Hirdetés

Az "EngenderMe" Bátorfi Andrea legújabb absztrakt fotóművészeti sorozata, amelyet a svájci Alpokban készített.

Hirdetés

Az "EngenderMe" Bátorfi Andrea legújabb absztrakt fotóművészeti sorozata, amelyet a svájci Alpokban készített vízesések, folyók és sziklák többszörös expozíciójú (rétegű) fotografálásával. E sorozatában a művész látszólag kibékíthetetlen ellentétekre koncentrál:  víz és szikla, születés és hanyatlás, női és férfi energiák első ránézésre összeegyeztethetetlen minőségeire.  A művész azonban ezeket az ősi poláris ellentéteket egybesimítja, összeolvasztja különleges, sokszoros rétegekkel dolgozó absztrakt technikájával és az élet ellentéteinek kibékítésére törekvő spirituális megközelítésén keresztül. 

Fotó © Bátorfi Andrea

Az "EngenderMe" a művész első kiállítása Magyarországon, amit a Svájcban készített sorozatai közül mutat be. Egyszersmind egy mélységes és megindító személyes vallomás az újrakezdés és a lelki újjászületés tapasztalatáról.
 
Bátorfi az elmúlt években Svájcban dolgozott és élt, ahol elbűvölte az Alpok égbenyúló szikláinak a látványa, és a dübörgő, hatalmas vízesések energiája. Többrétegű, komplex fotóin és videómunkáiban a svájci folyók és vízesések lenyűgöző természeti erőit szublimálja misztikus, absztrakt tájképekké, mintha a természeti erők a belső, lelki erők láthatóvá tett megfelelései lennének. Dr. Matthias Frehner,  a Kunstmuseum Bern igazgatója Bátorfi 2013-as berni kiállításmegnyitóján állította, hogy nem ismer más kortársművészeti munkát, amely komplex fotográfiai kozmoszában összehasonlítható lenne Bátorfi alkotásaival.

A bemutatásra kerülő új sorozatban Bátorfi az eleve többrétegű, sejtelmes fotóit poliptichonokba (több képből összeállított együttes) rendezi, amelyekben a képek párbeszéde végtelen asszociációs lehetőségeket enged meg, kitágítva a képek értelmezését kozmikus távlatokba. Új univerzumok születésének, megformálódásának lehetünk szemtanúi, energiák örvénylenek, szinte a teremtés kohójában érezzük magunkat.
 
Az "EngenderMe" kollekció 2015 májusában került először bemutatásra Bernben, s egy kiállítássorozat második állomásaként érkezik Budapestre.
 
Bátorfi Bill Viola videó művészt nevezi meg legfőbb példaképeként és inspirálójaként a kortárs művészetben. Viola a világ érzékelését és a műalkotások létrehozását az önismerethez vezető egyik legfontosabb útnak tekinti. Munkáiban az emberi lét esszenciális kérdéseit boncolgatja  - élet és halál, öröklét versus elmúlás, öntudat és a tudat beolvadása egy nagyobb egészbe -  a lét spirituális dimenzióira nyíltan rámutatva, miközben legfőképpen a keresztény miszticizmusra és a zen buddhizmusra hivatkozik. Bátorfi természeti erőket transzformáló, monumentális fotó poliptichonjait és videóit szemlélve a néző szintúgy saját létének keletkezés és elmúlás oldalaival, az egy emberi életen belül is állandóan ismétlődő lét-ciklusokkal szembesül.
 
Víz és szikla - ez a két meghatározó elem Bátorfi legújabb munkájában. A két elem ellentétes minőségének kiemelkedő szimbolikus értéke van a művész szemében: míg a kő erőt, férfiasságot, szilárdságot, ugyanakkor keménységet és kímeletlenséget tételez,  a víz rugalmasságot, alkalmazkodóképességet, puhaságot, nőiséget és vitalitást szimbolizál.  A Forrás címet viselő, 12 részből álló főmű szemlélésekor felmerül bennünk a kérdés, vajon a szikla veszi-e körbe és korlátozza  a víz áramlását, vagy a vízesés, kitartó zubogásának köszönhetően vág utat a kemény sziklába. 
 
Bátorfi Andrea tapasztalt nemzetközi kiállító művész, 2011 óta rendszeresen mutatja be fotósorozatait és videóit Európában, Japánban, s legújabban az Egyesült Államokban. A Zürich-Budapest bázisú művész munkáival Svájcban több helyen, Zürichben, Bernben és Zugban találkozhatott a svájci és nemzetközi közönség. Zürichben, az egyik legnagyobb múltú svájci templom, a Grossmünster melleti Zwingliplatzon egy nagysikerű szabadtéri videóperformanszot is bemutatott 2014 nyarán  a magyar táncművésszel, Gergye Krisztiánnal együttműködve.
 
Hegyi Lóránd szavaival élve Bátorfi része az európai nőművészet legújabb új-romantikus mozgalmának. Ez Bátorfi esetében azt jelenti, hogy a művész a természetben fellelhehető, a romantikusok által is oly nagyra becsült fenséges lenyűgöző, egyben félelmetes látványával és érzetével dolgozik,  s ezen keresztül az emberi temészetben bennrejlő veszélyes és felemelő energiák, tendenciák kettősségét mutatja fel.
A művész látásmódját és témáit nagyban befolyásolja Carl Gustav Jung mélypszichológiája iránti érdeklődése, valamint a kortárs spirituális filozófiák és a misztikus vallási tradíciók iránti szenvedélye.

Bátorfi minden munkája felkavaró, egyszersmind meditatív, amelyek összetett vizuális és érzéki élményt, s erőteljes érzelmi tapasztalatot kínálnak a nézőknek. Számára  a fotózás és a filmkészítés egy meditatív tevékenység, amelyben a természet és önmaga rejtett mélyrétegeivel kerül kapcsolatba.

A kiállítás helyszíne és ideje: Csillaghegy-békásmegyeri Evangelikus Egyházközség temploma
1038 Budapest, Mező utca 12.
2015. szeptember 20. - 2015. november 30.
Megnyitó: 2015. szeptember 20. 14 órától
A megnyitón énekel: Rajk Judit operaénekes

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a Város Metafizikája kiállitás

Megnyílt a Város Metafizikája kiállitás

Aleksander Czekaj multiexpozíciós fotográfiával készült ofszet nyomatai és élvilágított plexilapokra kasírozott fotói kerültek a Platán galéria falaira és terébe.

Tervezte Hajós Alfréd. Zsitva Tibor fotóival

Tervezte Hajós Alfréd. Zsitva Tibor fotóival

Hajós Alfrédról kevesen tudják, hogy sportolói karrierje mellett jelentős építész volt.

Hétvégén ismét Fotóutca lesz a Nagymező utcából

Hétvégén ismét Fotóutca lesz a Nagymező utcából

A BTF keretében, 80 ingyenes fotóművészeti programmal harmadszor is kitelepül az utcára a Capa Központ és a Mai Manó Ház.

Hirdetés