A Budavári Palotanegyed szívében, újjáépített Főőrség május 14-én megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

A Nemzeti Hauszmann Programban újjászületett csodálatos épületben a kultúra, a történelem és a gasztronómia találkozik. A századfordulón Hauszmann Alajos tervezte impozáns Főőrség a második világháborúban megsérült, helyreállítás helyett azonban ideológiai okokból 1971-ben a földig rombolták. A gyönyörű épületet eredeti tervek és archív fotók alapján korhű homlokzattal, de új funkciókkal építettük újjá.

Az újjászületett Főőrség épületében az emeleten egy hiánypótló kiállítás nyílt. A több mint ötszáz, javarészt most először megtekinthető festmény, litográfia és archív fotó a magyar testőrségek 260 éves történetét mutatja be, számos érdekes tárgyi dokumentummal. A Pálffy Lipót és Esterházy Miklós grófokról, a Magyar Nemes Testőrség első és második kapitányairól elnevezett különleges atmoszférájú termekben kávé vagy frissítő mellett a magyar történelem ízeibe is belekóstolhatunk – olvasható a Főőrség honlapján.

A Royal Guard Cafe egy 100 fő befogadására alkalmas, századfordulós kávéház hangulatú térként nyílt meg, és saját konyhával rendelkezik. A kávéház leválasztható részét képzi az Esterházy terem, valamint a felújított Mátyás kútra néző 40 fős terasz is.

A járványügyi intézkedések enyhítését követően most az első időszakban a Royal Guard Cafe hétvégi nyitvatartással és szűkített étlappal várja a látogatókat minden péntek, szombat és vasárnap, délelőtt 11 órától 18 óráig. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy pincéből kerültek elő a Halászbástya elveszettnek hitt szobrai

Egy pincéből kerültek elő a Halászbástya elveszettnek hitt szobrai

A budai Várnegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program során kerültek elő.

Bemutatják a Budai Várnegyed fejlesztéseit

Bemutatják a Budai Várnegyed fejlesztéseit

Rekonstruálják a Budavári Palota déli szárnyát, fejlesztik a Várkerteket a Nemzeti Hauszmann Programban.

Hangulatos belső kerttel összekapcsolt műemlék épület és bővítmény

Hangulatos belső kerttel összekapcsolt műemlék épület és bővítmény

A Hetedik Műterem harmadik helyezett pályaműve a Kommentár Alapítvány „Tranzit Ház Közösségi Tér és Képzési Központ” tervpályázatán.

Hirdetés