Hirdetés

Március 21-én tart előadást Dr. Érdi Péter a komplex rendszerek világhírű szakértője, a Repair című könyv szerzője a MOME-n.

Mi kell ahhoz, hogy a dolgok működjenek? Az elmúlt évtizedekben sok minden megváltozott. Van, ami lényegesen jobb lett, van, amiről úgy érezzük, hogy félresiklott. Mi ilyenkor a teendő? Elviselni, megjavítani, helyettesíteni vagy újat teremteni? Dr. Érdi Péter, a komplex rendszerek tanára, a michigani egyetem professzora, a hamarosan magyarul is megjelenő Repair című könyv társszerzője március 21-én Budapesten tart előadást, ezúttal a MOME Campuson.  


Nyilvános előadása mellett három, kifejezetten a MOME hallgatóinak szóló szemináriumot is tart majd a világhírű szakember, aki ezúttal a reziliencia kérdéseit tárja majd fel és a komplex rendszerek világába kalauzol bennünket, melyek segítségével jobban megérthetjük 21. század történéseit. 

Érdi Péter

Érdi Péter több mint húsz éve a komplex rendszerek tanára az Amerikai Egyesült Államokban, a michigani Kalamazoo College-ban, valamint a budapesti Wigner Fizikai Kutatóközpont emeritus tudományos tanácsadója.

Fókuszában régóta a tudományterületek közti átjárhatóság, a problémák interdiszciplináris megközelítése áll. 

Legfrissebb könyve, amelyet a szociálpszichológus Szvetelszky Zsuzsával írt, Repair When and How to Improve Broken Objects, Ourselves, and Our Society (Springer 2022, és Repair: Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat, Typotex Kiadó, előkészületben) címmel többek közt olyan kérdéseket boncolgat, hogy hogyan javíthatók meg a természeti és társadalmi katasztrófák következtében tönkrement közösségek, hogyan viszonyuljunk a termékek tervezett elavulásához, de arra is megpróbál választ adni, hogy a hogyan csökkentheti a körforgásos gazdaság üzleti modellje a hulladék mennyiségét.

A szerző legutóbbi, nagy sikerű hazai előadásán többek között az eldobás kultúrájáról is beszélt, amely véleménye szerint mind a tárgyainkkal, mind a körülöttünk lévő közösségekkel kapcsolatos hozzáállásunkban megmutatkozik.  Az új könyv hamarosan magyarul is megjelenik, addig is a professzor Miért divatszó a reziliencia? című előadásában mondja el, mi adhat mégis okot az optimizmusra.
 

A mindenki számára nyitott előadás a MOME Alapítvány Global Voices programjának keretében valósul meg, amelynek célja, minél több jelentős nemzetközi szakembert hozzon el Budapestre. A sorozat részeként olyan előadók érkeznek a MOME campusára, akiket az egyetem közössége jelöl, szakmailag relevánsnak tart.

Ennek keretében zajlik például a fotográfiával foglalkozó Artist Talk vagy az építészeti témájú Architectural Matters program több előadása is. Utóbbi vendége volt nemrég a spanyol Ensamble Studio egyik alapítója, Debora Mesa Molina, de járt a program támogatásával az egyetemen Rebecca Earley, a University of the Arts London anyaginnovációs kutatója, valamint Deanna Marsigliese, a világhírű Pixar animációs stúdió egyik művészeti vezetője is.


További részletek az előadásról és regisztráció ITT és az esemény Facebook-oldalán.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hagyományos házépítés – Román Árpád építész előadása

Hagyományos házépítés – Román Árpád építész előadása

A műemlékvédelmi szakmérnök május 17-én ad elő a MÉSZ szervezésében.

Miért fontos a networking a régiónk fiatal építészeinek?

Miért fontos a networking a régiónk fiatal építészeinek?

A Paradigma Ariadné előadása Pozsonyban.

Green Talk április - Épületbiológia: egészség, esztétikum, fenntarthatóság

Green Talk április - Épületbiológia: egészség, esztétikum, fenntarthatóság

A 2021. április 29-i webináriumra a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Hirdetés