Az építészet polgári nyelvén mesél Jimmy Thompson perth-i otthona.

Az ausztrál MJA Studio építésziroda munkatársai szoros „családi kötelékben” dolgoznak – a stúdió építészeinek és designereinek közös célja a boldogságot adó, egészségbarát épületek létrehozása, amelyek nem utolsósorban közösségépítő szempontból is előnyösek. A Studio Roam&Iota irodájával együttműködésben tervezték meg az MJA társalapítójának, Jimmy Thompsonnak perth-i otthonát, ami hiteles referenciája alkotói személetüknek.

 

 

Az MJA-nál az ágyásokkal, kültéri teraszokkal körülvett házzal a két modernista ausztrál építész, Marshall Clifton és Julius Elischer kutatási témájára, a perth-i funkcionális építészetre szerettek volna megfelelő válaszokat találni. Jimmy Thompson magának és családjának tervezte az épületet, amelyet a már meglévőnél is több kültéri egységgel, kertrészlettel egészített ki. „Szerettem volna felcserélni a szokásos beosztást, így a ház mögé helyeztem az utcát, elé pedig a kertet, hogy egy-egy összejövetel alkalmával a szomszédos parkot is használhassuk” – fejtegette a tulajdonos a tervezési folyamatot. Arra is gondot fordítottak, hogy a ház tekintettel legyen a szomszédságra is.

 

 

„Munkánk során gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor foghíjtelken kell megvalósítanunk projekteket. Ilyenkor próbálunk minél jobban eltérni a megszokottól” – taglalja Jimmy a stúdió működését. Jimmy Thompson otthona kitűnő lehetőség volt távol maradni a tipikustól, például az igen gyakori, a telket nagy részben elfoglaló építmény és a tenyérnyi zöldterület szomorú arányaitól.

 

 

Az egyszerű bejáratnak köszönhetően a ház gyakorlatilag érzékelhetetlen a szomszédság számára, ugyanakkor mégis építi is a közösséget. Ezt támasztja alá az is, hogy még a 60 éve itt élő idős néniknek is tetszik a épület. A létesítmény tagolása is irigylésre méltó, a kert szinte egybeolvad a házzal. A markáns, fehér téglafal távol tartja a perth-i hőséget, míg a fényes kék burkolat a környező házak szintén kék tetőcserepeire reflektál. Az újrahasznosított őshonos „foltos” fafajta alkalmazása nemcsak melegséggel tölti meg a helyiségeket, de megszakítás nélkül köti össze a belteret a kültérrel.

 

 

A projekt azonban számtalan kihívással is járt. „Megtervezni a saját otthonod hosszútávra szól. A folyamat során saját magam valaha volt legrosszabb ügyfeleként, háromszor is megváltoztattam a designt. (…) Mindig is több mint 100 éves házakban éltem, amit imádtam, de az semmihez sem hasonlítható, amikor a nulláról tervezed meg a saját élettered. (…) Ráadásul beigazolódott, hogy az ügyfeleinknek az elmúlt 15 évben adott tanácsaink mind megállják a helyüket. A designnak valóban meghatározó szerepe van az életminőségünkben. Én magam is sokkal kevesebbet dolgozom, és több időt töltök otthon, amióta az új ház felépült, és ezért nagyon hálás vagyok” – teszi még hozzá Jimmy Thompson.

 

 

MJA Studio | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Yellowtrace

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészeti köznyelv, ausztrál módra

Építészeti köznyelv, ausztrál módra

Az építészet polgári nyelvén mesél Jimmy Thompson perth-i otthona.

A H&M stockholmi üzletében mindenki megnézheti, hogyan kötnek használt pulóverből újat

A H&M stockholmi üzletében mindenki megnézheti, hogyan kötnek használt pulóverből újat

Így talán sikerül talán tudatosítani, hogy régi, elhasznált ruháknak is nagy értéke van.

Gutowskiék ezüstig jutottak a Dezeen Awards közönségszavazásán

Gutowskiék ezüstig jutottak a Dezeen Awards közönségszavazásán

A Dezeen Awards közönségszavazásán desing-fronton is született egy magyar ezüst.

Hirdetés