Hirdetés

Három karakter, egy koncepció

A Nokia székház belső terei.

A Nokia új székháza a Corvin sétányon egy közel 24.000 négyzetméter alapterületű irodaépületben kapott helyett, amely karakteres formavilágával és innovatív szerkezeti megoldásaival nemzetközi viszonylatban is különleges. Az irodaépület belsőépítészeti tervezése az épület adottságaihoz igazodva, valamint a Nokia irányelveit követve zajlott. 

fotó © Palkó György
 
A tervezés során a munkavállalók elvárásaihoz is igazodó, a mai modern iroda követelményeknek megfelelő belső tereket hoztak létre. Különös figyelmet fordítottak a lehető legjobb helykihasználás mellett a munkaállomások ergonómiai szempontok szerinti kialakítására, a fény-, a hőmérséklet, a zaj- és egyéb akusztikai hatások mértékének optimalizálására. 

fotó © Palkó György

Az épület három szárnyát három különböző téma mentén alakították ki, amelyek a Nokia filozófiáját képviselik. Az első szárny Finnországot jeleníti meg, az Origin nevet kapta; a második Magyarországot, amely a Development nevet viseli; a harmadik a globális világot Connectivity névvel.

fotó © Palkó György

A különböző egységekre jellemző motívumok, design elemek és eltérő színvilág alkalmazásával kívánták elérni az egységek egyediségét. A finnországi szárnyban a modern, skandináv hatású, erdőt imitáló fa térelválasztó elemek adják meg az irodaterület karakterét. A fa térelválasztók erdő motívuma a tapéta grafikáiban, illetve a fa lámpaburákban is megjelenik. A magyarországi témát az erőteljesebb piros szín képviseli, a falgrafikákban magyar motívumok, a berendezésekben pedig magyar tervezők design termékei jelennek meg. A globális világ szárnyában a kapcsolódást szemléltető design elemek alkalmazásával egy high-tech világban érezhetjük magunkat, ahol minden mindennel összekapcsolódik. A frissesség, a lendületesség, a modern gondolkodásmód jellemzi az itt kialakított belső tereket, amelyek az ultramodern lámpákban és grafikai illusztrációkban is visszaköszönnek. Az open office és break-out tereket kényelem és funkcionalitás szerint alakították ki, amelyekből a legújabb technológiai újítások sem hiányozhatnak.

szöveg: Benya Eszter
fotó: Palkó György
belsőépítészet: Apró Tamás, Hegedűs Klára, Vaskó Tamás, Urbán Attila, Szűcs Szabolcs – Archimon Építészeti és Belsőépítészeti Kft.
tervezés ideje: 2015

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A folytonosságot építeni

A folytonosságot építeni

A TARKA Architects koncepciója az új pasaréti közösségi ház és plébánia tervpályázatán.

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa legjobb szabadidős épülete a Paulinyi-Reith & Partners tervezte Pannon Park Biodóm. 

Hirdetés