A díjazott hotel, az Eötvös utcai Eurostars Ambassador Hotel.

Az A4 Studio idén platina díjat nyert a New York-i székhelyű MUSE Hotel Awards nemzetközi versenyen „Hotel-World -Class Historical Hotel” kategóriában. A MUSE Hotel Awards szerint „Az új generáció kivételesen magas színvonalú pályázatai közül az A4 Studio platina díjat nyert a MUSE Hotel Awards versenyen Hotel - Világklasszikus történelmi hotel kategóriában.” A díjazott hotel, az Eurostars Ambassador Hotel 2022 tavaszán nyílt Budapest belvárosában az Eötvös utcában, és azóta folyamatosan teltházzal üzemel.


A díj kapcsán online is közzétesszük a hotelről írt „Quittner – Hajós – Kendik” című cikkünket az OCTOGON magazin 173-as (2022/1-es) lapszámából.


Az Oktogon közvetlen közelében, az Eötvös utca 12. szám alatt nyitotta meg kapuit a négycsillagos Eurostars Ambassador Hotel, ami étteremmel, fitneszközponttal, bárral és egy hangulatos kerthelyiséggel várja vendégeit. A spanyol szállodalánc jelenleg Európa szinte minden országában, továbbá az Egyesült Államokban, Mexikóban, Kolumbiában és Marokkóban is jelen van. Terjeszkedési stratégiájuk alapján csúcskategóriás létesítményeik helyszínéül olyan épületeket választanak, amelyek a történelmi központban vagy a városok pénzügyi negyedeinek közelében helyezkednek el, és amelyek kiemelkednek kulturális egyediségükkel. Ebből a szempontból a meglehetősen vegyes képet mutató Eötvös utca ideális választásnak bizonyult, hiszen a szállodának új otthont adó épület az Andrássy út közelében, a történelmi belvárosban – az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és
Azerbajdzsán nagykövetsége között, illetve a spanyol nagykövetséggel szemben – található.
 

„Az épület eredeti formájában Budapest historizáló-neoreneszánsz épületállományának tipikus eleme volt. Városi palotaként épült, eredeti belső beosztása kora nagypolgári életviteléhez igazodott. Homlokzata, alaprajza – azaz amit ismerünk belőle – nem emelkedett ki kora átlagából, de egységesen és színvonalasan tükrözte építése korának építészeti felfogását. Alkotója alaposan tanulmányoz- ta az olasz reneszánsz palotaépítészetét” – foglalja össze dr. Déry Attila Ybl-díjas építészmérnök, építészettörténész az épület jellemzését a felújításhoz készült műemléki leírásban.

A részletes tanulmányból kiderül továbbá, hogy a ma ismert épület terveit a Gresham palota tervezőjeként híressé vált építész; Quittner Zsigmond készítette Laczkó Antal, a Kisbirtokosok Országos Földhitel Intézetének igazgatója részére. Az épületet Pucher József emelte 1885–86-ban, majd az elkövetkező évtizedekben többször átépítették. 1937 és 1938 között például a Pesti Lloyd Társulat alakíttatta át, melyhez Hajós Alfréd készített tervváltozatokat, és ekkor került az utcai szárnyra a plusz emelet is. Műemléki jellegét tekintve a zárt sorba épített, belsőudvaros, egykori eklektikus városi palota nem szerepel az országos védettségi listán, de világörökségi területen áll.

A Kendik Géza építész vezette A4 Studio tervei alapján készült felújítás elsősorban az épület történeti értékeinek megőrzésére, valamint a régi és új épületek összhangjára törekedett. Az építésziroda minden esetben izgalmas kihívásként tekint arra, ha műemlék épületet újíthat fel, alakíthat át, ráadásul tervezési tevékenységük egyik kiemelt szakterülete a hoteltervezés. A 2019-től 2022-ig tartó kivitelezési időszakot rengeteg helyszíni bejárás és tervvázlat előzte meg.

Az Eötvös u. 12. a projekt kezdetekor meglehetősen romos állapotban volt, a homlokzatnak csupán a fele állt (az is kitámasztva), és a bejárati előtérnek is mindössze egy kis része maradt meg. A renoválás egyik fő szempontja az volt, hogy az épület régi homlokzatát eredeti formájában állítsák helyre. Érdekesség, hogy a műemlékvédelem csak a főhomlokzat mögötti, nagy belmagasságú csarnokot tartotta műemléki szempontból értékes, megtartandó építészeti részletnek, a főhomlokzatot nem, Kendik Géza alapos mérlegelés után mégis annak meghagyása mellett döntött.

Számos korábbi munkájához hasonlóan, ezúttal is a „fenntarthatóság helyett megtarthatóság” elv jegyében járt el. A homlokzat lebontását nem érezte helyénvalónak, ehelyett inkább szeretett volna egy kis szeletet megmenteni a régi világból.


