Sruli Recht izlandi designer Kickstarter projektje a Norlan.

A 2015-ben a Kickstarteren meghirdetett projekt eredményeképpen létrejött Norlan whisky-kóstoló poharak nem pusztán szépek, de a lehető legjobban tálalják egy adott whisky értékeit. Már az is különleges, hogy ez a terv nem kötött kompromisszumot esztétikum és alkalmasság közt, de az igazi különlegesség a tervezés belső bionikus logikájában rejlik – na meg a tervező személyiségében!

A bionika – vagy biomimikri, esetleg biomimézis – egy viszonylag friss tudományterület, melynek célja, hogy a természetből ellesett megoldásokat átültesse a technológia világába. Sruli Recht, a Norlan poharat tervező izlandi designer a kreatív folyamat során az áramlástant ötvözte a bionikával: a pohár aljára olyan uszonyokat tervezett, melyek a körben forgó whiskyben a valódi hullámokra emlékeztető hullámokat keltenek, megnövelve ezzel a folyadék és a levegő érintkezési felületét, ami elősegíti az oxidációt és az illatok felszabadulását – kihangsúlyozva ezzel a whisky vagy akár más alkoholos ital belső értékeit.

Recht nem a hasára ütve jutott erre a megoldásra: a pohár alján található négy uszonyszerű kitüremkedést Martin Hanczyc szintetikus biológussal fejlesztették ki, majd egy négynapos workshop keretében whiskykóstolók és pincemesterek bevonásával tesztelték a koncepciót. Majd a változtatásokat helyben 3D nyomtatóval kinyomtatták és újra tesztelték. Surli Recht maga sem akármilyen figura: készített már fából alsónemű kollekciót, saját hasbőréből szőrös aranygyűrűt és üvegből papucsot.

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Étkészlet látássérültek számára

Étkészlet látássérültek számára

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott Kovács Máté, "Tableware for blind people" című végzős projektje egyszerű, mégis izgalmas témát választott.

Jövő héttől indul a MOME Diploma

Jövő héttől indul a MOME Diploma

2015. május 26-án, kedden kezdődnek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DIPLOMA 2015 védései. 

Szép és okos az új Miele mosógép

Szép és okos az új Miele mosógép

A Miele új, nagyméretű érintőképernyős kijelzővel rendelkező készüléke páratlan a maga nemében. (x)

Hirdetés