A designer szerint a formatervezés produktumai mindenki számára elérhetőek kell, hogy legyenek.

A New York-i tervező, Karim Rashid lett az idei American Design Award 2020 nyertese, amelyet az Egyesült Államok legrangosabb design díjaként tartanak számon. Rashid, akinek legismertebb munkái közé tartozik a Snoop és Woopy szék és a Bobble vizespalack, önmagát egyszerűen csak digipop rocksztárként, "a műanyag költőjeként", kulturális alakítóként, vagy "design perverzként" aposztrofálja.
Karim Rashid

Rashid a "demokratikus formatervezés" úttörőjének tartja magát, vagyis szerinte a design mindenki számára elérhető kell, hogy legyen, akár olyan tárgyak révén is, amelyek észrevétlenek, vagy hajlamosak lennénk figyelmen kívül hagyni őket, mert túl hétköznapinak, jelentéktelennek tűnnek. A létrehozott tárgyakat kifogástalan és tiszta geometria jellemzi, alkotásai között megjelennek az olyan mindennapi tárgyak, mint a serpenyők, vodkás- vagy borosüvegek vagy éppen az okostelefon töltők. 

"A design az én élethosszig tartó hobbim" - mondta Rashid. "A formatervezés emocionális, romantikus, költői és emberséges, és olyasmi, ami folyamatosan lök előre a fejlődés útján. Célom, hogy kellő innovációval megváltoztassam a bennünket körülvevő fizikai világot. 

A mintegy 3000, Rashid nevéhez fűződő használati tárgy mellett a portfóliójában megtalálhatóak olyan elemek is, mint a Nápolyi Egyetem metróállomás, egy szexshop Münchenben, étterem Dubajban, de ugyanilyen otthonosan mozog a divat területén is.

"Karim Rashid kissé őrült design világába való belépés olyan, mintha egy hatalmas, pörgő kaleidoszkóp belsejében estünk volna csapdába, ahol a síkok elforgatásával végtelen sok színes mintával és egyben lehetőséggel találkozunk" - mondta a díjat odaítélő Chicago Athenaeum elnöke, Christian Narkiewicz-Laine.
A lengyel üveggyártó Krosno és Karim Rashid együttműködésében létrejött kollekció

Rashid 1960-ban született Egyiptomban, a kanadai Carleton Egyetemen tanult ipari tervezést, a diploma megszerzése után pedig Olaszországba költözött, hogy a milánói Rodolfo Bonetto Stúdióban tanuljon. Befolyásos tervezők, mint Ettore Sottsass, Rodolfo Benetto és Alessandro Mendini lettek a mentorai. 1992-ben megalapította a New York-i irodáját, 2017-ben pedig Alex Hughes építészmérnökkel gründolt egy építészeti céget, a Kurv Architecture-t.

Forrás: Dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Miért jó a közösségi tervezés?

Miért jó a közösségi tervezés?

Ha a köztértervezésbe bevonják a lakosságot, sokkal jobban sajátjuknak érzik majd.

Ez már üvegszobrászat

Ez már üvegszobrászat

A lengyel KROSNO cég és Karim Rashid formatervező forradalmasították az üvegszobrászatot.

Nagy Csaba Prima Primissima díjas

Nagy Csaba Prima Primissima díjas

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Nagy Csaba (Archikon) kapott elismerést. 

Hirdetés