Modern, időjárásálló EQUITONE homlokzatburkolatot kapott a Széchenyi-hegyi adótorony.

Ikonikus épülete Budapestnek a 12. kerületi Csíz utcában álló, 1956-58 között épült Széchenyi-hegyi adótorony. A tizenegy emeletes, 53 méter magas vasbeton épület a tetejére szerelt 38 méteres antennaárboccal egymaga látta el funkcióját egészen addig, míg 1975-ben megépült a mellette magasodó, 150 méteres szerkezet. Az eredeti adóépületet Székely László és Gergely István tervezték, homlokzatát süttői mészkővel borították, ami azonban többször is cserére szorult. Az épület legutóbbi, 2018-as rekonstrukciója során a homlokzat teljes egészében szerelt, átszellőztetett EQUITONE szálcement burkolatot kapott, aminek szín- és formavilága ugyan reflektál az eredeti homlokzat küllemére, tartósságával azonban ötven évre garantálja az újragondolt épület modern megjelenését.     

 

 

Az adótorony első ötven éve

Az egyszerű, hasábformájú torony szabályos elrendezésével, nagyméretű, osztásnélküli ablakaival már megszületésekor tetszetős látványt nyújtott. Letisztultságát csupán plasztikus mészkő burkolata, legfelső négy szintjének a homlokzat síkjából kiugró erkélyei és a hullámot formáló, íves előtetője bontották meg. Azonban az évek során az adótorony felső szintjeire bonyolult acélszerkezetek kerültek, amiknek köszönhetően az épület jelentősen veszített harmóniájából, emellett az időjárás viszontagságait nehezen viselő, lepotyogó mészkőburkolat is veszélyessé vált, ami miatt az épületet sokáig fa védőállvány ölelte körbe. Az épület első homlokzati átalakítására 1974-ben került sor, amikor az eső, jég és a hőingadozás romboló hatásának csökkentése érdekében dilatációs hézagokat alakítottak ki, mielőtt visszahelyezték a részben új, részben pedig leszedett mészkőlapokat. A mészkőburkolattól végül 1984-ben váltak meg, amikor helyére vékonyvakolatos, EPS hab hőszigetelés került.

 

 

Az épület újragondolása

A jelenleg az Antenna Hungária Országos Mikrohullámú Központjaként működő épületet legutóbb 2018-ban, Dévényi Tamás építész tervei alapján újították fel. A rekonstrukció során a tornyot megtisztították az évtizedek alatt felszerelt, az épületet elborító technika felszerelésektől és antennáktól, ami lehetővé tette a homlokzat felújítását is. Az épület eredeti karakterét meghagyva, a hatodik emeleti VIP tárgyaló szintjén, az épület két oldalán a homlokzatból kiugró, egy-egy függesztett, üvegdobozszerű zárterkélyt alakítottak ki, valamint új, modern előtetőt is kapott az épület. Megújult homlokzata bár az eredeti elgondolásra épül, továbbviszi azt, és maximálisan megfelelnek a modern kor követelményeinek.  

 

 

EQUITONE burkolat, akár a következő ötven évre

A toronyépület homlokzata szerelt EQUITONE szálcement burkolatot és egységes, nagyméretű alumínium forgóablakokat kapott. Az épület külső falaira az eredeti mészkőburkolat színére és kiosztására emlékeztető EQUITONE [tectiva] burkolat került, míg a legfelső négy szint erkélysoraira a korábbihoz színben szintén hasonló, sötétebb [tectiva] burkolat. Ellentétben az egykori mészkőburkolattal, ami nem bizonyult tartósan jó megoldásnak a rendkívül kitett torony esetében, az EQUITONE burkolat várható élettartama még a legkedvezőtlenebb időjárási körülmények között is meghaladja az 50 évet, ellenáll a fagynak, a szélsőséges hőmérsékletingadozásnak és a szélnek. Tartósságát és időjárásállóságát számtalan tesztnek vetették alá, például az amerikai HVHZ (High Velocity Hurricane Zone), azaz „nagysebességű hurrikán zóna” nevű építési kód TAS 202 standard statikai légnyomástesztjének is, amelyen a panelek 70-es tervezési nyomás osztályzattal vizsgáztak. Hasonló eredményt hoztak az ausztrál NCC (National Construction Code) alapján elvégzett B1.2 & B1.4, és P2.1.1 műszaki követelményvizsgálatok is, amelyek kimutatták, hogy az EQUITONE homlokzati burkolatok bármilyen szélzónában alkalmazhatók. Az időjárásálló EQUITONE burkolatnak köszönhetően az újjászületett ikonikus adótornyot még évtizedekig garantáltan nem kell újra felállványozni.  

 

 

Építészet: Dévényi Tamás, Hutter Franciska, Polyák Bea, Vadász Viktor
Belsőépítészet: Dévényi Tamás
Szerkezettervezés: Szőnyi László, Kelemen Miklós
Épületgépészet: Szígyártó Gábor
Épületvillamosság: Kapitor György
Tűzvédelem: Kerényi Áron
Kerttervezés: Kontra Dániel

 

 

EQUITONE | Web | Facebook | Instagram | LinkedIn | Pinterest

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az EQUITONE sokszínű világa (X)

Az EQUITONE sokszínű világa (X)

Szálcement homlokzatok élénk színekkel.

 Őselemekből szálcement | Equitone pályázat (X)

Őselemekből szálcement | Equitone pályázat (X)

Intermodális és dinamikus építészeti megoldások az EQUITONE pályázatának díjazottjai között.

Stílusváltás Budán
  • 2022-06-07 09:00
  • Deco

Stílusváltás Budán

Luxe Residence a Törpe utcában, a Téralkotó Építész Stúdió tervezésében.

Hirdetés