Új standard a magyar építőiparban

Alapjaiban változtatja meg az anyaggazdálkodást a BauApp új kezdeményezése.

A BauApp vezetésével, az építőipari szereplők széleskörű bevonásával egy olyan új magyar építőanyag-azonosítási szabvány és az erre épülő digitális terep-logisztika rendszer kialakítása van folyamatban, ami a gyártástól kezdve az építkezések befejezéséig segít költséget csökkenteni a láncban résztvevő összes szereplőnek.

Az új standardhoz páratlan iparági összefogás jött létre, melynek kiemelt támogató partnere az ÉVOSZ, illetve a legnagyobb építőipari cégek közül támogató partnere a Market Építő Zrt., a WHB, a Futureal, a Magyar Építő és a Biggeorge’s. ​Ezek a cégek élére álltak a magyar építőipari szektor digitalizációjának, felismerték, hogy ezt csak együtt lehet megvalósítani, egyetlen cég sem tudja maga megoldani. A kialakításnál minden résztvevő - gyártók, kereskedők, fuvarozók, generálkivitelezők, alvállalkozók, fejlesztők - igényét figyelembe veszik. A velük történő szakmai egyeztetések biztosítják, hogy a szabvány valóban működőképes legyen a magyar építőipar realitásai mellett.

Építkezés a Kopaszi-gáton - Fotó: Octogon

Rengeteg költséget spórolhatnak meg az építőipari vállalatok a jobb terep-logisztikával, a kiszámíthatóbb anyaggazdálkodás, kevesebb pazarlás és részben ezeknek köszönhető kevesebb hulladéktermelés által.

Minden építőipari anyag követhetővé válik

A terep-logisztika kezeli az építkezésen használt nyersanyagokat, amelyek egy tipikus építési projekt költségeinek 60%-át teszik ki. Ahhoz képest, hogy az építőipar az egyik legnagyobb ágazat, meglepő módon logisztikája legtöbbször jelenleg is papír alapon történik, valós idejű adatok használata nélkül. ​Ez szorosan összefügg azzal is, hogy miért az építőipar az egyik legnagyobb hulladéktermelő ágazat.

A probléma alapja az anyagok nem megfelelő címkézése, a megfelelő standardizáld QR kód használatának hiánya, hiszen így a kivitelezők sokszor nehézkesen tudják digitálisan azonosítani az építkezésre beérkező építőanyagokat. Ennek hiányában az építkezéseken ma nincsen működőképes raktár rendszer, szállítólevél adminisztráció, rendelés alkalmazás, káló követés és hulladék gazdálkodási rendszer. A kivitelezőknek nem áll rendelkezésre naprakész készletnyilvántartás, nem tudják, hogy adott anyagokból mennyi van pontosan a telepen. Ezért gyakori a túlrendelés, pazarlás, vagy a hiány, ami miatt leáll az építkezés.

A BauApp anyagazonosítás standard egy egységes kódolási rendszert, termék jelölést és annak központi adminisztrációját hozza létre a magyar piacon forgalmazott építőanyag termékekre. ​Ehhez széleskörű konzultációt kezdett el gyártókkal, kereskedőkkel, fuvarozókkal és legfőképpen a generál kivitelezőkkel. Az új standardnak az építőipar teljes ökoszisztémája által használhatónak kell lennie. Ezért szükséges az összefogás és az együttműködés a standard kidolgozásában.

Dálnoki Ádám, a BauApp igazgatója így összegezte a fejlesztést: ​“A standardot támogató partnereinkkel közösen ​létrehozunk egy terep-logisztikai termékcsaládot a terepen, raktárban vagy a volán mögött dolgozó felhasználóknak, valamint az irodában dolgozók számára.

Az új standard anyagazonosításra épülő terep-logisztikai megoldásokkal minden építkezésen könnyen lehet raktár nyilvántartást vezetni a beérkező és az alvállalkozóknak kiadott mennyiségek követésével. Kezelni lehet a szállítóleveleket, a rendeléseket és számos más folyamatot, amivel megtakarítás érhető el minden szereplő számára.​ “​

Építőipari partnerekkel együtt fejlesztve

A BauApp a standard támogató partnereivel úgy működik együtt a fejlesztés alatt, hogy ​végig valódi kivitelező cégek, valódi építkezésein konzultálnak a felhasználókkal, és élesben fogják tesztelni az alkalmazásokat. Az építőiparban az értéklánc összetett és folyamatosan változnak a szereplői. Ezért egy-egy megoldást önállóan ritkán lehet bevezetni. Csak akkor működik jól a terep-logisztika, ha minden résztvevő tudja használni, és minden résztvevőnek előnyt jelent. Ezért van szükség az összefogásra, és széleskörű konzultációra az összefogásban résztvevő vállalatok szakembereivel.

Ahogy Dálnoki a pénteki online sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta: a standardizálás nem jelent szoftver-monopóliumot, mindössze egységes felhasználásról van szó, vagyis bárki elkészítheti a maga szoftverét, a lényeg, hogy az kompatibilis legyen a rendszerrel.

Az Octogon arra volt kíváncsi, milyen kapcsolat van a GRAPHISOFT által szintén ezen a héten bejelentett együttműködéssel?  A GRAPHISOFT megoldása elsősorban a BIM-alapú tervezésre irányul, és bár a két terület között vannak kapcsolódási pontok, alapvetően különálló, lényegében egymástól függetlenül működő rendszerekről van szó.


A BauApp kezdeményezéséhez az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége is csatlakozott kiemelt partnerként.​ Koji László, a szervezet elnöke így hivatkozott a BauApp projektjére: "Az anyagok időben és mennyiségben való rendelkezésre állásának összhangja borzasztóan fontos. Valamennyi szereplő számára ez egy közösen használt logika mentén ad lehetőséget, így a kivitelezés során az építkezés előrehaladtával követhető az anyagszükséglet. Ezen túl szervezési hatékonyságot, raktározási optimalizálást tesz lehetővé, valamint a hulladékok vonatkozásában a szelektív gyűjtést és az elszállítási ritmus megtervezését segíti.”

Milyen megoldások vannak a BauApp Terep-logisztikában?

  • Raktár alkalmazás
  • Szállítólevél alkalmazás
  • Rendelés alkalmazás
  • Eszközkezelő alkalmazás
  • Szállítmány alkalmazás
  • Komissiós alkalmazás

Mit az a standard anyagazonosítás?

Minden építőanyaghoz egy egységes azonosítószám kerül a termék törzsadatbázis alapján. Központi adminisztráció biztosítja az adatok konzisztenciáját, frissességét, és ad további értékes információkat az építőanyagokról, mint például teljesítmény nyilatkozat, gyártó. Ezen azonosító alapján a külső raklap csomagolásra felkerül egy leolvasható QR-kód. Ehhez az adatbázishoz hozzáférhetnek külső informatikai rendszerek is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Már látogatható New York legújabb nevezetessége

Már látogatható New York legújabb nevezetessége

Átadták a Vesselt, az Escher-képeket idéző óriási lépcsősort a Hudson Yardson. 

Kisbútor kollekció készült krionból

Kisbútor kollekció készült krionból

A Socowoo Idom kollekciót Juhos Lehel tervezte, a bútorai beltérben és szabadban egyaránt használhatóak.

Cool faktortól a második otthonig

Cool faktortól a második otthonig

10 év a hazai iroda designban.

Hirdetés