Hirdetés

Katharina Mischer és Thomas Traxler kisbútorsorozata a fémbányászat káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet.

A Beno Ogrin kőfaragó közreműködésével készült, öt darabból álló Ratio kisbútorsorozat közérthetően mutatja be a különböző fémek jelenlétét a mindennapjainkban. A bécsi székhelyű tervező duó alkotását a november 28-ig megtekinthető Határtalan Design kiállításon is bemutatják.

Katharina Mischer és Thomas Traxler 2009-ben, Bécsben alapított közös márkát mischer’traxler néven. A páros konceptuális megközelítéséről és komplex projektjeiről vált ismertté, amelyek tárgyakban, bútorokban és installációkban egyaránt testet öltenek. Munkamódszerük kutatásalapú, amelyet minden esetben mélyreható analízis követ. Az egyes problémákra adott válaszaik újszerűek, a bevett sémák helyett progresszív alternatívát kínálnak, amely rendre meglepő és elgondolkodtató.

Projektjeik során kézműves eljárásokat és radikálisnak tekinthető metódusokat egyaránt alkalmaznak. Munkáik megtalálhatók többek között a Vitra Design Museumban, illetve az Art Institute of Chicagóban is.

Ratio kisbútorsorozatuk egy izgalmas tárgykísérlet, amely az ércek rejtett jelenlétét vizsgálja a nyers kövekben, közérthetően mutatja megjelenésüket mindennapjainkban, és felhívja a figyelmet a fémbányászat káros környezeti hatásaira is. A széria öt darabból, három asztalkából, egy tükörből és egy padból áll. Az egyes kőtárgyakon a belőlük kinyerhető fémmel azonos anyagú – cink, sárga- és vörösréz – funkcionális kiegészítő elemek találhatók, ezenkívül három mm vastag lemezekkel jelzik, hogy az adott méretű kődarabból mennyi fém nyerhető ki. A tárgyak elkészítésében egy kőfaragó, Beno Ogrin is részt vett.

 

Bár most csak három kiállított munkát emeltünk ki, a Határtalan Design még számos érdekességet kínál, hiszen olyan világhírű alkotók munkái is szerepelnek, mint a finn Yrjö KukkapuroErja Hirvi, a spanyol Jamie Hayón, a walesi Ross Lovegrove vagy a német Sebastian Herkner. A kortárs ékszertervezőiskolákat bemutató sorozat keretében az Észt Művészeti Akadémia Ékszer és Ötvös Tanszéke hallgatóinak munkái, valamint a Łódź Design Festival „must have” pályázatán díjazott tárgyak is helyet kapnak. A kiállításon az idén márciusban nagy sikert aratott, több nemzetközi oldalon is bemutatott DWB VLOG filmjeit is vetítik majd.

Határtalan Design / Design Without Borders
2021. október 10. – november 28.
Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

 

Honlap  I  Facebook  I  Instagram  I  YouTube
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A karbantartóra is jut reflektorfény a MOME-n

A karbantartóra is jut reflektorfény a MOME-n

A Humans of MOME sorozatban Pap Kálmán is elmondja a történetét.

Elképesztő látvány a kétezer drónnal kirakott VW-bemutató

Elképesztő látvány a kétezer drónnal kirakott VW-bemutató

Nem aprózták el az új elektromos autóik kínai bevezetését.

Bambuszból készült napelemes vízitaxit tervezett egy londoni tervezőiroda

Bambuszból készült napelemes vízitaxit tervezett egy londoni tervezőiroda

Bár Indonéz kontextusban mutatták be, máshol is alkalmazható lehet a fenntarthatóság jegyében működő vízi tömegközlekedésben. 

Hirdetés