Hirdetés

Dugulással előbb vagy utóbb minden háztartásban meg kell küzdenünk. Mielőtt azonnal telefonhoz nyúlnánk, nem árt kipróbálni pár házi praktikát, amik esetleg megoldhatják a problémát. Ezek célja, hogy elhárítsák az apróbb dugulásokat, amikor még nincs akkora baj. Számos módszer és megoldás létezik erre, így most öt olyat hoztunk el, amik segíthetnek pénzt és időt spórolni nekünk.

 

Az alábbiakban 5 módszert mutatunk be, amely biztosan beválik, ha házi duguláselhárításról van szó.


Segítség, nem folyik le a víz!

Egyszer csak azt vesszük észre, hogy a víz nem folyik le rendesen, esetleg meg sem mozdul, mert annyira eldugult a rendszer? Több oka lehet, nem biztos, hogy azonnal szerelőre van szükség. Előtte érdemes kipróbálni az ecetes, a vegyszeres, a forró vizes, esetleg a trisóval történő házi praktikákat. Ha ezek közül egyik sem oldotta meg, akkor ideje professzionális duguláselhárítást kérni!

A leggyakrabban a mosogató dugulása okoz problémát, hiszen megannyi lefolyócső típus létezik, amik kapcsán ráadásul nem is használhatjuk ugyanazokat az eszközöket. Amennyiben eljutottunk oda, hogy a víz megáll a mosogatóban, akkor szinte mindenki azonnal a szódabikarbóna és az ecet kombinációjában gondolkodik. A lúgos és a savas találkozása azonban kioltja egymást, az erejük teljesen elvész, és csak feleslegesen kentük össze az egész konyhát. De akkor mi a megoldás?


 

  1. Az ecet, mint duguláselhárító

Az előbbi elgondolás nem volt rossz, a szódabikarbónát viszont érdemes elfelejteni és csak az ecettel próbálkozni. Ez ugyanis a legtöbb esetben sikeres, olcsó, valamint hatékony módszer, ha a dugulás megszüntetéséről van szó. Az ecetnek van egyfajta maró hatása, így könnyen elbánik a szennyeződésekkel. Nagy mennyiségben és zárt térben tilos a használata, mindenképpen nyitott ablaknál, nyitott helyiségben használjuk, így elkerülhetjük a maró hatása által okozott kellemetlen tüneteket.

 

      2. A nátrium-karbonát és a trisó, mint zsíroldó szer

Az ecet kiváló vízkőoldó, gombaölő, szagtalanító, zsíroldásra viszont nem ez lesz a legjobb megoldás. Ebben az esetben sokkal jobb választás nátrium-karbonát, esetleg a trisó. Ezek remekül oldják a tapadó zsírt a csövekből, így megszabadulhatunk a lerakódásoktól és az elakadt ételdaraboktól is.

Nincs más dolgunk, mint egy egész éjszakát állni hagyni a mosogatóban. Amíg alszunk, addig az anyag könnyedén elbánik a zsíros problémával. Ehhez 3-4 evőkanál trisóra lesz szükség, amire aztán 4-5 deciliter forró vizet öntünk. A legjobb, ha a nyílásokat is eldugaszoljuk, így a módszer még hatékonyabb lehet. Másnap csak öntsünk rá jó sok forró vizet, ami remélhetőleg gond nélkül lefolyik.


      3. Pumpálás, mint mechanikai megoldás


A különféle szerek és készítmények nem minden esetben jelenthetnek megoldást. A pumpával történő duguláselhárítás talán az egyik legősibb és legkönnyebb módja a lefolyónk akadálymentesítésének. A vákuumnak köszönhetően ugyanis megmozgatja a csőben a szennyeződéseket, részekre bontja, ami így könnyebben távozik onnan. Kisebb dugulás esetében ez a leggyorsabb és legolcsóbb választás.


     4. Csőgörény a komolyabb dugulásokhoz

Ha az eddigiek nem váltak be, akkor a barkácsboltokban többfajta spirál vagy csőgörény kapható. Ezzel csupán annyi a dolgunk, hogy a lefolyóba toljuk, közben az óramutató járásával ellentétes irányba tekergetjük azt. Fontos, hogy a műveletet inkább lassabban végezzük, ugyanis könnyen kárt okozhatunk a rendszerben.

Amint ezzel megvagyunk, akkor a többi szennyeződés és lerakódás megszüntetéséhez jöhet a forró víz, az ecet, esetleg a pumpa. A végeredmény egy teljesen tiszta és akadálymentes lefolyócső.


    5. A szifon tisztítása házilag

Az ötödik megoldás, hogy megtisztítjuk a szifont. Ehhez tegyünk a mosogató alá egy üres vödröt, amit a szennyezett víz bele tud majd folyni. Óvatosan csavarjuk le a szifont, amiből azonnal kiáramlik a maradék víz. Alaposan tisztítsuk meg a benne található lerakódásoktól, de figyeljünk közben a tömítésekre, hiszen előfordulhat, hogy valami miatt nem zárnak jól. Szereljünk vissza, majd ellenőrizzük le, hogy csöpög-e vagy sem. Ha minden rendben, akkor folytathatjuk a tisztítást, használhatjuk a csőgörényt, a pumpát, valamint az ecetes vagy a trisós módszert.


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Robert Gutowski irodát díjazták Helsinkiben

A Robert Gutowski irodát díjazták Helsinkiben

A Finn Nemzeti Múzeum bővítésére kiírt nemzetközi pályázaton megvételt nyert a Robert Gutowski Architects terve.

Az Építész Kamara tájékoztatója az egyszerű bejelentés változtatásáról

Az Építész Kamara tájékoztatója az egyszerű bejelentés változtatásáról

A változások főleg a természetes személy saját lakhatásának biztosítása céljából tervezett építkezéseket érintik.

Kipróbáltuk a chatbotos épületbejárást

Kipróbáltuk a chatbotos épületbejárást

Alighanem az online épületbejárások szerepe nőni fog a következő években, mi a Telenor Háznál tettünk egy próbát.

Hirdetés