Theatrum Naturae

A Neville Zoltán nevéhez kapcsolódó francia Coldefy és az olasz CRA bemutatta Franciaország nemzeti pavilonjának tervét a 2025-ös oszakai Világkiállításra. A "Theatrum Naturae" fantázianévre keresztelt pavilon Franciaország gazdag táját egy kanyargós narratív útvonal részeként hivatott bemutatni, új összefonódásokat sugallva az emberek és a városokban élő más életformák között.


A világkiállítások hagyományosan az új technológiák és termékek bemutatásának platformjai, gyakran jelentős technológiai fejlődéshez és kreatív újításokhoz vezetnek. A 2025-ös oszakai expó témája a Designing Future Society for Our Lives, amely további három altémára oszlik: Saving Lives, Empowering Lives és Connecting Lives. A francia pavilon kitüntetett helyen, a Empowering Lives kategóriában kap helyet. 


A Coldefy és az CRA a tervezés jogát egy háromfázisú nyilvános pályázat során nyerték el. A shortlisten olyan ismert építészek is szerepeltek, mint a Kengo Kuma and Associates, valamint a Wilmotte & Associates. A pavilon a tervek szerint 2025 áprilisában, az oszakai világkiállítás megnyitóján debütál, és hat hónapig, azaz az expó időtartama alatt lesz látogatható.

A koncepció a theatrum mundi filozófiája előtt tiszteleg, és Franciaország hozzájárulását meséli el a 21. századi kultúrához és a természeti környezethez. A pavilon azt szemlélteti, hogy a tervezés hogyan képes áthidalni az emberi és a nem emberi élet közötti szakadékot a bolygónkon. Az épület előre gyártott és a természetes elemeket ötvöz, az újrafelhasználás és újrahasznosítás jegyében, túlmutatva a világkiállítás múlékony időkeretén.

Az épületet az élet színházaként képzelték el, ahol az emberek kettős szerepet játszanak: színészként és megfigyelőként is jelen vannak. Ezt a koncepciót testesíti meg a "file rouge", vagyis az élményhurok, amely túlmutat a hagyományos kiállítótéren, és a főhomlokzaton, valamint a tetőkertben is hangsúlyosan megjelenik. A textíliával drapírozott homlokzatok eközben a színházi téma előtt tisztelegnek, és igazadnak a pavilon fenntartható elkötelezettségeihez. 


A pavilon egyetlen útvonala három felvonásra osztható. A földszintről ívesen felemelkedve egy lépcsővel kezdődik az élmény, amely egy megfigyelő erkélyt alkot, majd egy végtelen hurkot hoz létre. Ez a hurok lehetővé teszi az épület belső terének feltárását, átfogva annak teljes térfogatát. A narratív utazás a fő kiállítóteremből végül a pavilon tetejére vezet, ahol az épületet egy parkosított kert koronázza meg. A tetőkert egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy madártávlatból fogadhassuk be az Expo helyszínét és a többi pavilont.

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Faszerkezetű üvegiroda

Faszerkezetű üvegiroda

A Coldefy új projektje kivételes munkahelyi környezetet teremt 
 

Megújul az Európa Parlament Paul Henri Spaakról elnevezett épülete

Megújul az Európa Parlament Paul Henri Spaakról elnevezett épülete

Neville Zoltán személyében magyar vonatkozása is van a nyertes EUROPARC páneurópai kollektívának.

Hirdetés