Hirdetés

Stúdió/üzlet, lakótér és kicsiny „wunderkammer” egyben, látványos belsőépítészeti fordulattal.

Hirdetés

Stúdió/üzlet, lakótér és kicsiny „wunderkammer” is található abban a nem egészen 150 m2 összterületű házrészben, amelynek legnagyobb erénye egy olcsó anyagú, ámde látványos belsőépítészeti elem.

fotó © João Morgado

Az előző lapszámunkban bemutatott, a Batlab stúdió alapító-építészei által megrajzolt galérialépcső nagyszerű példa volt arra, hogy a gondosan, szakember által megtervezett belsőépítészeti egység mennyi funkciót és milyen dekoratív értéket nyújt egy pici lakásban. S éppen a Batlab-féle belsőépítészeti munka bemutató szövegének megírása idején küldte el nekünk Nuno Alves de Carvalho portugál építész legutóbbi projektjének fotósorozatát. Így, ha e két munka alapján nem is lehet hosszú távú designprognózist felállítani, mindenesetre a nemzetközi szaklapokat és -szájtokat böngészve kitűnik, hogy mostanában, mikor a kisházak, kislakások számának gyarapodása tapasztalható, mind jobb, ötletesebb multifunkcionális megoldásokat kínálnak a kis alapterületekkel dolgozó tervezők. 

fotó © João Morgado

Portó történelmi belvárosában található, négy lakóegységből álló, valamikor a 20. század elején épült blokk egyik lakásának építészeti és belsőépítészeti felújítására kapott megbízást egy képzőművésztől de Carvalho. A lakás két, egymástól elszeparált egységből áll, funkciójuk is eltérő: üzlet/stúdió, illetve lakótér. Előbbi a földszintet foglalja el, az első szint, valamint a tetőtér alkotja a lakóteret – a lakótérhez egy korábbi épületrész „maradványa” is kapcsolódik, ezen keresztül közelíthető meg a blokk megemelt patiója. 

fotó © João Morgado

A lakás felújításakor a külső renoválás során de Carvalho tudatosan törekedett az eredeti állapot visszaállítására (homlokzat: falburkolás a megmaradt eredetiek után legyártott csempével /azulejo/, nyílászárócserék). A belsőépítészeti tervezést meghatározó alapszituáció a galériaszintekkel kialakított vertikális struktúra volt. A lakást ugyanis kis alapterületű, egy légterű, ámde egymás felett elhelyezkedő egységek sorozata alkotja, mind az üzleti, mind a lakórész megközelítőleg 5-5 méter belmagasságú – ezeket osztják önálló terekre a galériák.

fotó © João Morgado

Összeköt, mégis elválaszt ez a beltéri rendszer, ezért lépni kellett. Homogénné olcsó, szemrevaló praktikák tették a lakás belvilágát: de Carvalho egyrészt a hófehér falak, – konyhasziget járólapjait kivéve – az egységes látszóbeton-burkolat, a galériákon alkalmazott költségkímélő csirkeháló-mellvéd használatával, natúrfa-lépcsőfokok beépítésével érte el ezt. Valamint a főszereplő, az OSB-lapból épített bútorkorpusz kialakításával, ami a földszinti térből indulva, a legkülönfélébb átváltozásokkal – hol konyhapult, hol polcrendszer – halad töretlenül felfelé, optikai csalással: hatol át a födémeken, szinte ki a ház teréből, egészen az égig.



Építész és belsőépítész tervező: Nuno Alves de Carvalho (URBAstudios)
Tervezés éve: 2014
Átadás éve: 2015
Beépített terület (nettó): 148 m2

Szöveg: Molnár Szilvia
Építész/belsőépítész: Nuno Alves de Carvalho
Fotó: João Morgado

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/3-as lapszámában. 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 119 - 2015/03. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Ekler a szőlőhegyen, Soproni Gyógyközpont, Corvin Corner, Bad Girlz, KÉK Építészeti Filmnapok


Megnézem Előfizetek



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Házbővítés tájba illő megoldással

Házbővítés tájba illő megoldással

Portugál példa, ami modern, mégis alkalmazkodik épített és természetes környezetéhez.  

Hullámok hátán: a portói hurok

Hullámok hátán: a portói hurok

A Portói Egyetem Tudományos és Technológiai Parkjának jelképe a szabadságot is szimbolizálja.

A történelem és a kortárs találkozása Portóban
  • 2019-09-11 11:00
  • Deco

A történelem és a kortárs találkozása Portóban

Egy kiadós portói séta után elmerenghetsz azon, milyen titkokat rejtenek a középkori falak. 

Hirdetés