Hirdetés

Kígyóként tekereg az erdei apartmankomplexum Mexikóban.

Az El Nido de Quetzalcóatl - azaz Quetzalcóatl fészke - nevű, izgalmas mexikói apartmanházat Naucalpanban kezdték építeni 2001-ben. Hat évvel később az organikus stílusra specializálódott, erősen művészi szemléletű mexikói építész, Javier Senosiain Aguilar fejezte be. A kanyargó épületegyüttest tovább bővítették, így a főépület mára tíz apartmannak ad helyet. Az építés során elvégzett tereprendezés, a helyszínen álló szoborpark és az itt létesített növényrezervátum is a szivárványszínben játszó ‘kígyóépület’ általános dizájnját erősíti. Az azték kultúrkör kígyóformájú istenéről elnevezett házról Anna Dave lett fényképész jelentetett meg fotósorozatot.

 

 

Quetzalcóatl fészke a Parque Quetzalcóatl-t is magába foglaló, 5000 négyzetméteres területen áll. A parkban található üvegházból mázas kerámialapokkal burkolt átjáró vezet a tágas, vízes elemekkel és ólomüveggel dekorált átriumba. Az apartmanok teljesen kitöltik a főépület parabolikus vasbeton szerkezetét, ablakaik alagútszerű, pikkelyhatású nyílások a ‘kígyóisten’ oldalán.

 

“A belteret az emberi igényekhez igazodva alakítottuk ki, a kígyóformát csak utólag hívta be az organikus dizájn. Az egész külső forma tulajdonképpen egy - a tervezőnek és a lakóknak egyaránt szórakoztató, - véletlen eredménye.” - meséli Senosiain.

 

 

 

 

A 200 négyzetméteres lakóegységek - a külsőhöz képest legalábbis,- minimalista dizájnt kaptak. A fehér falakon az íves vonalakhoz igazodó polcok sorakoznak. A padlón szabályos és szabálytalan mintázatú hidegburkolat és szőnyegborítás váltja egymást. A főépületből kilépve egy sor szobor vezet a gyepszőnyeggel borított, kis tavakkal tagolt teraszos kertbe. Az építészek elmondása szerint a szemet nyugtató, mesterséges tavak a páratartalom fenntartásában, és a helyszín hűtésében is fontos szerepet játszanak. A komplexum saját víztisztító berendezése az elhasznált vizet öntözésre alkalmassá teszi. A kertek és a lakások privát tulajdonban vannak, de közülük több bérelhető is.

 

 

 

 

Anne Dave, hacsak teheti, elkerüli a konvencionális épületfotózást - vélhetően ezért is vonzotta az El Nido de Quetzalcóatl projekt. “A látogatót a távoli szemlélődés helyett az épület bebarangolására csábítják annak kanyarulatai, nyílásai, zugai.” (…)

“Ez egy olyan egyedi szerkezet, amit élvezet fényképezni. Minden nézet, sarok, szöglet különlegesen ösztönző, és úgy érzi az ember, soha még hasonlót sem látott ezelőtt.” - osztja meg gondolatait a fotóművész.

 

 

 

 

Az organikus építészet fogalma Frank Lloyd Wrightnak az épületstruktúrát a természetbe integráló terveire vezethető vissza, de maga a gyakorlat ennél sokkal ősibb. Napjainkban az organikus szemlélet a fenntarthatóság irányába vezet: a biomikrinek nevezett irányzat szellemében a tervezők nem elégszenek meg a természetes formák reprodukálásával, hanem valódi, a környezetből származó anyagokat használnak az épületek megformálása során.

 

 

Anna Dave | Web | Instagram

Javier Senosiain Aguilar | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek a galériában!

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Azték. Kígyó. Apartman.

Azték. Kígyó. Apartman.

Kígyóként tekereg az erdei apartmankomplexum Mexikóban.

Úszó bambuszházak Vietnámban

Úszó bambuszházak Vietnámban

A H&P Architects a tengerszint emelkedésére tervez lakhatási alternatívát
 

Bélyegeken tér vissza a TV Maci

Bélyegeken tér vissza a TV Maci

A Magyar Posta egy nosztalgikus kedvencet karol fel

Hirdetés