A Capa Központ a KÉP-ÉLMÉNY című kiállításhoz kapcsolódóan filmvetítéssel egybekötött beszélgetést szervez a vizuális művészetek lehetőségeiről a gyermekvédelemben.

Web:https://capacenter.hu/esemenyek/a-vizualis-muveszetek-leheto...
Időpont:2019 Február 11. 18:00, Hétfő
Hely:Capa Központ
Település:Budapest
Cím:Nagymező u. 8.

 

Milyen missziója lehet egy fotográfusnak, egy filmrendezőnek a gyermekvédelemben? Miért fontos a képi gondolkodás átadása, azaz egy új kommunikációs forma használatának megismertetése ebben a környezetben? Milyen egyéb eszközöket lehet alkalmazni ezekben a folyamatokban? Kiket, hogyan és miről tájékoztathat egy a témában készült dokumentumfilm, fotósorozat, vagy kiállítás? Miért fontos a gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalok élethelyzeteinek széleskörű láthatóvá tétele? Milyen etikai kérdések merülnek fel az élethelyzetek publikálásaival kapcsolatban?

Résztvevők

  • Csoszó Gabriella fotográfus, művésztanár
  • Grosch Nándor gyermekvédelmi szakember, pedagógus, gyerekpszichodráma-vezető, filmes produkciós manager, a Gyerekszem Egyesület alapító elnöke
  • Szirmai Márton filmrendező, forgatókönyvíró, vágó
  • Szlankó Viola gyermekjogi tanácsadó (SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa)

Moderátor

  • Mucsi Emese, a KÉP-ÉLMÉNY kiállítás kurátora

Filmek

  • Válogatás az Emlékek örökbe című rövidfilm-sorozatból (SOS Gyermekfalvak, rendezte: Szirmai Márton)
  • Válogatás a Gyerekszem Filmfesztiválon bemutatott filmekből

Az eseményen a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

2018 januárjában a Bolyai Gyermekotthoni Központ gondoskodásában élő fiatalok részére művészetterápiás és élménypedagógiai projekt indult Hossala Tamás fotográfus, művészetterapeuta vezetésével. A foglalkozások során fotográfusok, fotóművészek egy workshop-sorozat keretében a növendékekkel közösen hoztak létre fotográfiákat, valamint fotóalapú alkotásokat, hogy elősegítsék a fiatalok önkifejezését és önismereti munkáját. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokkal közös megegyezés alapján, önkéntes alapon történt a kollaboráció a résztvevők életminőségének javítása, ügyeinek, problémáinak láthatóvá tétele, valamint kommunikációs eszköztárának bővítése érdekében. A KÉP-ÉLMÉNY kiállítás ennek a társadalmilag elkötelezett művészeti projektnek az eredményeit mutatja be.


Hirdetés