Hirdetés

Párbeszédben a tájjal

Sportcsarnok egy cseh kisvárosban.

Novy Hrozenkov általános iskolájának új sportcsarnokát a helyi lakosság is használhatja. A Consequence forma Architects által tervezett új létesítmény egy komplex revitalizációs program részeként épült meg, amely az iskola főépületének rekonstrukcióját, a bejáratok karakteres átalakítását, öltözők és kiszolgáló helyiségek kialakítását, valamint az iskola földszintjén található népszerű fitneszterem rekonstrukcióját is érintette. A további tervek között szerepel a környező közterületek, valamint az iskolaudvar és a szabadtéri játékterek újjáélesztése. 
 

 

Az építészek célja az volt, hogy a környező táj szépségét a sportélménnyel összekapcsolják. A faburkolatú csarnok oldalfalán emeletmagas üvegezés fut végig, amelyen keresztül a kint és bent összekapcsolódik. Az épület teljes hosszában alkalmazott keret nélküli üvegezés ütésálló, speciális fóliával kombinált háromrétegű üvegből készült. Az üvegfal tájolása olyan, hogy a naplemente órái hosszú ideig élvezhetők a belső térből. Az esti órákban így a villanyvilágítás mellőzésével a terem meditációs tevékenységekre, jógára, táncra is jól működik.

A hátsó homlokzaton különböző magasságban elhelyezett nagy ablakokon át bentről a galérián ülők a falura láthatnak, kintről pedig az érkezők kukucskálhatnak be. Az öltözők és a kiszolgáló létesítmények a sportcsarnokot az iskolával összekötő nyaktagban találhatók. A terem korszerű gépészeti megoldásai közé tartozik a rácsos-tartók és a mennyezet között elhelyezett, szabályozott, hővisszanyerős szellőztetés, és az üvegfal mentén kialakított konvekciós fűtés, ami az üveg párásodását is megakadályozza.

 

 

A belső térben is a faburkolat dominál, itt már nem csak esztétikai, hanem kausztikai szerepet is szántak neki a tervezők. A csarnok belső karakterét meghatározza a plasztikus, színes beltéri mászófal, amely a mennyezet fölé nyúlik, és felülről is megvilágított – ez az elem az igazgató kérésére került a projektbe. A fal tetejére érve a mászók jutalma egy keskeny oromzatú ablakon át a tájra nyíló páratlan kilátás.

 

 

A tervezők egyike, Janica Šipulová ebbe a kisvárosi iskolába járt, amikor még csak egy kicsi, elavult tornaterem szolgálta a diákokat. A tervezés során a korszerűsítés és a meglévő, különböző karakterű épületekkel kialakított jó funkcionális kapcsolatok mellett szempont volt, hogy az iskola számára minél több szabad terület maradjon, és a bizonytalan költségvetést is figyelembe kellett venni.

A klasszikus ház alakú épület kissé merev formáját élénkítik a tetőgerinc fölé nyúló, az épület két végén elhelyezett felülvilágítók. A nagy tetőfelületről a csapadékot 165 négyzetméteres összterületű tárolókba vezetik. Az épület megformálásával a tervezők egyszerre kívántak kitűnni és beilleszkedni, vonzó célponttá válni a helyi lakosság számára. 

 

Stúdió: Consequence forma Architects webfacebook
Szerző: Janica Šipulová, Martin Sládek
Tervező csapat: Nina Vlček Ličková, Jan Schleider, Jiří Šnerch 
Ügyfél: Nový Hrozenkov város
Projekt helyszíne: Nový Hrozenkov, Cseh Köztársaság 
Befejezés éve: 2021
Hasznos alapterület: 860 m² 
FotókBoysPlayNice

 

Forrás: Linka 

 

Rajzok és további képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Visegrád már készül a királytalálkozó 700. évfordulójára

Visegrád már készül a királytalálkozó 700. évfordulójára

2035-re, a visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára megújul a visegrádi vár és környezete.

Hamarosan elkészül a 2022-es kézilabda-Eb népligeti arénája

Hamarosan elkészül a 2022-es kézilabda-Eb népligeti arénája

Befejező stádiumához érkezett Európa egyik legnagyobb kézilabda arénája.

Így áll a népligeti multicsarnok építése

Így áll a népligeti multicsarnok építése

Látványos videó és látványos számok az építkezésről.

Nincs találat!

Hirdetés