Kiemelt beruházássá minősítette a kormány a fejlesztést.

Tegnap délután kiemelt beruházássá minősítette a kormány a Kelenföldi Indóház megmentését – derült ki Vitézy Dávid Facebook-bejegyzéséből. A patinás, de rendkívül lepusztult állapotban lévő épületről már 2019 ősze óta tudjuk, hogy Közlekedési Múzeummá alakítják át, most viszont nagyot léptünk ennek megvalósulása felé.

A Közlekedési Múzeum igazgatójának, Vitézy Dávidnak és csapatának álma az, hogy „egy olyan vasúti fókuszú kiállítóhely nyíljon itt, amely rendszeresen változó programokkal, kiállításokkal, terepasztallal, a múzeum világhírű vasútmodelljeivel méltó funkciót ad az épületnek, és egyben új kulturális térrel gazdagítja Újbuda ezen városközpontját” – írtuk még 2019 végén, most pedig a tervek kezdenek konkretizálódni.

A tegnapi kormánydöntésen a kiemelt beruházássá nyilvánítás mellett rendelkeztek az építési engedélyezés menetéről, valamint a kivitelezési közbeszerzés kiírásáról is.

„Az állomásépület teljes felújításával, bővítésével létrejövő új múzeumi kiállítóhely fő attrakciója egy vasúti kiállítást kiegészítő terepasztal lesz, így a vasútbarátok és a kisgyermekes családok számára különlegesen izgalmas helyszín jön létre az autentikus vasúti épületben – írta kedd este Vitézy. – Az épület így megmenekül a pusztulástól, és színvonalas műemléki helyreállítása is megtörténik. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik majd.”

Megőrzik a műemléki jelleget, de kortárs funkciók is lesznek

Az 1884-ben épült – és legutóbb 1984-ben felújított – Kelenföldi indóház az ország egyik legrégebbi állomásépülete, amely a közelmúltig be is töltötte ezt a szerepét. A 4-es metró projekt részeként épült aluljáró miatt funkcióját az elmúlt években teljesen elveszítette, a MÁV pénztár kiköltözött belőle és állapota tovább romlott, így félő volt, hogy az egyébként dinamikusan fejlődő, átalakuló Etele tér közelségében idővel lebontják. 

A Közlekedési Múzeum az építész stúdiót bízta meg az építészeti tervek elkészítésével, akik az eredeti épület műemléki jellegének, karakterének tiszteletben tartása mellett azt az új funkcióknak megfelelő kortárs építészettel is kiegészítik.

Várják az ötleteket

Az Indóház újjászületéséhez bárki hozzájárulhat, többféleképpen is: egyrészt a kelenfold@kozlekedesimuzeum.hu email címen várják a Kelenföldhöz kapcsolódó régi képeslapokat, fényképeket, egyéb tárgyi emlékeket, történeteket; másrészt a kelenfold.kozlekedesimuzeum.hu oldalon lévő kérdőív kitöltésével javaslatokat is megfogalmazhatunk például a tervezett rendezvényekkel, a kisgyerekeseknek szóló programokkal, vagy épp a bisztró kínálatával kapcsolatban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Örömépítészet

Örömépítészet

„Feltörekvők” sorozatunkban szó szerint a toronyból tudósítunk.

Duna-parti „camera obscura” Esztergomban

Duna-parti „camera obscura” Esztergomban

A Paradigma Ariadné által tervezett köztéri installáció szeptember végéig látogatható.

Hirdetés