Hirdetés

Zöld kanyon

Ragyogó oázis szeli ketté a metropolisz felhőkarcolóját.

A holland MVRDV-t formabontó, fenntartható jövőt építő városi projektjeiről ismerhetjük. A kollaboratív rotterdami éptészstúdió a kizöldített Mumbai felüljáró után ezúttal a kínai Ninjangot vette célba, hogy a Jiangbei New Area városrészben újradimenzionálja a felhőkarcoló fogalmát. Az MVRDV gárdája az Oasis Towers projekttel egy vegyes – kereskedelmi és lakossági, – használatú komplexumra kiírt pályázatot nyert meg.

 

 

A terület pezsgő pénzügyi negyedének szélére tervezett, két, egyenként 150 méter magas torony alkotta Oasis Towers „példaértékű, szókimondó”, díjnyertes pályamű lett, amit remélhetőleg már a közeljövőben megvalósítanak. Az egymással szemben álló, 40 emeletes tömbök közé berobbantott többszintes zöld táj menedéket kínál a nagyváros e folyamatosan fejlődő, forgalmas részében élők számára. A szomszédos ingatlanoktól egyértelműen elválik ez a növényekkel teleültetett, élettel teli környezet, ami nemcsak a két tornyot köti össze, de lehetővé teszi a gyalogos megközelítést, és magába olvasztja az érintett utcaszakaszt is.

 

 

A lépcsőzetes teraszokon – és közöttük is – fák, cserjék és lágyszárú növényzet alkotja a zöldben úszó nagyvárosi oázist. A gazdag biológiai diverzitású, parkszerű tér nemcsak látványával építi környezetét: a projekt fenntarthatósági törekvéseihez is nagy mértékben hozzájárul. Fontos szerepet játszik a közeg hűtésében, vagy például az épület szürkevíz újrahasznosító rendszerében: az MVRDV által a nem megközelíthető tetőszakaszokra telepített két, 500 négyzetméteres nádas szűri, és tisztítja a vizet.

 

 

A tornyok telepítésükkel kihasználják az uralkodó nyugati szél által keltett természetes ventillációt. A mély balkonok lépcsőzetes elrendezése sok fényt enged a belső terekbe, ugyanakkor a nyári időszakban – a fákkal együtt – korlátozza a beeső napsugárzás mennyiségét. A fák lombkoronája az első három, kereskedelmi rendeltetésű szint fölött a lakók magánéletének intimitását is segíti, míg a hőszivattyúrendszer a közeli folyót használja az energiafelhasználás csökkentésére.

 

 

A Jiangbei New Area többi felhőkarcolójára reflektál a tornyok rácsos szerkezetű külső homlokzata, a belső részen azonban balkonok, teraszok, háztetők, és újrahasznosított bambusszal burkolt pavilonok veszik át e rácsok helyét. A tömbök közötti sétány a közterület kellős közepén a talajszint alá vezet, ahol az úttest alatt összefutó, kényelmes gyalogos közlekedőként, valamint metrólejáratként funkcionál. Bár a tornyok szerkezete első ránézésre igen változatosnak tűnik, a kialakítás valójában kiemelkedően hatékony és rendszerelvű. A tömbök közel egyformák, eltérés egyedül az íves erkélyek alakjában van. A szomszédos balkonokat virágládák választják el egymástól, amik a nagyvárosi oázis növényzetének folytonosságát is biztosítják.

 

 

Nanjing kortárs építészete formailag és megjelenésében is a természetből merítkezik. (…) Az Oasis Towers ezt a trendet a maximumig kihasználja. Szó szerint beépítettük a designba az élő környezetet” – osztja meg a tervezés részleteit Winy Maas, az MVRDV egyik társalapítója. A projekt jelenleg a tervezési-fejlesztési szakaszban jár. Ezután a holland koncepció remélhetőleg a toronyházak földtől elrugaszkodó, magasba törő tömbjeinek kizöldített prototípusává válhat majd.

 

 

MVRDV | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: MVRDV

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zöld kanyon

Zöld kanyon

Ragyogó oázis szeli ketté a metropolisz felhőkarcolóját.

Járókelők a felüljáró alatt

Járókelők a felüljáró alatt

A zsúfolt úthálózatból kivágott zöld teret kaptak Mumbai lakói.

Ezek lettek az év épületei az ArchDaily idei versenyén

Ezek lettek az év épületei az ArchDaily idei versenyén

2021-ben is nagyon különböző épületek lettek a közönségkedvencek.

Hirdetés