A felújított épületben izgalmas párbeszéd folyik a múlt és a jelen között. 

Napjainkban reneszánszát éli a könyvtárépítészet, nemrégiben bemutattuk az A4 Stúdió terveit az Országos Széchenyi Könyvtár új épületére vonatkozóan, de beszámoltunk arról is, miképp alakítottak át egy kínai vályogházat hotellé és könyvtárrá. Ugyanilyen izgalmas a stuttgarti székhelyű Steimle Architekten projektje, amelyben még 2018-ban Kressbronn am Bodensee falujában egy egykori istállóból varázsoltak könyvtárt és közösségi központot.

Fotó: Steimle Architecten

Az egykori mezőgazdasági épület a település központjában helyezkedik el, a helyi városháza közelében. Az építésziroda megőrizte a pajta eredeti karakterét, felújította az udvarát, ezzel pedig összekapcsolta a település templomával és a városházával. 

A meglévő szerkezet megőrzésével, külső bővítés nélkül, a tető átalakításával, modern anyagok használatával, amelyek az eredeti konstrukcióra hajaznak, sikerült megőrizni az eredeti épületszövetet.

Fotó: Steimle Architecten

Az építésziroda szerint a modernitásnak és a történelmi jellegzetességek megőrzésének kettőssége egy nagyon izgalmas párbeszédet indított el a múlt és a jelen között, az épület belsejében és külsejében egyaránt. A könyvtár homlokzatát faelemekkel vonták be, amely diszkréten beengedi a fényt, egyben érzékenyen reagál a meglévő szerkezetre, és finoman megváltoztatja azt. A ház nyitott előcsarnokkal és földszinti kiállítótérrel fogadja a látogatókat, a könyvtár pedig az emeleten kapott helyet.

Forrás: Steimle Architekten 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy új középület nem támaszkodhat túlságosan a múltra

Egy új középület nem támaszkodhat túlságosan a múltra

Így tartják a finnek, Helsinki központi könyvtára pedig bizonyítja is a tételt.

Genius loci – az Archikon terve a Mathias Corvinus Collegium pályázatára

Genius loci – az Archikon terve a Mathias Corvinus Collegium pályázatára

Összművészeti elemeket felvonultató terv, mely a napszakok és évszakok változásával együttműködő dinamikus rendszert hoz létre.

A fordított zikkurat, ami több mint egymillió könyvet rejt

A fordított zikkurat, ami több mint egymillió könyvet rejt

A holland Mecanoo tervezte Tainan közkönyvtár.

Hirdetés