A szerkezetépítés magasiskolája a Mol Campuson.

A MOL Campus toronyépülete április végén a zárófödém betonozásával elérte a 120 méteres magasságot. Az alaplemez alsó síkjától a zárófödém tetejéig mérve 136 méter magas, összesen 33 emeletes létesítmény tartószerkezete 18 hónap alatt készült el. A BudaParton épülő székház generálkivitelezője a Market Építő Zrt., a szerkezetépítési munkákért leányvállalata, a Moratus Szerkezetépítő Kft. felel.

Szerkezetépítők a Mol Campuson

A tartószerkezet építése 2019 novemberében-decemberében a toronyépület alapozásával vette kezdetét, ennek a munkafázisnak a keretében egy 220-320 cm vastag alaplemez épült. A kivitelezés során az első jelentős műszaki mérföldkövet az alaplemez betonozása jelentette. A betonozási feladat során a 4500 m3 volumenű alaplemez egy ütemben, négy betonpumpával, 45 órás folyamatos betonozással, 626 mixerforduló segítségével épült meg, négy műszakban összesen 50 fő műszaki irányító vezetésével. A feladat teljesítése során kiemelt figyelmet kapott a minőségbiztosítás.

Az építési helyszínre telepített betonlaborban minden egyes mixernél külön-külön vizsgálták a betonkeverékre vonatkozó paraméterek teljesülését, továbbá a tömegbetonokra vonatkozó szakirodalmi ajánlások alapján 27 ponton „just in time” mérték az alaplemez belső hőmérsékletének fejlődését.

A betonkeverék terítése hat rétegben történt az egyes rétegek különböző mértékű, előre tervezett és szakirodalmi adatok alapján modellezett kötéskésleltetésével. A beton beszállítását a Betonpartner Kft. és a Frissbeton Kft. konzorciuma végezte. 

Az alaplemez

Az alaplemez betonozását követően 2020 januárjában kezdődött az alépítményi szerkezetek, majd 2020 áprilisától a felszerkezet kivitelezése. A négy pinceszint, továbbá a földszint és az első két emelet hagyományos zsaluzási technológiával épült meg. Az első hét emelet megvalósításával párhuzamosan – magyar mérnökök koprodukciójával – zajlott az európai viszonylatban is kiemelkedő méretű kúszózsaluzat tervezése, gyártása és előszerelése, mely hat hónapot vett igénybe. Az egyenként 700 m2 falfelülettel rendelkező „A” és „B” jelű merevítő magok kivitelezését szolgáló kúszózsaluzat telepítésére 2020 májusában a 3. emeleten került sor. A zsaluzatot 80 kamion szállította az építési területre. Az egyenként 200 tonna súlyú, Doka SKE50 és SKE100 típusú, 24-24 hidraulikával mozgatott automata kúszórendszerek előszerelését, telepítését és működtetését a Moratus Kft. saját műszaki és fizikai állományával végezte a Doka magyar és osztrák szerelésvezetői segítségével.

A kúszózsaluzatok a hagyományos zsaluzatokkal szemben egy komplex acélszerkezethez hasonlítanak, melyek függőleges acéloszlopokból, vízszintes acélgerendákból és ferde acél merevítőrudakból, továbbá függesztett falzsalu elemekből és acél-fa platformokból állnak. A telepített zsalurendszerek több ezer darab különböző típusú elemből állnak össze, melyeket 25 000 darab nyomatékra húzott csavar tart össze.

A szerelés során – hasonlóan az alaplemezhez – kiemelt figyelmet kapott a minőségbiztosítás, hiszen egy Magyarországon eddig nem alkalmazott technológiát kellett összeszerelni és működésbe hozni. Az egyes munkafolyamatok nyomon követése és ellenőrzése érdekében a zsaluzat elemeit QR kódokkal látták el. A Hilti ON!Track rendszerét használva, a kódokat beolvasva előhívhatók az elemek kiviteli- és gyártmánytervei, visszakövethetők az összeszerelési időpontok, továbbá az összeszerelés során kitöltött checklisták és ellenőrzési jegyzőkönyvek, úgy mint a csavarok nyomatékra húzását igazoló dokumentumok.

A kúszózsaluzat

A toronyházak építésének elengedhetetlen technológiai megoldása – a kúszózsaluzatokhoz hasonlóan – a szélpajzsok alkalmazása, melyek lehetővé teszik nagy magasságban is a leesésgátolt, széltől védett, biztonságos és folyamatos munkavégzést. A MOL Campuson 2020 októberében a 11-12. emeletek építésével párhuzamosan került sor a homlokzatra függesztett, 3,5 szintmagasságot átfogó, 14,40 méter magas pajzselemek telepítésére. A Doka Xclimb60 típusú hidraulikus mozgatású automata pajzselemek a szélpajzs-technológia élvonalába tartozó Doka Xbright típusú fémkeretbe foglalt műanyagtáblás burkolatot kaptak, amelyek elé logózott fekete molinók kerültek kifeszítésre. Az Európában ritkán alkalmazott megoldás kiválasztásának oka, hogy a 18 darab, összesen 1300 m2 felületű, 4,2–7,2 méter széles pajzselemek építéshelyi össze- és szétszereléséhez hagyományos, azaz fém-fa szerkezetű és trapézlemez burkolatú kialakítással nem állt rendelkezésre elegendő organizációs terület és kivitelezési idő. Az Xbright burkolattal szerelt pajzsok előnye, hogy 2,50 méteres, közúti szállításra alkalmas szélességben előszerelhetők, majd az építési területre szállított egységek néhány óra alatt összeépíthetők.

