Menü - a könyv

Laki Eszter - Mihály Kamilla - Glódi Balázs, MENÜ, Magánkiadás, 323 old., 2014.

"…felvágjuk 2 cm-es kubusokra." Sem a szó Cserna-Szabó-i értelmében, sem egyébként nem vagyok szakácskönyv olvasó, receptgyűjtő. Egy évtizedig éltem tejföllel feljavított Vifon-levesen (vö. tésztafőzelék), kifli-párizsin, ünnepnapokon Váncsát, Bächer Ivánt olvasva.

fotó © Glódi Balázs

fotó © Glódi Balázs

Elfogultsággal senki nem vádolhat tehát, engem a gasztroforradalom barikádjain, Józsi hentesnél a Hegyvidékben szem nem látott. Most mégis megjelent egy ételes könyv, amibe bele tudnám magam képzelni, ahogyan gyerekkel a nyakamban, pizsamában hétvégi reggelit készítek, virslit pirítok, rá tojást ütök, vagy ahogyan a kiskorú ezerszer is elmondja a nyakamból stírölve a tojásrepesztő bénázást: kop-kop-kop-kop-papa-kop-kop. Mert a MENÜ nem pusztán ételekről, azok elkészítéséről szól, hanem főképpen erről a „papa-kop-kop”-ról. 

fotó © Glódi Balázs

fotó © Glódi Balázs

A mindössze ezer példányban, gyönyörű kiállításban készült bilingvis könyv azokba a nyílt, szívmeleg, intim szituációkba vonja be az olvasót, ami barátok között egy-egy vendéglátás kapcsán létrejön, létrejöhet. Noha az alkotók és a vendéglátók jól ismerik egymást, az olvasónak soha sincs az az érzése, hogy kívül reked a könyv sugározta atmoszférán.

fotó © Glódi Balázs

fotó © Glódi Balázs 

Bizonyos értelemben hétköznapi, eltérő területeken sikeres figurák mutatkoznak be huszonketten, akik távolról sem a csúcsgasztronómiát, hanem a kreatív házias koszt elkészítését célozták meg. Ez a 2014-es év nem-hivatalos, informális gasztronómiájáról készült pillanatfelvétel.

fotó © Glódi Balázs 

Mindannyiunknak vannak barátai és mindannyian barátai vagyunk valakiknek. Nem az alany, hanem az állítmány a fontos. A részletek válnak fontossá, pontosan az egymásra figyelésből összeálló egész: „kérdezz, fotózz, tervezz, én addig összeütök valamit." Aki még mindig nem érezné eléggé magáénak a koncepciót, az bátran öleljen magához egyet a kötetből, hunyja le a szemét és emelje a könyvet az arcához: lisztes, vagy kenyérzsák, durva szövésű vánkos, kanapékárpit… Jobb pillanataimban azok az emberek mind elférnek a fiam mellett a nyakamban, akiknek a munkáiról a magazin elkészítése közben gondolhatok valami fontosat. Vendégeim ők. Laki Eszter grafikus gasztrodesign-grafikái, Mihály Kamilla designelemzései, Glódi Balázs tér- és tárgyfotói mind-mind a vendégeim. Eszter, Kamilla, Balázs ugyan nem ettek még nálam Vifont, de odafigyelek rájuk, odafigyelnek rám. Köszönöm! Egészségünkre! 

Martinkó József

A szöveg nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2014/8 -as számában.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kártyázz és egyél! Design kártyapaklin a Costes menüje

Kártyázz és egyél! Design kártyapaklin a Costes menüje

A kártyákat a Studio Nur tervezte.

Bemutatkoztak az új Hotpoint beépíthető készülékek

Bemutatkoztak az új Hotpoint beépíthető készülékek

Magyarországon is bemutatkoztak a Hotpoint márka legújabb beépíthető készülékei, és amelyek az innovatív technológia és a lenyűgöző dizájn páratlan kombinációját testesítik meg. (x)

madeinhungary: 100 designer 11 országból

madeinhungary: 100 designer 11 országból

Másfél hónap és itt a madeinhungary + MeeD kiállítás, és újra a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként.

Hirdetés