A természet ölelésében

A Casa CM nyugodt tömbje rafináltan olvad össze a környezetével.

A 2010 óta létező portói OODA építészei számára a csapatmunka az egyik legfontosabb érték. A Diogo Brito és Rodrigo Vilas-Boas vezette gárda változatos témájú projektjeiben több, mint 40 nemzet szakembere adja össze egyéni ízlését és tudását. A portugál Oeirasban megépített Casa CM a hely domborzatával teljes összhangban, félig a talajba süllyesztve áll. A ház tervezésénél a természet tiszteletben tartása és integrálása vezette az OODA építészeinek kezét.

 

 

A Casa CM körben üvegezett alsó szint felett lebegő, zárt tömbje egy középső nyitott átrium köré épült, melyet három oldalról az épület, míg a negyedik oldalról a dús vegetációjú kert határol. Az épület egyik szárnya a közösségi tereknek, a másik a privát helyiségeknek ad helyet. Közöttük az üveggel határolt, nyitott tér érzetét adó, széles átkötő szárny teremt kapcsolatot, ami egyúttal a bejáratot is meghatározza.

 

 

 

“Koncepciónk egyszerre egybefogja, és szembe is állítja az épített teret a természetessel. A szabályos alaprajz és az ezt szervező központi terasz az építészet alapvető szervező ereje mellett tesz hitet” - magyarázza a projektet a stúdió.

 

 

 

A Casa CM tömbje oldalról nézve már-már lebegni látszik - a homlokzaton végigfutó üvegezésnek köszönhetően semmilyen vizuális akadály nem áll a természettel egységet alkotó érzet útjába. A patioban elhelyezett kültéri medence természetes fényt visszatükröző vízfelülete kompenzálja az előtér félig terepszint alatti elhelyezkedését. A befelé lejtő tető tökéletes koronája az épületnek: egy része járható, ami további funkciókkal bővíti a házat  - itt kapott helyet például egy kisebb, köríves terasz is.

 

 

 

A minden részleten végigvonuló, konzekvens anyaghasználat is az épület egységes karakterét, határozott dimenzióját erősíti. Az építészeti megfogalmazás, ahogy minden projektünknél, itt is rugalmas, de képes arra, hogy stabilitást és örök érvényű karaktert kölcsönözzön a helynek." - teszi hozzá az OODA

 

 

OODA | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Desingboom

 

 

További képek és rajzok a galériában!

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A természet ölelésében

A természet ölelésében

A Casa CM nyugodt tömbje rafináltan olvad össze a környezetével.

Hajrá Népliget!

Hajrá Népliget!

Indul a tájépítészeti ötletpályázat a Népliget megújítására!

PARADOX ékszerek?! | Kortárs Ékszerhét Budapest

PARADOX ékszerek?! | Kortárs Ékszerhét Budapest

Szeptemberben ismét Budapest lesz a kortárs ékszerek fővárosa!

Nincs találat!

Hirdetés