Hirdetés

2023-ban Kerner Gábor és Szendrei Zsolt kapták az elismerést

Szendrei Zsolt és Kerner Gábor december 6-án, Szent Borbála, az építőmesterek, építészek védőszentjének napjának időpontjában vehette át a díjat a MÉSZ székházában.

 

 

Az Ezüst Ácsceruza Díj szélesebb érdeklődésre számot tartó nyomtatott vagy elektronikus sajtóorgánumokban (nem szakmai lapokban, folyóiratokban) megjelent publicisztikai tevékenységért, akár egyetlen cikkért, műsorért is adható, mely hozzájárul a hazai építészeti értékek és a hazai építőiparral kapcsolatos bármely terület eredményeinek népszerűsítéséhez, s egyben képviseli a minőségi újságírást. A díjjal „ezüst ácsceruza” emlékplasztika, az adományozást igazoló oklevél és 200 ezer Ft pénzjutalom jár.

A díjat 2010-ben a Honi Művészetért Alapítvány 2010-ben alapította. Díjazottjai a magyar építészet és sajtó területén olyan kiemelkedő tevékenységséget folytató személyiségek, akik hozzájárulnak a magyar építészet és építőipar népszerűsítéséhez. 2020-tól a díjat a Magyar Építőművészek Szövetsége kezeli.

 A díjazottakról:

Kerner Gábor építész, etnográfus, műemlékvédelmi szakmérnök, a Ráday Mihály Város és Faluvédõ Szövetség alelnōke, a Keszthelyi Városvédő Egyesület elnöke sokévtizedes munkásságát a műemlékvédelemnek, ezen belül is kiemelten a Káli-medence épített örökségének szentelte. A témában számos publikáció szerzője. Örökségvédelmi tevékenységét 1994-ben Podmaniczky-díjjal ismerték el. 
 Szendrei Zsolt építész, az Építész Továbbképző ügyvezető igazgatója jól ismert a szakma utazni szerető, a világ épített örökségére kíváncsi művelőinek körében. A kezdetektől, 17 éve szervezi és irányítja az Építész Továbbképző programjait, köztük a nagy népszerűségnek örvendő Szabad szemmel tanulmányutakat. A tematikusan szervezett, hozzáértő szakmai kalauzolással lebonyolított, eddig közel háromszáz tanulmányút egyedi módon járul hozzá a hazai építésztársadalom látókörének tágításához.
 

 

Az OCTOGON nevében gratulálunk a díjazottaknak!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészet és turisztika találkozásai

Építészet és turisztika találkozásai

Online kiállítás a MÉSZ szervezésében.

Lézerszkenneres felmérés készül a Villamos Teherelosztóról

Lézerszkenneres felmérés készül a Villamos Teherelosztóról

Röntgen vizualizáció az épület szerkezeti vázáról.

Állásfoglalás és petíció a Villamos Teherelosztóról

Állásfoglalás és petíció a Villamos Teherelosztóról

A MÉSZ aggódva, de nem csak passzívan figyeli az épület sorsát.

Hirdetés