Lugosi Lugo László képei

Augusztus témája az OCTOGON online oldalán az építészeti fotográfia, amelynek számos kiváló művelője már sajnos nincs közöttünk. Amellett, hogy e hónapban bemutatjuk a napjainkban aktív építészeti fotósok munkásságát, hétről hétre válogatást közlünk az elődök munkáiból is. Ezúttal a 2021-ben elhunyt Lugosi Lugo László munkáiból válogatunk.

 

 Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

Lugosi Lugo László (1953-2021) fényképész, művészeti szakíró 1977-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, angol-magyar, továbbá filmesztétika szakon. 1975–1980 között a BBS tagja, rövidfilmeket készített Forgács Péterrel, Szemadám Györggyel és másokkal. 1978 óta kiállító fotográfus, mestere Kardos Sándor és Haris László voltak. Írásai 1980 óta jelentek meg, elsősorban az Élet és Irodalomban, a Magyar Naplóban, a Biciklitolvajban és fényképészeti szakfolyóiratokban.

1983-tól több művészeti kiállítás társkurátoraként szerepelt. Az 1980-as évek közepétől vált professzionális fotográfussá az építészeti és műtárgyfényképezés területén. 2002-ben megjelent könyvében feltárta Klösz György, a magyar fotótörténet jelentős, múlt századi személyiségének életművét, amely az épületfotózás múltjának felbecsülhetetlen tárháza. 

Lugo elsősorban Budapest fotósa volt, előszeretettel örökítette meg a város pusztuló, eltűnő-félben lévő objektumait, jelenségeit. Munkásságában kiemelt helyet kapott a főváros, dokumentálta a változásokat, készített épület- és városfotókat, de portrékat is az itt élő művészekről, a város jellegzetes arcairól. Mint minden esetleges, ideiglenes és múlandó jelenség, a graffitiművészet is lenyűgözte.

Összesen 4500 képet készített szerte a fővárosban a falakra festett graffitikről, amik közül 350 került be a Graffiti – Read The Signs című 2022-ben posztumusz megjelent fotóalbumába. Fotóit egy bölcsész érzékenységével és egy dokumentátor precizitásával készítette. Amellett, hogy professzionális építészeti fotósként is dolgozott, felvételei egyértelműen a művészi fotográfia területére tartoznak, érzelmek, hangulatok, gondolatok képi tükrei. 

„Én olyan dolgokat látok, amelyek érdekesek lehetnek, de senkit nem engednek oda” – vallotta egy vele készült interjúban.

Egyik utolsó projektjében volt szerencsém személyesen is közreműködni. Lugo egy vezető beosztású főorvos kérésére végigfotózta négy 9. kerületi kórház (Szent László Kórház, Szent István Kórház, Merényi Gusztáv Kórház, Országos Közegészségügyi Intézet) épületeit, parkját, berendezéseit, orvostörténeti hagyatékát. 2019 folyamán az anyag kiegészült a Szent János Kórház fotódokumentációjával. A képekhez a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával folytatott kutatásom alapján készült szöveg, amelynek egyes részletei megjelentek a LAM - Lege Artis Medicinae folyóiratban 2019-ben. A kutatás anyaga fotókkal illusztrálva a Magyar Építőművész Szövetség honlapján olvasható. A további munkát váratlan halála megakadályozta, galériánkban most e képek közül válogattunk.

 

Lugo 2019-ben a CAPA központban tartott az építészeti fotográfiával foglalkozó workshopot , ahol mondanivalóját a Szent László kórházban készült fotóival illusztrálta. Ebből a videóból minden kiderül, amit a műfajról tudni érdemes. 

 

Budapesti kórházak – Lugosi Lugo László képei a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gondolatok képi tükrei

Gondolatok képi tükrei

Lugosi Lugo László képei

Látogatható modern villa a Bajza utcában

Látogatható modern villa a Bajza utcában

Megnyitotta kapuit a Magyar Építészeti Múzeum új kiállítóhelye, a Walter Rózsi-villa.

Isten porcelán otthona

Isten porcelán otthona

A norvég Porsgrunnben hófehér porcelán burkolja a helyi Feltámadás templomát.

Hirdetés