Kis alapterületből hozták ki a lehető legtöbbet a tervezők, ez a vidéki családi ház így igazán élhető lett. Erről szóló írásunkat a 192-es, 2024/4-es lapszámból közöljük.

Eger kisvárosias lakóövezetében vagyunk, a történeti belváros távolsága érzékelhető. A Hajdúhegy lábánál húzódó Hősök utcában található egy 75 négyzetméter alapterű, beépítetlen telek. A szituáció mindhárom irányából behatárolt: zártsorú beépítés, hatméteres hátsó kert, ötméteres épületmagasság, valamint kötelező garázs kialakítás a telek területén. Lehetetlen helyzet, egy újabb Arkt projekt.

A megrendelő kezdetektől fogva befektetésnek szánta a tervezendő épületet, ebből kifolyólag a használat nem specifikus. A program a környéknek és adottságoknak megfelelően kertes családi ház, ellenben léptékéből kiindulva inkább lakás, a létrehozandó terek teljes kihasználtsága létfontosságú szempont. A kivitelezésben aktívan részt vett megrendelő odafigyelése, türelmessége érzékelhető a házban. A bizalomnak köszönhetően a kísérletező szemléletmód jelen van.

Az épület képlete egyszerű: a jellegtelen utcakép nem vonzó, ezért a ház befordul az utcáról, a keleti tájolás és a belső kert jelenti az értéket, oda kommunikál és szerveződik az összes funkció. A földszinten kialakított fedett-nyitott garázs felől történik a megérkezés, amely kapcsolatot teremt az utca és kert között, valamint átmenetet képez a külső és belső terek határán. A helyiség funkciója valójában használójától függ, a garázs mellett működhet fedett teraszként, műhelyként vagy csak egyszerűen a megérkezés tereként. Aluldefiniáltsága téri tartalékot hordoz magában, lehetővé téve a különböző életformákhoz való alkalmazkodást.

A két irányából üvegezett alsó szint képezi az étkező-konyha tereit, közvetlen kapcsolatot biztosítva a kerttel, amely a minimalizált belső teret kiegészítve megnő, a kint-bent határa elmosódik. Az emeletre egy húzott karú lépcsőn keresztül érkezünk meg az egyterű nappaliba, mely a képlet folytatásaként teljes belső homlokzati felületével a kert felé kinyílik. A lépcső sávjában helyezkedik el a fürdő, felette pedig a tetőtérben kialakított hálóhelyiség.

A homlokzat karakterét maga az építőanyag falazati struktúrája adja. A házat körülvevő, majd a telekhatáron kerítésként folytatódó zsalukő fal védelmet és intimitást kölcsönöz a kertnek és a belső tereknek. A homlokzat mívességét a zsalukő felcsiszolt felülete, a falazat mintázata adja. A homogén felületet megtöri a lépcsőháznál kihagyott elemeken, valamint a polikarbonát kapun keresztül áthatoló fény, amely a házban zajló mindennapi élet kivetüléseként jelenik meg. A zárt keretbe behelyezett fa „doboz” képezi az épület belső burkát, az utca és az oromfalak felől tömör, a kertre nézve fa nyílászárók formájában.

A kezdetben kötöttségként megjelenő szituációk valójában adottságok. A döntő kérdés, hogy ezeket hogyan közelítjük meg a tervalkotás folyamatában. Jelen helyzetben a végeredmény őszinte, nem akar többet mutatni, mint amit valójában szolgál. Elegendő lakótér két ember számára egy vidéki város lakóövezetében.

Tervezés és kivitelezés: 2021 – 2024 
Bruttó alapterület: 30 m2 
Nettó alapterület: 40 m2 + gépkocsibeálló

Építészet: Fábián Gábor, Fajcsák Dénes (Arkt Építész Stúdió)
Építész munkatárs: Pozsik Máté 


További képek a cikk végén található galériában!
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy ház, amelyet Tarkovszkij filmje ihletett

Egy ház, amelyet Tarkovszkij filmje ihletett

A téglafalú Nithurst farm belső terei megelevenítik az orosz Sztalker című filmet.

Gyerekszoba csillagos égbolttal

Gyerekszoba csillagos égbolttal

Koppenhágában nehéz dolog a homlokzathoz hozzányúlni, ezért inkább a meglévő keretekkel tették izgalmasabbá a házat.

Kapcsolatban a természettel – a város közepén

Kapcsolatban a természettel – a város közepén

A dán család a tetőtér megvételekor tetőteraszt akart létrehozni, döntésük azonban egy szabadon használható nappalit eredményezett.

Hirdetés