Szabó Viktor „épület-fantáziáira” már korábban is felfigyeltek, de a II. rész még egységesebb, átgondoltabb lett.

Szabó Viktor elkészítette a Future Breath című fotósorozatának folytatását, amelyről úgy érzi, valamivel átgondoltabb és egységesebb lett a tavaly nyári első résznél – holott már az is felkerült az ArchDaily oldalára.

Szabó Viktor a képzelettel mixeli az építészetet – írtuk tavaly júliusban, miután a fotós különleges sorozata a nemzetközi sajtóban is megjelent. Ha nem létezik, alkossuk meg! – valahogy így szólhatott a jelmondat, elvégre Szabó a vizsgamunkájában valóságos épületeket manipulált a korábban csak a képzeletében létező struktúrákká. Az épületek fölé olykor odaillesztett csillagokat vagy a Holdat, a bírálók pedig külön szakmai dicséretben részesítették a munkát.

Fotó: Szabó Viktor

És most itt a második rész, amely lényegében egyenes folytatása a korábbinak: „Igyekeztem egységes sorozatot készíteni, de közben az előző sorozat folytatását is szerettem volna egyszerre elkészíteni – mondta a fotós az Octogonnak. – Így rengeteg kép készült, és csak nagyon kevés kép került be a végleges sorozatba.

Kicsit talán egységesebb és átgondoltabb lett az mint az első rész.”

A készítés folyamata valamivel hosszabb lett a fentiek miatt, és mert „már volt egy előző sorozat, amitől nem kellett hogy idegen legyen, de mégis meg kellett újulnia.”

Technikailag is változott a projekt, amennyiben Szabó Viktor már full frame géppel készítette a fotókat, így azok minőségileg sokkal jobbak lettek. Bár ez kevéssé feltűnő, hiszen egy fotó több mint 5-7 ezer pixel széles.

Fotó: Szabó Viktor

Felmerül a kérdés, hogy hová fut ki a sorozat, van-e esetleg valamilyen távlati terv vele? „Már készen van egy teljesen más jellegű épületfotós sorozatom, ami csak arra vár hogy kikerülhessen. Az is egy manipulált sorozat lesz, de ettől teljesen eltérő. A Future Breath-hez hasonló teljes sorozatot a közeljövőben nem tervezek, de a terveket felülírhatja az élet.

Szeretnék majd nyitni a klasszikus épület- és enteriőr-fotók felé is, illetve tervben van még egy drónos épületfotó-sorozat is. Tervek vannak, de hogy merre tart az egész, azt még nem látom, csak szeretem csinálni, és szeretek kísérletezni.”

Szabó Viktor érdeklődése szerteágazó, de – ahogy korábban fogalmazott – alapvetően „három témakör érdekel jobban: az épület- és enteriőrfotózás, a légifotózás, illetve a commercial fotózás (termékfotók és reklámfotók). Hogy melyik lesz erősebb az majd kiderül idővel.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Egy spanyol építész valósághű fotókat készít a klasszikus építész tervei alapján. 

Geometria a magasból: gyönyörű fotókon Barcelona

Geometria a magasból: gyönyörű fotókon Barcelona

Mogyorósy Márton drónfotói új perspektívából mutatják meg nekünk Barcelonát. 

Így épült a Telekom Székház: fotókon mutatjuk az építést

Így épült a Telekom Székház: fotókon mutatjuk az építést

A Telekom Székház építésének mozzanatai. Molnár Péter fotósorozata. 

Hirdetés