Zöld kanyon

Ragyogó oázis szeli ketté a metropolisz felhőkarcolóját.

A holland MVRDV-t formabontó, fenntartható jövőt építő városi projektjeiről ismerhetjük. A kollaboratív rotterdami éptészstúdió a kizöldített Mumbai felüljáró után ezúttal a kínai Ninjangot vette célba, hogy a Jiangbei New Area városrészben újradimenzionálja a felhőkarcoló fogalmát. Az MVRDV gárdája az Oasis Towers projekttel egy vegyes – kereskedelmi és lakossági, – használatú komplexumra kiírt pályázatot nyert meg.

 

 

A terület pezsgő pénzügyi negyedének szélére tervezett, két, egyenként 150 méter magas torony alkotta Oasis Towers „példaértékű, szókimondó”, díjnyertes pályamű lett, amit remélhetőleg már a közeljövőben megvalósítanak. Az egymással szemben álló, 40 emeletes tömbök közé berobbantott többszintes zöld táj menedéket kínál a nagyváros e folyamatosan fejlődő, forgalmas részében élők számára. A szomszédos ingatlanoktól egyértelműen elválik ez a növényekkel teleültetett, élettel teli környezet, ami nemcsak a két tornyot köti össze, de lehetővé teszi a gyalogos megközelítést, és magába olvasztja az érintett utcaszakaszt is.

 

 

A lépcsőzetes teraszokon – és közöttük is – fák, cserjék és lágyszárú növényzet alkotja a zöldben úszó nagyvárosi oázist. A gazdag biológiai diverzitású, parkszerű tér nemcsak látványával építi környezetét: a projekt fenntarthatósági törekvéseihez is nagy mértékben hozzájárul. Fontos szerepet játszik a közeg hűtésében, vagy például az épület szürkevíz újrahasznosító rendszerében: az MVRDV által a nem megközelíthető tetőszakaszokra telepített két, 500 négyzetméteres nádas szűri, és tisztítja a vizet.

 

 

A tornyok telepítésükkel kihasználják az uralkodó nyugati szél által keltett természetes ventillációt. A mély balkonok lépcsőzetes elrendezése sok fényt enged a belső terekbe, ugyanakkor a nyári időszakban – a fákkal együtt – korlátozza a beeső napsugárzás mennyiségét. A fák lombkoronája az első három, kereskedelmi rendeltetésű szint fölött a lakók magánéletének intimitását is segíti, míg a hőszivattyúrendszer a közeli folyót használja az energiafelhasználás csökkentésére.

 

 

A Jiangbei New Area többi felhőkarcolójára reflektál a tornyok rácsos szerkezetű külső homlokzata, a belső részen azonban balkonok, teraszok, háztetők, és újrahasznosított bambusszal burkolt pavilonok veszik át e rácsok helyét. A tömbök közötti sétány a közterület kellős közepén a talajszint alá vezet, ahol az úttest alatt összefutó, kényelmes gyalogos közlekedőként, valamint metrólejáratként funkcionál. Bár a tornyok szerkezete első ránézésre igen változatosnak tűnik, a kialakítás valójában kiemelkedően hatékony és rendszerelvű. A tömbök közel egyformák, eltérés egyedül az íves erkélyek alakjában van. A szomszédos balkonokat virágládák választják el egymástól, amik a nagyvárosi oázis növényzetének folytonosságát is biztosítják.

 

 

Nanjing kortárs építészete formailag és megjelenésében is a természetből merítkezik. (…) Az Oasis Towers ezt a trendet a maximumig kihasználja. Szó szerint beépítettük a designba az élő környezetet” – osztja meg a tervezés részleteit Winy Maas, az MVRDV egyik társalapítója. A projekt jelenleg a tervezési-fejlesztési szakaszban jár. Ezután a holland koncepció remélhetőleg a toronyházak földtől elrugaszkodó, magasba törő tömbjeinek kizöldített prototípusává válhat majd.

 

 

MVRDV | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: MVRDV

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy frissen kinevezett hollandiai főépítész első intézkedése

Egy frissen kinevezett hollandiai főépítész első intézkedése

Egy hátizsákkal és egy üres füzettel felkeresi Groningen lakóit.

Fiatalos elegancia  Wrocław vibráló szigetén

Fiatalos elegancia Wrocław vibráló szigetén

Az étterem pontosan olyan, mint a helyszín: színes, pezsgő és zöld.

Street art az üveghomlokzaton

Street art az üveghomlokzaton

A holland MVRDV egy detroiti épületet borít be street art művészek falfestményeivel.

Hirdetés