A négy épületből álló együttes a Tisza környékére jellemző népi építészetet idézi.

Átadták a kiskörei lábasházat, azaz a 700 millió forint állami támogatásból megépült MAHART-bázist. A négy lábasházból álló komplexumban egy különleges, két egymásnak fordított csónakot szimbolizáló kilátó is helyet kapott – írta az Aktív Magyarország. A kilátó a környék egyik legmagasabb pontja, ahonnan a Tisza-tavat, az Abádszalóki öblöt és a Kiskörei vízerőművet is látni lehet.

A MAHART-bázis elkészülésével mérföldkőhöz érkezett az egyik legkomplexebb hazai turisztikai projekt, a Nyaralóhajózási Program. A projekt legjelentősebb beruházásaként a kiskörei báziskikötő az egész térség turizmusa szempontjából nagy jelentőséggel bír. Az átfogó fejlesztési program nemcsak a már elkészült tokaji báziskikötőt, a komplexum teljes infrastruktúrájának kiépítését és a nyaralóhajók beszerzését foglalja magába, hanem a Kiskörén tavaly elkészült hajótároló- és szervizcsarnokot, illetve a most átadott lábasház épületegyüttesét is – írja a portál.

Az összesen 130 lábon álló épületegyüttes egy hídon keresztül közelíthető meg. A komplexum négy különálló épületből és egy központi, kör alakú födémlemezből áll, amelyen a kilátó található. Az épületekben irodahelyiségek, étterem, közösségi vizesblokk és a vízi rendőrség bázisa kapott helyet.

Az egész komplexum az úgynevezett mértékadó árvízszint felett van, tehát a legnagyobb árvíz esetén is száraz marad.

Ahhoz, hogy ez a 800 négyzetméteres épület a nádasban megálljon, az alapozásra 510 köbméter betont süllyesztettek el a föld alatt. Mivel a lábasház Natura 2000-es területen épült, így minden elemét környezettudatosan tervezték. Az egész épületegység fűtése levegő-víz hőszivattyúval működik, a fűtés-hűtéshez az elektromos áramot pedig a csarnoképületre szerelt napelemrendszer látja el.

Az épületegyüttes koncepciója a környezetre reflektál. Az előzetes vázlatok megalkotása előtt tanulmányozták a Tisza környékére jellemző népi építészetet, leginkább tömegformák, arányok és anyagok tekintetében.

Fontosnak tartották ezen gyökerekhez való visszanyúlást, hogy ne csupán egy létesítmény, hanem a hely szellemével átitatott, azt tiszteletben tartó alkotás születhessen. A kilátó eszmeisége több szálból tevődik össze. Az egyik, a Felső-Tisza vidéken levő Szatmárcseke református temetőjének csónak alakú fejfái, a másik pedig a tiszai horgászladik geometriája.

A létesítmény a MAHART Zrt. beruházásában és az Újlaki Építő Kft. generálkivitelezésében készült, az építész tervező az ANTARI Építészmérnöki Kft. volt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hőszivattyús lábasházat adtak át a Tisza-tavon

Hőszivattyús lábasházat adtak át a Tisza-tavon

A négy épületből álló együttes a Tisza környékére jellemző népi építészetet idézi.

A mindennapos testmozgás rutinját hozza el az IKEA

A mindennapos testmozgás rutinját hozza el az IKEA

Jön a DAJLIEN kollekció

Egy üvegművész vallomásai négy tételben

Egy üvegművész vallomásai négy tételben

A művészet felemel

Hirdetés