Eb nincs, meccsek úgy-ahogy, stadionok viszont bőven. 

Normális esetben ezekben a hetekben rendezték volna a foci-Eb-t, de jött a koronavírus, így hát most nyáron fejeződik be az európai bajnokságok zöme, többnyire üres lelátók előtt. A stadionok maguk is félig-meddig főszereplők lettek, ezért – és kicsit az Eb halasztása miatti űrt pótolva – bemutatunk néhány kiváló hazai stadiont, melyek egyaránt a Market Építő Zrt. kivitelezésében készültek el. Íme a Ferencváros, a Vasas, a Szeged és a DVTK stadionja!  

Groupama Aréna

A Ferencváros stadionja most júniusban lett hatéves, az évfordulót bajnoki címvédéssel ünnepelte a klub. Az OCTOGON 2014/6-os (114-es) lapszámában 80 oldalas mellékletben foglalkoztunk a stadionnal, amelyből kiderült, hogy a stadion előképei elsősorban a 2010-es évek elején épült német létesítmények voltak, de a tervezők vetettek néhány alapos pillantást a Juventus és az Arsenal akkor új stadionjaira is.

A 23 700 férőhelyes aréna – amelyhez irodák, étterem, szurkolói bolt, múzeum és kávézók is tartoznak – tervezése és kivitelezése során mindvégig szem előtt tartották a fenntarthatóságot és környezettudatosságot. Részben ennek köszönhetően 2015-ben a világ legjobb új stadionjának választották a The Stadium Business Awardson, vagyis az egyik legelismertebb nemzetközi szakmai díjat nyerte el. 

DVTK Stadion

Diósgyőr új arénája a stadiumdb.com versenyén nyerte el az Év Stadionja címet. A 2018-ban átadott, 14 600 fős befogadóképességű létesítményt Pottyondy Péter (KÖZTI) és munkatársai tervezték, és a tervező tavaly év végén közönségsikert aratott a Víz, idő, környezet című konferencián a stadionról szóló szellemes előadásával, amelyet így indított: „A régi diósgyőri stadiont három dolog tette tönkre: a víz, az idő és a környezet.” Később bemutatta, hogyan született újjá (szó szerint) a romjaiból az ország egyik legnépszerűbb csapatának stadionja. 

„A stadion markáns tetővel fedett tömege egy ezüst kehely formáját idézi. A stadion karakterét a lelátó aljára, és nagy kiülésű tető alsó síkjára rögzített, terpesztett fémlemez burkolat adja. Ezzel a megoldással két karakteres elemre (lelátó kehely, tető) bomlik a tömeg. A nagy tömegalkotó elemek és köztük lévő »árnyék fugák« könnyed, lebegő stadionképet eredményeznek” – írtuk a stadionról az OCTOGON 2018/4-es (144-es) lapszámában.

Illovszky Rudolf Stadion 

Más értékeket képvisel a Vasas tavaly nyáron átadott ékszerdoboza, az 5145 fős Illovszky Rudolf Stadion, amelynek tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy az új létesítmény valamennyi pontján visszaköszönjön a Vasashoz való kötődés érzése, a hagyományok tisztelete, és a múlt felejthetetlen sikerei. Erről a rendre visszaköszönő klubszínek gondoskodnak, no meg a legendás sportolók (köztük a stadion névadója) tárgyi emlékei. 

Ugyanakkor az Illovszky-stadion – amelyről részletesen az OCTOGON 2019/8-as (165-os) lapszámában írtunk – nemcsak a múltba réved, korszerű is: fűthető gyeppel, négyemeletes főépülettel, skyboxokkal valósult meg a Market Építő Zrt. és a KÉSZ Építő Zrt. kivitelezésében. A beruházásban a nemzetközi előírások betartásával a lehető legközelebb kerültek a lelátók a pályához, ami megnöveli a szurkolói élményt. És megnövelhetik magát a stadiont is, mert ha a múlt sikerei a jelenben is visszatérnek, a lelátó 6204 férőhelyesre bővíthető.

Szent Gellért Fórum

Szintén a fent említett lapszámban írunk Szeged új, extravagáns stadionjáról, amely az eredeti koncepciótervet jegyző Bordás Péter (BORD Építész Stúdió) szándékának megfelelően a sarkok levágása révén szakít a hagyományos stadion-formával. NFL stadionokban látunk olyat, ahol az arénából rálátni a városra, azzal a különbséggel, hogy itt a környező természetet figyelhetik, akik nem bírják a meccs izgalmait. 

A Szent Gellért Fórumnak 8000-es lelátója van, kék-fekete-zöld klubszínei, egy viszonylag csendes trófeaterme, elvégre csak 2011-ben alapították a klubot. Ám a legkülönösebb a stadionon belüli kápolna, ahol a komplexum építését szívügyeként kezelő dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke celebrálhat szertartásokat. A stadionban lehet rendezvényeket is tartani (akár esküvőt is, lásd fent), illetve van egy szabadtéri rekortán pálya és egy csarnok, amelyet az egyházmegye fenntartásában működő intézmények 9000 diákja, valamint a Gál Ferenc Főiskola és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói használhatnak.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Olcsóbbá és hatékonyabbá kell válnia az építőiparnak

Olcsóbbá és hatékonyabbá kell válnia az építőiparnak

Scheer Sándor a Világgazdaságnak adott interjút.

Folyamatos bővülés a Property Marketnél

Folyamatos bővülés a Property Marketnél

Tovább bővíti portfólióját a BudaPart fejlesztője.

Emlékhely lesz a San Siro stadionból?

Emlékhely lesz a San Siro stadionból?

Egy olasz építész nem bontaná le a létesítményt, hanem 35.000 ciprussal emlékezne meg a koronavírusban elhunyt honfitársairól.

Hirdetés