Katharina Mischer és Thomas Traxler kisbútorsorozata a fémbányászat káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet.

A Beno Ogrin kőfaragó közreműködésével készült, öt darabból álló Ratio kisbútorsorozat közérthetően mutatja be a különböző fémek jelenlétét a mindennapjainkban. A bécsi székhelyű tervező duó alkotását a november 28-ig megtekinthető Határtalan Design kiállításon is bemutatják.

Katharina Mischer és Thomas Traxler 2009-ben, Bécsben alapított közös márkát mischer’traxler néven. A páros konceptuális megközelítéséről és komplex projektjeiről vált ismertté, amelyek tárgyakban, bútorokban és installációkban egyaránt testet öltenek. Munkamódszerük kutatásalapú, amelyet minden esetben mélyreható analízis követ. Az egyes problémákra adott válaszaik újszerűek, a bevett sémák helyett progresszív alternatívát kínálnak, amely rendre meglepő és elgondolkodtató.

Projektjeik során kézműves eljárásokat és radikálisnak tekinthető metódusokat egyaránt alkalmaznak. Munkáik megtalálhatók többek között a Vitra Design Museumban, illetve az Art Institute of Chicagóban is.

Ratio kisbútorsorozatuk egy izgalmas tárgykísérlet, amely az ércek rejtett jelenlétét vizsgálja a nyers kövekben, közérthetően mutatja megjelenésüket mindennapjainkban, és felhívja a figyelmet a fémbányászat káros környezeti hatásaira is. A széria öt darabból, három asztalkából, egy tükörből és egy padból áll. Az egyes kőtárgyakon a belőlük kinyerhető fémmel azonos anyagú – cink, sárga- és vörösréz – funkcionális kiegészítő elemek találhatók, ezenkívül három mm vastag lemezekkel jelzik, hogy az adott méretű kődarabból mennyi fém nyerhető ki. A tárgyak elkészítésében egy kőfaragó, Beno Ogrin is részt vett.

 

Bár most csak három kiállított munkát emeltünk ki, a Határtalan Design még számos érdekességet kínál, hiszen olyan világhírű alkotók munkái is szerepelnek, mint a finn Yrjö KukkapuroErja Hirvi, a spanyol Jamie Hayón, a walesi Ross Lovegrove vagy a német Sebastian Herkner. A kortárs ékszertervezőiskolákat bemutató sorozat keretében az Észt Művészeti Akadémia Ékszer és Ötvös Tanszéke hallgatóinak munkái, valamint a Łódź Design Festival „must have” pályázatán díjazott tárgyak is helyet kapnak. A kiállításon az idén márciusban nagy sikert aratott, több nemzetközi oldalon is bemutatott DWB VLOG filmjeit is vetítik majd.

Határtalan Design / Design Without Borders
2021. október 10. – november 28.
Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

 

Honlap  I  Facebook  I  Instagram  I  YouTube
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A designtárgyak érzelmi vonatkozásai

A designtárgyak érzelmi vonatkozásai

Storytelling a Határtalan Design kiállításon.
 

Ércek rejtett jelenléte | Ratio

Ércek rejtett jelenléte | Ratio

Katharina Mischer és Thomas Traxler kisbútorsorozata a fémbányászat káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet.

Iránból és Tajvanról is érdeklődtek a Budapest Design Week iránt

Iránból és Tajvanról is érdeklődtek a Budapest Design Week iránt

Sőt, több kiállítás még most is látogatható, mutatjuk is, mit érdemes felkeresni.

Hirdetés