívákban rejlő lehetőségek maximális kihasználása volt, egy szokatlan arányokkal és jellemzőkkel bíró bútor esetében.


Motiváció, célok

A kompozit anyagok – főképp a karbonként emlegetett szénszállal erősített epoxi gyanta – különleges jellemzőkkel rendelkeznek. Munkánk célja, hogy a szénszál ne csak a dekoratív struktúrája vagy egzotikus hangzása miatt kerüljön felhasználásra, mint azt számos termék esetében megfigyelhetjük. Célunk az anyagban és a különleges technológiában rejlő lehetőségek maximális kiaknázása egy szokatlan arányokkal és jellemzőkkel bíró asztal esetében. De miért is olyan különleges anyag a szénszál?


Egyedi termékjellemzők

Az asztal vázanyagának, a szénszálnak a szilárdsága meghaladja egy átlagos acélét, sűrűsége viszont csak negyede annak. Legjelentősebb előnye azonban az igen magas rugalmassági modulusza – ez az anyagjellemző írja le az anyag merevségét. A merev szerkezet építését lehetővé tevő szénszálas epoxi gyantát ráadásul nem önmagában, hanem szendvics szerkezetben használtuk fel az asztalnál, ami a monolit héjszerkezethez képest minimális tömegnövekedés mellett óriási plusz merevséget biztosít. Lényege, hogy két merev és nagyszilárdságú héjat egy könnyű, nyomás- és nyírásálló szendvicsmag tart össze, jelentősen megnövelve így a szerkezet inerciáját. A kiváló anyagjellemzők és a szendvics szerkezet merevsége mellett a kompozit anyagok további előnye, hogy a szálak irányíthatóak, ezáltal lehetővé válik, hogy csak (és kizárólag) a terhelt irányokba erősítsünk vagy merevítsünk egy terméket. Ezeknek az anyagjellemzőknek a tudatos és megfelelő kihasználásával lehetővé válik olyan szerkezetek megalkotása, amelyek hagyományos szerkezeti anyagokból eddig elképzelhetetlenek voltak. Szénszálas kompozit szendvics szerkezet kialakításával alacsony tömeg mellett lehet minden más anyagnál lényegesen könnyebb és/vagy fesztávú tartószerkezeteket, jelen esetben asztalt gyártani.
 


A termék bemutatása

Mire képes az anyag?
Milyen formában szemléltethető a technológiában rejlő lehetőség?

A szénszál erősítésű kompozitok tulajdonságainak köszönhetően a hagyományos bútoripari megoldásoktól merőben eltérő, újszerű formákkal, szerkezetekkel kísérletezhetünk. A HORIZON asztal egy olyan önhordó héjszerkezet, mely az asztallap 4 sarkába süllyedő profilszerű lábakon áll. Az hagyományos asztalformát újragondolva így innovatív, ugyanakkor ismerős kialakítást kapunk. A látszó élek vastagsága a szénszál erősítésnek köszönhetően csupán ~5 mm, míg az asztallap rejtett, hab maganyagú szendvicsszerkezete akár 2,6 méter hosszúságban is merev. Exkluzív tárgyaló vagy étkezőasztalként, a HORIZON a technológia és a formatervezés izgalmas fúziója.

A különleges anyaghasználatnak és technológiának köszönhetően nem csak egyedülállóan nemes megjelenésű az asztal, de statikai jellemzőinek köszönhetően szokatlan arányokkal is rendelkezik. Így egy alacsony tömegű, exkluzív kivitelű, prémium termék a végeredmény.
 


Gyártástechnológia

Prepreg technológia negatív szerszám használatával.

A prepreg szó a preimpregnated kifejezés rövidítése. Arra utal, hogy az erősítőanyag már eleve át van itatva a mátrix anyaggal (gyantával). A mátrix anyag epoxi gyanta, amely kiváló jellemzői miatt a legalkalmasabb anyag a nagyszilárdságú szénszálváz erősítésére.


Műszaki adatok

Anyag: szénszállal erősített epoxi gyanta

Asztallap hossz: 2600 mm
Asztallap szélesség: 1000mm
Teljes magasság: 760 mm
Tömeg: 19 kg

Felület: 2K Fényezett:

  • Színre fújt, matt / magasfényű lakkal
  • Carbon outlook, matt / magasfényű lakkal

     
A gyártó: Flaar Mérnöki Tervező és Szolgáltató Kft.

A Flaar Kft-t kompozit (erősített műanyag) termékek tervezésére és gyártására alapították 2006-ban. Fő termékeik a vitorlás és motoros hajók, ám az ipar több szegmensében jelen vannak termékeikkel, az orvostechnikai műszerektől a járműiparig. A hangsúlyt a high-tech, szénszálas termékekre helyezték. A Flaar nem csak Magyarországon egyedülállóan innovatív, de világszinten is annak számít. Ennek bizonyítéka, hogy a Flaar M37-es hajójukat – mindeddig egyetlen magyar hajóként – jelölték az Év Európai Yachtja díjra. Versenyeredményeink is kiemelkedőek: számos első díj köthető a hajóikhoz, nemzetközi megmérettetéseken is.

A tervező: Juhos Lehel

Juhos Lehel a Soproni Egyetemen végzett. „Aula” közületi székcsalád diplomatervét MAOE díjjal jutalmazták. „Homework” bútorcsalád programjával Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjban részesült. 2012-ben saját stúdiót alapított, azóta a bútortervezés, termékfejlesztés és ipari formatervezés területén dolgozik. „Masina” kollekciójával megnyerte a Loft Interior által kiírt pályázatot. A Socowoo márka formatervezőjeként 2016 óta saját termékek fejlesztésén és egyedi projektek megvalósításán dolgozik. Bútoraival rendszeresen szerepel hazai kiállításokon, „Idom” kültéri bútorcsaládját Londonban és Párizsban is bemutatta.


 

Juhos Lehel | Web | Facebook | Instagram
Flaar Mérnöki Tervező és Szolgáltató Kft. | Web | Facebook | Instagram
Magyar Divat & Design Ügynökség | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Juhos Lehel elegáns formatervezésű csapja a világpiacra kerül

Juhos Lehel elegáns formatervezésű csapja a világpiacra kerül

A több mint 40 országban jelen lévő Acrysil csoport magyar designer csapatot bízott meg egy speciális feladattal. 

Kisbútor kollekció készült krionból

Kisbútor kollekció készült krionból

A Socowoo Idom kollekciót Juhos Lehel tervezte, a bútorai beltérben és szabadban egyaránt használhatóak.

Kádár-kocka | Felforgató művészi reakciók

Kádár-kocka | Felforgató művészi reakciók

Birkás Ákos és Rajk László kiállítása

Hirdetés