Hirdetés

Nagyvonalú tér, nagyvonalú tervezést kíván

Lenka Míková és Martin Surovec munkája Prágában.

A teljes szintet elfoglaló, 250 nm-es apartman Prága óvárosában található. Az épületnek az art decótól a korai funkcionalizmus felé mutató architektúrája lett az időtlen anyagokon, kifinomult részleteken és sok egyedi és beépített bútoron alapuló koncepció ihletője.
 


A tervezők célja megegyezett a megbízó kívánságával: egyszerű, már-már minimalista, kortárs életvitelt biztosító közeget akartak létrehozni, amely ugyanakkor változatos hangulatokkal és élményekkel kecsegtet. Az első benyomás a tiszta építészeti tér, melyet átjár a természetes fény. A tüzetes szemlélőnek azonban a belső kialakítás a meglepetés és felfedezés pillanatait kínálja – a lakás fokozatosan fedi fel titkait, akárcsak egy adventi naptár.

A lakás három zónára tagolódik. Az előszobához közvetlenül kapcsolódó nappali a „társas” zónát képviseli. Világos nyitott tér, nagy, az utcára néző ablakokkal. Hatása nyugodt, lekerekített élek és lágy tónusok jellemzik. Egyik oldalán egyedileg tervezett bútorfal húzódik, kandallóval, könyvespolccal, rejtett TV-vel és bárral, mögötte megbújó irodával. A másik oldalon tolóajtós üvegfallal csatlakozik a konyhasarok. A fekete kőpult a kandalló burkolatával rokon, a fából készült pult a nagy, méretre készült étkezőasztal ikertestvére.
 


A hátsó fronton található az intimebb hangulatú, a hálószobákat rejtő „privát” zóna. A harmadik, „átmeneti” zóna e kettőt összekötő közlekedőkből és fürdőszobákból áll, melyek mindegyike egyedi karaktert kapott. Sötétszürke folyosó vezet a vendég- és gyerekszobákhoz, illetve az irodából is megközelíthető kék vendég-fürdőbe.

A közlekedők színe a hálószobákban is megjelenik, színes falak rejtik a süllyesztett ajtókat és a beépített gardróbokat. A szülői háló világosabb szürke tónusa a fal burkolaton, illetve az innen nyíló gardrób falán jelenik meg. A hálóhoz tartozó fürdőszoba világos bézs árnyalatú, a gardróbtól elválasztó áttetsző üvegfalnak köszönhetően természetes megvilágítást élvez.
 


A terv játszik a különféle anyagokkal és színekkel, valamint ezek néha merész tónusaival, a sajátos kombinációk fokozzák az élmények változatosságát. A pácolt tömörfa tölgypadló viszont egységes, puha textúraként fut végig a teljes lakóterületen. Halszálka-mintája a konyha kőpadlóján folytatódik, egyedileg vágott lapokkal. A belső térben összesen hatféle kő – négy fajta márvány, fekete gránit és vörös travertin – fordul elő, amit nemes gyökérfurnér és sárgaréz élénkít kis foltokban.
 


A belső terek számos egyedi tervezésű elemet vonultatnak fel: minden beépített bútor, a mosdóktól az ablakpárkányon, a konyhán, a nagy étkezőasztalon át a maradék kőből készült kis asztalokig egyedi tervezés eredménye. A Studio Dechem egyedi lámpacsaládot tervezett és gyártott a lakásba: nekik köszönhető a kanapé feletti világítás, a függesztékek az étkezőasztal felett, a konyhapult sárgaréz vonalmenti világítása és a fali világítótestek a közlekedőben – kis üvegfogantyúk már csak a habot jelentették a tortán.
 


 

StúdióLenka Míková architekti
Építészek: Lenka Míková, vezető tervező, Martin Surovec
Befejezés éve: 2021
Hasznos alapterület: 254 m²
Fotó: BoysPlayNice



További fantasztikus részletek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nagyvonalú tér, nagyvonalú tervezést kíván

Nagyvonalú tér, nagyvonalú tervezést kíván

Lenka Míková és Martin Surovec munkája Prágában.

Terek új szerepben – A Városmajori Szabadtéri Színpad

Terek új szerepben – A Városmajori Szabadtéri Színpad

A Paradigma Ariadné a tőle megszokott bátorsággal nyúlt a feladathoz.

Nyugalom

Nyugalom

Családi ház, de meditációs központ is lehetne.

Nincs találat!

Hirdetés