Június 29-én kezdődik az Artweek Ipolytarnócon, az eseményről Fenyvesi Zsófi, a Field of Sparks art directorának írását közöljük.

„Szabadság, építészet, művészet, természet és társadalmi igazságosság!”

A Field of Sparks Artweek, vagyis a Szikra Mező Alkotóhét Ipolytarnócon egy műfajteremtő kezdeményezés, amely kézzelfogható, megmászható és megcsodálható dolgok mellett kulturális és etnikai együttműködést, és közösségi értékeket épít.

A Field of Sparks csapata 2017-ben kezdett dolgozni Ipolytarnócon, azóta pedig már négy sikeres Alkotóhéten vannak túl a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával. Kezdetben egy szűk, leginkább belvárosi motoros és művész kör részvételével indult az egész, de mára kulturális és társadalmi értékek megújítását célozzák meg Ipolytarnóc és környéke számára. Az Artweek nem csak egy művészeti eseménysorozat, hanem egy nyitott platform, ahol művészek, építészek és helyiek együttműködve teremtenek új perspektívákat és kapcsolódási pontokat az identitás, jövőkép, közösség és helyi értékek körül.

„Art changes everything! A művészet mindent megváltoztat!”

Az Artpark, vagyis maga a Mező, mint kültéri kiállítótér minden alkotóhét során évről-évre újabb kísérleti építészeti installációkkal bővül, így készült el összesen eddig 11 munka valamint rengeteg falfestés. Alkotók voltak: Paradigma Ariadné, Bivak, Woven (SK, Grau (SK), Erőss István, Balázs Péter, BME Szakkollégium, VSVU (SK) építészkar tanárai és hallgatói, Studio vvv (SK), Martin Piacek, Jozef Pilat, Szabó Péter Róbert, Táncos Anna, Zétényi Zsófia, Szigeti Csongor és a Vizuális Művészeti Intézet, Eger, Majorosi Zsófi és grafikus csapata.

Az Artpark és az Alkotóhét nemcsak művészeti és építészeti élményeket ad, hanem turisztikai és gazdasági előnyöket is hoz a régió számára. Az installációk tervezésében és létrehozásában a magyar és nemzetközi művészek mellett a helyiek is aktívan részt vesznek. Az Artpark nemcsak látványosság, hanem olyan tér is, ami helyszíne lehet mindenféle kulturális, művészeti és gasztro eseménynek úgy, hogy a kezdeményezés a művészetre eszközként tekint a társadalmi igazságosság előmozdítása és a helyi közösség felemelése érdekében.

“Fontos számunkra a résztvevők inspirálása, az aktív, direkt és indirekt jó hatás elérése, valamint a nemzetközi médiumokon keresztül szeretnénk Nógrád megyét és Ipolytarnóc környékét is népszerűsíteni. A munkánkkal a régió fenntartható fejlődéséhez járulunk hozzá új turisztikai és kulturális célpontot teremtve, amely vonzza a látogatókat és elősegíti a helyi közösségek életminőségének javulását és „cool-faktorát”.

Minden projektelemük kialakításában az elmúlt 6-7 évben ezen szempontok alapján döntöttünk. Fontos az is, hogy nem kolonizálni érkeztünk Ipolytarnócra, hanem együttműködni. Azokat a kapcsolódási pontokat keressük, amikben ugyanolyan a vidéki és városi ember, gazdag és szegény, értelmiségi és kétkezi munkás, roma és nem roma. Olyan szabad, vidám, egyszerű, feladatorientált helyzetekbe keverjük magunkat és az Artweek résztvevőit, amiktől mindenkinek jó érzése lesz. Archaikus élményeket keresünk. Egy együtt teljesített feladat, egy „one match fire”, vagyis gyorsan, sikeresen begyújtott tábortűz, egy közös étkezés, tánc, egy játék együtt. Ezek az élmények transzformatívak és magukkal viszik akik részt vettek bennük hosszú évekig.

Az idei év különleges nekünk, az 5. tábort szervezzük (2024. június 29 - július 7.) és sok új megélésünk van az egész projekt kapcsán, év elején útjára indult egy új ötlet megvalósulása, a Szikra Mező kerámiák, amit az eddigi kollaborációink és Ipolytarnóc 17 millió éves vulkáni leletei inspiráltak. Aki eljön idén, megnézheti, megvásárolhatja az első darabokat. Ezt az ötletet helyi csapatunk vezetőjével, Rácz Márióval fejlesztjük.”

Az idei tábor tematikája: „Cabinet of Curiosities” vagyis kuriózumok szekrénye, egy varázslatos világ, amelyben minden objektum egy meglepetés, furcsa, bizarr különlegesség. Hiszen az egész projekt valójában, sok egymáshoz első látásra nehezen illeszthető izgalmas dolog illeszkedése. A Field of Sparks csapata ezt szeretné megmutatni az Ipolytarnócra érkezőknek. 

2024-ben két új installációval bővül a Park, az egyiket a Széchényi István Egyetem, Győr tanárai és hallgatói építik Bach Péter, Ungerhofer Dani és Fátrai Júlia vezetésével, a másik munka pedig Koronczi Dávid vezetésével a VSVU, pozsonyi képzőművészeti és design egyetem hallgatóinak alkotása lesz. Idén először valósulhat meg a Bükki Nemzeti Parkkal is együttműködés, így a Field of Sparks grafikai világa az Ipolytarnóci Ősmaradványok Park falain is megjelenik majd. 

Július 5-6. –  Nomad Vernissage Weekend

Idén július 5-én és 6-án Ipolytarnócra érkezik Laczkó Péter, aki egy analóg fotós feltaláló, elképesztő képalkotó szerkezetekkel, amiket ki is lehet próbálni a workshopjain. A pénteki és szombati napon minden látogató besegíthet az installációk befejező mozzanataiba az építkezéseken. A szombati napon pedig mindenkit várnak egy nagy szabadtéri nomád kint alvásra a Mezőn, ahol két performansszal nyílik meg az Artpark, a Priestor művészcsoport és a pozsonyi Studio vvv művészeinek előadásában. Ezután lesz tűz, zene, tánc és egy együtt töltött éjszaka a csillagok alatt!

A Field of Sparks minden érdeklődőt szeretettel vár Ipolytarnócon! Mivel ez egy nomád művészeti esemény, nem lesz büfé, sem vendéglátós felvonulás, lesz viszont egy csúcs új asztal és egy komposzt WC, mint az idei év új installációi a Szikra Mezőn! További információk ezen a weboldalon érhetők el.

Forrás: Field of Sparks
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Százlábú kerekerdő: Íme a Field of Sparks és a győri Széchenyi István Egyetem közös projektje

Százlábú kerekerdő: Íme a Field of Sparks és a győri Széchenyi István Egyetem közös projektje

„Szabadság, építészet, művészet, természet és társadalmi igazságosság!”

Field of Sparks: Közép-Kelet-Európa legnagyobb művészeti pizsamapartija lesz Ipolytarnócon

Field of Sparks: Közép-Kelet-Európa legnagyobb művészeti pizsamapartija lesz Ipolytarnócon

Június 29-én kezdődik az Artweek Ipolytarnócon, az eseményről Fenyvesi Zsófi, a Field of Sparks art directorának írását közöljük.

A magyar design visszatér a Fészekbe

A magyar design visszatér a Fészekbe

A Magyar design – 10+1 kísérlet című kiállítás az 1972-ben szintén a Fészek Művészklubban rendezett Magyar design (10 kísérlet) című tárlatra reflektál.

Hirdetés