A ház Budapest históriájának része, története van, ami szerinte mindig nagy hozzáadott értékkel bír, legyen szó akár egy épületről, akár egy tárgyról. A korábbi át- és hozzáépítéseknek nyilvánvalóan megvolt az okuk, és egyúttal magukban is hordozzák saját koruk építészeti lenyomatát. A tervező úgy érezte, hogy egy komplex külső rekonstrukcióval sokkal többet tesznek; jó minőségű, ideális színű és textúrájú anyagokkal helyreállítva az épület külső karakterét.

Az építész alapkoncepciója tehát az volt, hogy a Quittner Zsigmond-féle homlokzat és a Hajós Alfréd nevéhez fűződő ráépítés maradjon meg, az épület többi része pedig legyen 21. századi.

E tervezési elv mentén haladva, ami kívülről látható, azt megtartották eredeti állapotában, míg minden más korszerű és modern külsőt kapott. Fontos szempont volt mindemellett az utcaképhez való alkalmazkodás, ugyanis nem szerettek volna különböző disszonanciákat. Többek között a környékre jellemző lépték, a közel 20 méteres párkánymagasság megtartásával, a harmonizáló színek alkalmazásával, valamint a nagyon sima és a rücskös, texturált vakolatok kombinálásával sikerült egy koherens egységet teremteni az utcabeli épületekkel. Tervezési szempontból az egyik legfontosabb kérdést az előtér jelentette, mivel Kendik Géza úgy gondolja, hogy ez a rész adja az épület lelkét. Véleménye szerint a lobbynak mindig nagyvonalúnak kell lennie, ebből kifolyólag a földszinten megtartották a hatméteres belmagasságot.
 


A tervezési folyamat során az A4 Studio két spanyol – először egy barcelonai, majd egy madridi – belsőépítész céggel dolgozott együtt. A közös munka sikeresnek bizonyult, az épület külső és belső megjelenése kellemes harmóniában egyesül. A belső terek szín- és anyaghasználatában a nagyvonalú, exkluzív hatást keltő spanyolos stílus érződik. Előszeretettel alkalmaztak minőségi, természetes anyagokat, mint a fa és a kő, ugyanakkor jellemző rájuk a különböző matériák, felületek kombinálása. Ilyen izgalmas anyagtársítás például a kő és a fém ötvözése, amely a szálloda számos pontján visszaköszön a fal- és padlóburkolatokon.

Az épület külső megjelenéséhez hasonlóan a belső terek színvilágában is főként a földszínek dominálnak, amelyek minden helyiségben jelen vannak.

Ezenfelül az épület külsején és belsején egyaránt felfedezhető, hogy a sötét és világos árnyalatok ütemesen váltják egymást, melyek ritmusa egységbe fűzi az építészeti részleteket. Az U alakú épület öblében egy belső udvar került kialakításra, ahol a helyenként kiugró ablakkeretek egyfajta plasztikusságot, játékosságot kölcsönöznek a homlokzati részeknek. Ezek a sötét keretek a belső terekben is több helyen (lobby, fitnesz-részleg) felbukkannak.
 


A Budapest történelmi belvárosában található szálloda belső- építészeti elemei a város színeiből, textúráiból és fényeiből merítenek inspirációt. A szobrok, a hidak, a Duna és partja, illetve a budapesti tájat formáló építészet hangsúlyosan megjelennek a terekben. Az Eurostars Ambassador mind a 92 szobája tágas és világos, a különböző városi jelenetek által ihletett dekorációval az itt megszálló vendégek úgy érezhetik, mintha Budapest történelmének részesei lennének.

Összességében egy nagyon ízléses, modern belső tér született, amely nem szeretne archaizálni, mégis képes összhangot képezni a historizáló építészeti környezettel.

A magas színvonalon tervezett és kivitelezett homlokzat-felújítással az Eötvös 12 jól illeszkedik a történeti városképbe, utcaszerkezetbe. Rendkívül érdekes és egyben tanulságos is látni, hogy ugyanahhoz az épülethez hogyan nyúlt három különböző építész (Quittner, Hajós és Kendik), más-más korszakból.

 

Tervezés: 2016–2019
Kivitelezés: 2019–2022
Nettó alapterület: 6257,94 M2

Generáltervező: A4 STUDIO
Vezető építész tervező: KENDIK GÉZA
Építész munkatárs: PAPP ZOLTÁN

Műemléki épületkutatás: DR. DÉRY ATTILA

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Platina díjat nyert a A4 Studio a MUSE Hotel Awards-on

Platina díjat nyert a A4 Studio a MUSE Hotel Awards-on

A díjazott hotel, az Eötvös utcai Eurostars Ambassador Hotel.

Vasútállomás vasútmodelleknek – a Kelenföldi Indóház átalakítása

Vasútállomás vasútmodelleknek – a Kelenföldi Indóház átalakítása

Az Építész Stúdió koncepcióterve Bán Dávid olvasatában.

Megnyílt a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpont

Megnyílt a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpont

A létesítményben beltéri és szabadtéri kiállítás várja a látogatókat. 

Hirdetés