Lenka Míková és Martin Surovec munkája Prágában.

A teljes szintet elfoglaló, 250 nm-es apartman Prága óvárosában található. Az épületnek az art decótól a korai funkcionalizmus felé mutató architektúrája lett az időtlen anyagokon, kifinomult részleteken és sok egyedi és beépített bútoron alapuló koncepció ihletője.
 


A tervezők célja megegyezett a megbízó kívánságával: egyszerű, már-már minimalista, kortárs életvitelt biztosító közeget akartak létrehozni, amely ugyanakkor változatos hangulatokkal és élményekkel kecsegtet. Az első benyomás a tiszta építészeti tér, melyet átjár a természetes fény. A tüzetes szemlélőnek azonban a belső kialakítás a meglepetés és felfedezés pillanatait kínálja – a lakás fokozatosan fedi fel titkait, akárcsak egy adventi naptár.

A lakás három zónára tagolódik. Az előszobához közvetlenül kapcsolódó nappali a „társas” zónát képviseli. Világos nyitott tér, nagy, az utcára néző ablakokkal. Hatása nyugodt, lekerekített élek és lágy tónusok jellemzik. Egyik oldalán egyedileg tervezett bútorfal húzódik, kandallóval, könyvespolccal, rejtett TV-vel és bárral, mögötte megbújó irodával. A másik oldalon tolóajtós üvegfallal csatlakozik a konyhasarok. A fekete kőpult a kandalló burkolatával rokon, a fából készült pult a nagy, méretre készült étkezőasztal ikertestvére.
 


A hátsó fronton található az intimebb hangulatú, a hálószobákat rejtő „privát” zóna. A harmadik, „átmeneti” zóna e kettőt összekötő közlekedőkből és fürdőszobákból áll, melyek mindegyike egyedi karaktert kapott. Sötétszürke folyosó vezet a vendég- és gyerekszobákhoz, illetve az irodából is megközelíthető kék vendég-fürdőbe.

A közlekedők színe a hálószobákban is megjelenik, színes falak rejtik a süllyesztett ajtókat és a beépített gardróbokat. A szülői háló világosabb szürke tónusa a fal burkolaton, illetve az innen nyíló gardrób falán jelenik meg. A hálóhoz tartozó fürdőszoba világos bézs árnyalatú, a gardróbtól elválasztó áttetsző üvegfalnak köszönhetően természetes megvilágítást élvez.
 


A terv játszik a különféle anyagokkal és színekkel, valamint ezek néha merész tónusaival, a sajátos kombinációk fokozzák az élmények változatosságát. A pácolt tömörfa tölgypadló viszont egységes, puha textúraként fut végig a teljes lakóterületen. Halszálka-mintája a konyha kőpadlóján folytatódik, egyedileg vágott lapokkal. A belső térben összesen hatféle kő – négy fajta márvány, fekete gránit és vörös travertin – fordul elő, amit nemes gyökérfurnér és sárgaréz élénkít kis foltokban.
 


A belső terek számos egyedi tervezésű elemet vonultatnak fel: minden beépített bútor, a mosdóktól az ablakpárkányon, a konyhán, a nagy étkezőasztalon át a maradék kőből készült kis asztalokig egyedi tervezés eredménye. A Studio Dechem egyedi lámpacsaládot tervezett és gyártott a lakásba: nekik köszönhető a kanapé feletti világítás, a függesztékek az étkezőasztal felett, a konyhapult sárgaréz vonalmenti világítása és a fali világítótestek a közlekedőben – kis üvegfogantyúk már csak a habot jelentették a tortán.
 


 

StúdióLenka Míková architekti
Építészek: Lenka Míková, vezető tervező, Martin Surovec
Befejezés éve: 2021
Hasznos alapterület: 254 m²
Fotó: BoysPlayNiceTovábbi fantasztikus részletek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nagyvonalú tér, nagyvonalú tervezést kíván

Nagyvonalú tér, nagyvonalú tervezést kíván

Lenka Míková és Martin Surovec munkája Prágában.

A TriGranit kettős sikert aratott a 2019-es International Finance Awardson

A TriGranit kettős sikert aratott a 2019-es International Finance Awardson

A nemzetközi díjjal többek között az ágazati tudást ismerik el. 

Várnai Gyula site specific fényinstallációja Rómában

Várnai Gyula site specific fényinstallációja Rómában

Egy barokk templomban mutatják be Várnai Gyula Munkácsy díjas képzőművész One of the Few Moments II című site- specific fényinstallációját.

Hirdetés