A Mood for Wood nemzetközi design workshop témája a természet és a város interakciója, ennek szellemiségében a résztvevők Poznań utcáira terveznek utcabútorokat.

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Mood for Wood nemzetközi workshopot, amelyen a hallgatók Poznań utcáira terveznek utcabútorokat. A július 19-29 között sorra kerülő eseményen a szervezők design szakos hallgatókat várnak Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról. Mindennek fókuszában a természettel való szoros kapcsolat áll. Május 15-ig jelentkezhettek!

Az esemény szervezői a SARP Poznań and Kolektyw 1a, céljuk, hogy a workshopok során a hallgatók olyan utcabútorokat tervezzenek, amelyeket Poznań egyes részein állítanak majd ki. A diákokat ebben nemzetközi szaktekintélyek, építészek és designerek - pl. a Studio Nomad -, tapasztalt ácsok és asztalosok segítik majd.

A résztvevők speciális helyszíneken dolgoznak majd, ahol találkozhatnak a közterek használóival, a helyi lakosokkal és a helyi igényekből rengeteg ihletet meríthetnek a tervezéshez és kivitelezéshez.

Miután a terveket elfogadták (a közterek használói is véleményezik), az előzetes költségbecslés alapján megrendelik a bútorokhoz és az installációkhoz szükséges anyagokat, és a hallgatók saját kezűleg építik majd meg őket.

Az idei év tematikája a "Közös Élőhely" (Common Habitat) definíció köré összpontosul, ezért első alkalommal Japánból is hívtak designereket. A workshop során nagy hangsúlyt fektetnek a tapasztalatok és ötletek cseréjére, a diákok sok időt töltenek majd együtt a lakosokkal és az oktatókkal, a szervezők reményei szerint ez az interakció a munkájukban is megjelenik majd. A létrehozott utcai elemek további tevékenységek (kulturális események, helyi közösségi rendezvények) indikátorai lehetnek.

Fókuszban a zöld

A városokban fellelhető természet, a zöld növényzet lehetővé teszi a város sokoldalú értelmezését, meghatározza, kiegészíti és humanizálja a tereket. Mindemellett regeneratív hatással van minden emberre: a természet közelsége lévén jobban megbirkózzunk a stresszel vagy a felhalmozódott frusztrációval. Az elmúlt években szerencsére egyre több jó példa születik arra, miként lehet bevonni a természeti környezetet a városi élet körforgásába, amely mindenképpen az életminőség javulását eredményezi.

Napjainkban a városlakók nemcsak a természet jelenlétét követelik meg a városaikban, hanem igényük van egyfajta szorosabb kapcsolatra is. Azonban a várostervezés során néha hajlamosak elfelejteni azt, hogy a zöld területeket nemcsak előállítani kell, nemcsak annyi, hogy kényelembe helyezzük magunkat egy padon és gyönyörködünk a napsütésben, hanem ezeket a területeket védeni és gondozni is kell.

Így az idei Mood for Wood workshopon olyan bútorok és installációk tervezése a cél, amelyek nemcsak a környezeti rekreáció célját szolgálják, de egyben egyfajta helyi ökoszisztéma létrehozásával elősegítik a környezeti nevelést is. 

Az oktatók


Jelentkezési feltételek, részletek

  • A pályázatokat az esemény honlapján tudjátok benyújtani május 15-ig. Sikeres pályázat esetén a szervezők mindenkivel felveszik a kapcsolatot május 18-ig. 
  • A részvételi díj 115 euró, amely magába foglalja a szállást Poznań július 19-29. között, teljes ellátást reggelivel, ebéddel és vacsorával, az éltető kávét a szünetekben, az utazás költségeit Poznańból Poznańba, a poznańi tömegközlekedés költségeit, egészségügyi és biztonsági képzést, amelynek elvégzésekor mindenki oklevelet kap, illetve a workshophoz szükséges munkaeszközöket.
  • Közvetlen kapcsolat a szervezőkkel: moodforwood.workshops@gmail.com

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Google az ingatlanpiacon is terjeszkedik

A Google az ingatlanpiacon is terjeszkedik

Lakásokat, kampuszt és komplett városnegyedet is épít az internetes óriáscég.

Merre járnak a turisták és merre a helyiek?

Merre járnak a turisták és merre a helyiek?

Eric Fischer látványos térképeket rajzolt egy okos módszer alapján. 

Építészeti kitekintés Brazíliába

Építészeti kitekintés Brazíliába

Megnéztük, milyen házakat építettek mostanában Brazíliában, és kicsit a múltba is visszamegyünk Walter Gropius nyomán.

Hirdetés