A szélpajzs tervezése és telepítése során a legnagyobb kihívást a toronyépület keleti homlokzatán megjelenő kilenc méter szélességű födémkontúr váltások okozták. A tárgyi födémszakaszok kontúrjának folyamatos be- és kiugrásai nem tették lehetővé a pajzselemek felakasztását és megvezetését a födémszéleken, így az érintett szakaszt védő, összességében 120 m2-es felületű pajzselemek a világon egyedülálló módon 12 méter hosszú, egyedi tervezésű, nagyszilárdságú homlokzati acél kiváltógerendákon kúsztak felfelé.

A szélpajzs

Az ismertetett technológiai megoldások (kúszózsaluzat és szélpajzs) nélkül ma már gyakorlatilag nem épülnek magasházak és toronyházak, mivel ezek a technológiák teszik lehetővé a rendkívül gyors építési tempót. A toronyépületen a kúszózsaluzat és a szélpajzs alkalmazásának köszönhetően 8 naponta lehetett a födémeket egymásra betonozni.

A Mol Campus betontechnológiai kérdésekben is új távlatokat nyitott. A C40/50 minőségű födémek és falak, valamint a C55/67 minőségű pillérek betonreceptúráin, a minőségbiztosítási ellenőrzőrendszer működtetésén, a 60-80-100-120 méteres magasságra történő pumpálás technológiai megoldásain 10 fős mérnöki-szakértői team dolgozott a Betonpartner Bt. és a Struktúra Kft. bevonásával. Említésre érdemes a betonkeverék feljuttatását biztosító telepített betonpumpa és csőrendszer, valamint az épülettel együtt kúszó 36 méter kinyúlású elosztógém, melyet Magyarországon először vetettek be a Moratus Kft. beton üzletágának szakemberei segítségével.

Külön ki kell emelni, hogy a felszerkezet födémei 50 000 m2 felületen tapadóbetétes utófeszített technológiával készültek. A feszítés (feszítési lépcsők) – injektálás – kizsaluzás, ehhez kapcsolódóan a beton kúszása és a betonreceptúrák kapcsolatának, továbbá a födémek terhelhetőségének és lehajlásának kérdései alapos szakmai felkészülést és folyamatos tervezői-kivitelezői-szakértői együttműködést tettek szükségessé. A projekt során a feszítési tervek BIM modellezésére és ütközésvizsgálatára is sor került, melynek sikerességét az ütközés- és ezáltal leállásmentes kivitelezés bizonyította. A feszítési terveket a Porpontis Kft., a feszítési munkákat a Pannon-Freyssinet Kft. végezte.

BudaPart GATE, szélpajzs, Mol Campus

A toronyépület kivitelezését két toronydaru szolgálja, melyek végleges horogmagassága 155, illetve 165 méter, így ezek a Magyarországon jelenleg telepített legmagasabb toronydaruk cím büszke birtokosai. A daruk pozíciójának meghatározása, alapozási módjának kiválasztása, valamint a daruk kúszásának és épülethez történő kikötésének technológiai tervei mind-mind szakkivitelezői hatáskörbe tartoznak és részletekbe menő szakmai ismereteket követelnek. A toronydarukat a dán Kroll Cranes A/S biztosította a Bau-Daru Kft. közreműködésével, a mélyalapozási munkákat pedig a Bauer Magyarország Kft. végezte.

A tartószerkezet építéséhez kacsolódóan állandó kihívást jelentő feladat a szakemberek számára a ferde síkú homlokzatot lekövető 1 és 3 fokos dőlésű pillérek kivitelezése, a 143 méter magas homlokzati vasbeton falak 2,5 cm-es síkpontosságágának biztosítása, valamint a geodéziai munkák megszervezése, beleértve a mérési hibák folyamatos javításának módszertanát.

A Market Építő Zrt. és leányvállalata a Moratus Szerkezetépítő Kft. szakmai bravúrok sorozatával, egyedi megoldásokkal, képzett, felkészült és jól szervezett szakmai csapattal, több ezer mérnöki munkaóra befektetésével az előirányzott terveknek megfelelően halad a Mol Campus építésével.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Festő művezető

Festő művezető

Elhivatott, kiváló minőségű munkára elkötelezett szakembert keresnek. 

A Párisi Udvaron csodát kellett tenni

A Párisi Udvaron csodát kellett tenni

Varga J. Zoltán építésvezető közvetlen közelről látta, miből mivé lett az épület.

Egy speciális körülmények közt épült szálloda

Egy speciális körülmények közt épült szálloda

Kétéves a Hotel Clark, amelynek különleges építési körülményeiről Májer András nyilatkozott.

Hirdetés