Hirdetés

Vajon a kagylóhéj lesz az új cement?

Egyre többen próbálkoznak tégla vagy éppen beton előállításával alternatív és környezetbarát módon, egyik közülük a londoni székhelyű Newtab-22 design cég. Két tulajdonosa, Hyein Choi és Jihee Moon formatervezési munkáik során természetes és újrahasznosított anyagokkal dolgoznak, legújabb projektjükben pedig kagylóból készítenek betonszerű anyagot.

A Sea Stone névre keresztelt építőanyag egy, a cementhez hasonlító anyag, amely teljes egészében fenntartható elemekből készül. A Newtab-22 filozófiájának alapja a zero-waste technológiára épül, amelynek lényege, hogy a termékeket örök életűnek szánják, és amely úgy kerül vissza a természetbe, hogy nem szennyez.

Ne termeljünk újra és újra hulladékot, hanem eleve gyártsuk le úgy, hogy újrahasznosítható legyen - ezen az alapelven nyugszik a Sea Stone is, amelynek alapanyaga a kagyló. Ahelyett, hogy élelmiszeripari hulladékként a kukában landolna, a Newtab-22 inkább betonszerű anyagot készít belőle.

Évente mintegy 7 millió tonna kagylóhéj kerül a hulladéklerakókba, amelyek biológiai úton nem bomlanak le, így csak a talajt szennyezik, megsemmisítésüknek pedig nagy költségei vannak. Ezzel szemben a Sea Stone anyagában a kagylóhéj úgy éled újjá, hogy közben pozitív hatást gyakorol a környezetre. A héjakat először megtisztítják, majd természetes kötőanyagokkal keverik össze. A Newtab-22 abból az elgondolásból indult ki, hogy a kagylóhéj nagyrészt kalcium-karbonátból áll, és így hasonló tulajdonságokkal bír, mint a cementhez használt mészkő.

A design stúdió azt reméli, hogy a termék a jövőben felhasználható lesz a beton fenntartható alternatívájaként. Ugyanebben bízik Gabriela Medero skót mérnök professzor, aki építési hulladékból állított elő téglát, a Coloradói Egyetem kutatói pedig baktériumokból tették ugyanezt. 

Forrás: Newtab-22
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Monolit Kultúr

Monolit Kultúr

A francia Moréac város környéki zöldellő táj ad otthont a Tracks Architectes multifunkcionális kultúrközpontjának.

Makettvilág

Makettvilág

Olajos Ilka fotográfus Panel című kiállítása.

Ahol a beton magáért beszél

Ahol a beton magáért beszél

Kemenes Vulkánpark Celldömölkön.

Hirdetés