A designer szerint a formatervezés produktumai mindenki számára elérhetőek kell, hogy legyenek.

A New York-i tervező, Karim Rashid lett az idei American Design Award 2020 nyertese, amelyet az Egyesült Államok legrangosabb design díjaként tartanak számon. Rashid, akinek legismertebb munkái közé tartozik a Snoop és Woopy szék és a Bobble vizespalack, önmagát egyszerűen csak digipop rocksztárként, "a műanyag költőjeként", kulturális alakítóként, vagy "design perverzként" aposztrofálja.
Karim Rashid

Rashid a "demokratikus formatervezés" úttörőjének tartja magát, vagyis szerinte a design mindenki számára elérhető kell, hogy legyen, akár olyan tárgyak révén is, amelyek észrevétlenek, vagy hajlamosak lennénk figyelmen kívül hagyni őket, mert túl hétköznapinak, jelentéktelennek tűnnek. A létrehozott tárgyakat kifogástalan és tiszta geometria jellemzi, alkotásai között megjelennek az olyan mindennapi tárgyak, mint a serpenyők, vodkás- vagy borosüvegek vagy éppen az okostelefon töltők. 

"A design az én élethosszig tartó hobbim" - mondta Rashid. "A formatervezés emocionális, romantikus, költői és emberséges, és olyasmi, ami folyamatosan lök előre a fejlődés útján. Célom, hogy kellő innovációval megváltoztassam a bennünket körülvevő fizikai világot. 

A mintegy 3000, Rashid nevéhez fűződő használati tárgy mellett a portfóliójában megtalálhatóak olyan elemek is, mint a Nápolyi Egyetem metróállomás, egy szexshop Münchenben, étterem Dubajban, de ugyanilyen otthonosan mozog a divat területén is.

"Karim Rashid kissé őrült design világába való belépés olyan, mintha egy hatalmas, pörgő kaleidoszkóp belsejében estünk volna csapdába, ahol a síkok elforgatásával végtelen sok színes mintával és egyben lehetőséggel találkozunk" - mondta a díjat odaítélő Chicago Athenaeum elnöke, Christian Narkiewicz-Laine.
A lengyel üveggyártó Krosno és Karim Rashid együttműködésében létrejött kollekció

Rashid 1960-ban született Egyiptomban, a kanadai Carleton Egyetemen tanult ipari tervezést, a diploma megszerzése után pedig Olaszországba költözött, hogy a milánói Rodolfo Bonetto Stúdióban tanuljon. Befolyásos tervezők, mint Ettore Sottsass, Rodolfo Benetto és Alessandro Mendini lettek a mentorai. 1992-ben megalapította a New York-i irodáját, 2017-ben pedig Alex Hughes építészmérnökkel gründolt egy építészeti céget, a Kurv Architecture-t.

Forrás: Dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Év Széchenyi Vállalkozása díjat kapta a Market Építő Zrt.

Az Év Széchenyi Vállalkozása díjat kapta a Market Építő Zrt.

A fődíj mellett Az Év Felelős Széchenyi Üzleti Vállalkozása 2020 díjjal elismerték.

A Magyar Zene Háza Háza lett a világ legjobb zenei célú fejlesztése

A Magyar Zene Háza Háza lett a világ legjobb zenei célú fejlesztése

A díjat az amerikai Music Cities Awardson nyerte el a Liget projekt keretében épülő Zene Háza.

Megvannak az idei Brick Award díj nyertesei

Megvannak az idei Brick Award díj nyertesei

A verseny fődíját a Sziléziai Egyetem Rádió- és Televíziós Karának épülete nyerte, amely olyan, mint a sziléziai szénbányászok egykori lakásai.

Hirdetés