Hirdetés

Különleges kertté alakul át a Champs-Élysées

Párizs polgármestere zöld utat adott a francia főváros legismertebb sugárútjának átalakításához.

Hirdetés

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo bejelentette, 250 millió euróból átalakítják a Champs-Élysées-t, és az 1,9 kilométeres útszakaszból egy „különleges kert” lesz, írta meg a Guardian

A Champs-Élysées Bizottság 2018 óta kampányol azért, hogy a híres sugárutat és környékét átalakítsák. „Bár gyakran hívják a világ legszebb sugárútjának, de mi, akik naponta itt dolgozunk, egyáltalán nem vagyunk biztosak ebben" – mondta el Jean-Noël Reinhardt, a bizottság elnöke 2019-ben. „A Champs-Élysées-n egyre több a látogató, és nagy nevű cégek harcolnak érte, hogy képviseltethessék magukat rajta, de a francia emberek számára elhasználódottnak tűnik” –  tette hozzá Reinhardt.

A bizottság korábban nyilvános konzultációt szervezett arról, mit is kellene kezdeni a sugárúttal.

A tervek között szerepel, hogy a járművek számára fenntartott területet a felére csökkentsék, az utak fennmaradó részét pedig a gyalogosforgalom számára és zöld területekké alakítsák át, valamint, hogy fákból kialakított alagutak létrehozásával javítsák a levegő minőségét.

A korábban mocsaras területen André Le Nôtre, XIV. Lajos kertésze tervezte először egy széles sétányt, amelynek mindkét oldalán egy-egy kettős szilfasor állt, és amit akkor még Grand Coursnak hívtak. Az utat 1709-ben Champs-Élysées-re keresztelték és meghosszabbították, majd a 18. század végére népszerű sétáló- és piknikező hely lett. Ma főleg drága kávézóiról, luxusüzleteiről, csúcskategóriás autószalonjairól, valamint a Bastille-napi katonai felvonulásról ismert. 

Az átalakítási terveket Philippe Chiambaretta építész PCA-Stream nevű cége készítette. Chiambaretta elmondta, a koronavírus-járványt megelőzően a sugárutat átlagosan napi százezer gyalogos használta, akik 72 százaléka turista volt. A nyolcsávos sugárúton pedig óránkként átlagosan háromezer gépkocsi halad át, és szennyezettebb, mint a francia főváros körüli körgyűrű. 

A tervek között szerepel a sugárút délkeleti végén található Place de la Concorde átalakítása is, melyet a városháza „önkormányzati prioritásnak” tekint, és várhatóan még a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékok előtt elkészül, míg a Champs-Élysées átalakítása 2030-ig várható.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A New Yorkban alkotó Agnes Denes az idei Art Basel top 100 ajánlatában

A New Yorkban alkotó Agnes Denes az idei Art Basel top 100 ajánlatában

A képzőművész korai alkotásait – rajzait, (test) nyomatait és fényképeit – mutatják be. 

Balatonvilágos önkormányzata Alkotmánybírósághoz fordult az úttörőtábor helyén lévő építkezés miatt

Balatonvilágos önkormányzata Alkotmánybírósághoz fordult az úttörőtábor helyén lévő építkezés miatt

A 92 lakásos, hétszintes vízparti társasház építési engedélyének visszavonását és azonnali jogvédelmet kértek. 

Mamutmaradványokat találtak magyar régészek egy osztrák autópálya építésénél

Mamutmaradványokat találtak magyar régészek egy osztrák autópálya építésénél

És az első Homo sapiens vadászokról is előkerültek részletek az A5-ös autópálya építésénél.

Hirdetés