Levadásztuk a legkülönlegesebb madárházakat és méhotthonokat!

Szubjektív válogatásunk a világ madárházaiból és méhotthonaiból, a heti rendszerességgel jelentkező OCTOGON hunters sorozatunkban.
 

Pleasant Ranch

Steve Hadekáról már olvashattatok előző cikkünkben is, de úgy gondoltuk, kiemelkedő munkáinak kötelezően szerepelnie kell válogatásunkban. Hadeka már évekkel ezelőtt, pontosabban 2012-ben kezdett bele egyszemélyes vállalkozásába, a Pleasent Ranch-be, ami egy kis faüzlet Winooskiban. Legelső terméke egy kis madárház volt, amit rögtön el is adott, bár igaz, hogy egy barátja vásárolta meg, ettől függetlenül ez a sikerélmény sarkallta a művészt további csodák tervezésére és értékesítésére. Az alkotó kis tételekben készít egyedi fából lakberendezési tárgyakat, díszelemeket, bár- és konyhai eszközöket, sőt még bútorokat is. Fő szakterülete közé tartoznak a lámpatestek, szekrények és polcok tervezése, valamint telepítése. 

Hadeka modern és nem mindennapi madárházai rozsdamentes acélból, fából és permetezőfestékből készülnek, így minden darab rendkívül időtálló. Madárház kollekciójának színes, vidám darabjait sokan nem csupán rendeltetéséért használják, hanem előszeretettel teszik ki otthonukba, dekorációs elemként. A művész ma már YouTube csatornát is vezet, ahova itt tudtok betekintést nyerni, webshopját pedig itt leshetitek meg.
 

Fotó: Steve Hadeka
 Refugio

A mexikói székhelyű MaliArts stúdió az emberközpontú városok és a természet közötti szorosabb kapcsolat megteremtését tűzte ki célul a Refugio projekttel, amely három, magányos méhek számára épített épületből áll. Mindegyik rész más-más célt szolgál: menedéket, élelmiszert vagy vizet kínál. A menedéket úgy tervezték, hogy pihenő és fészkelő helyként is funkcionáljon, míg az itató biztonságos helyet biztosít az iváshoz, az etető pedig táplálékot tartalmaz a virág nélküli területeken. A fából és kerámiából készült menedékhelyeket úgy alakították ki, hogy a veszélyeztetett rovarokat vonzzák a természetben és a tanyákon egyaránt megtalálható fészkelőhelyek alapján. A projekt céljai közé tartozik az is, hogy szorosabb kapcsolatot teremtsenek a városok és a természet között. A menedékház elemei természetes olajjal bevont, nyers fenyő- és teakfából készülnek, a tető pedig kerámia. Az itató és az adagoló fő szerkezete is kerámia, belső felületükön pedig vörös agyagzománc pompázik. Az etető fedele és talpa teakfából, a három tárgy magas lábai pedig acélból készültek.

„Az a tény, hogy a magányos méhek nem termelnek fogyasztható terméket az emberek számára, azt jelenti, hogy nem kapnak nagy figyelmet, de a legújabb tanulmányok rámutatnak arra hogy ők a leghatékonyabb beporzók a természetben. A magányos méhek populációjának növelésének egyik módja az, ha virágoskertet hoznak létre gazdaságokban, kertekben és parkokban. Ezeket a kerteket vagy szentélyeket ki lehet egészíteni menedékekkel, itatókkal és etetőkkel” – mondta Calvillo.

Calvillo szerint az emberek megfeledkeznek arról, hogy a rovarok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a környezet egyensúlyában.
 

Fotó: Sergio López
 Please Stand By

A Please Stand By névre keresztelt projekt célja különböző „szállodák” biztosítása a városi rovaroknak, mint például méheknek, darazsaknak és lepkéknek. A projekt Marléne Huissoud francia tervező nevéhez kötődik, és munkája során kiemelten fontosnak tartotta, hogy kizárólag természetes anyagokat használjon fel, annak érdekében, hogy „visszaadhassa” a természetnek. A lyukakkal tarkított, gömbölyű fehér szobortárgyak környezetbarát anyagokból készültek, mint az égetetlen agyag, természetes kötőanyag és fa. A menedékként szolgáló székek 5-10 centiméter mély lyukakkal vannak lyukasztva a rovarok kényelmes befogadására.  

A tervező így nyilatkozott: „Önzőek voltunk. Mindannyian felhasználtuk szeretett bolygónk erőforrásait. De ez nem a sírás, hanem a cselekvés ideje. Tervezőként fontos, hogy karrierünk során tervezzünk egy széket, és tetszett az ötlet, hogy az első székemet a rovaroknak, nem pedig az embereknek szenteljem, ezzel arra kérve őket, hogy „Kérem, álljanak ki”, és nézzék új szemmel a természetet és a vadon élő állatokat.”

A londoni King's College tudósai, Robert Francis és Mak Brandon segítségével készített rovarszékeket organikus és fenntartható módon, a rovarok által kedvelt anyagok felhasználásával tervezték és készítették el. A szobrokat kiégetetlenül hagyták annak érdekében, hogy a lehető legprimitívebb legyen, mielőtt természetes kötőanyaggal bevonták őket, hogy megvédjék őket az időjárástól. Huissoud és a tudósok olyan színeket választottak, amelyekhez a rovarok természetesen vonzódnak, beleértve a világos árnyalatokat, mint a fehér és a szürke, valamint néhány sötét tónust. 


Fotó: Sergio López
 Vulkan Beehive

A Snøhetta norvég építészeti stúdió fakaptársorozatot tervezett egy oslói élelmiszerudvar tetejére, hogy ösztönözze a méheket, hogy letelepedjenek a városban. A Snøhetta a Vulkan Beehive projektet a norvég főváros Mathallen élelmiszer- és táncközpontjában telepítette.

A méhek a világ legfontosabb élelmiszer-beszállítói közé tartoznak. A világ élelmiszertermelésének egyharmada a beporzástól függ, ahol a méhek játsszák a legnagyobb szerepet” – mondták a Snøhetta tervezőiHeier Du Rietz méhésszel együttműködve az építészek megtervezték azt a pár faszerkezetet, amelyek 160.000 méh befogadására alkalmasak. Minden kaptárt torz hatszögek borítanak, hat oldallal a tetején, amelyek alul körül tizenkét részre oszthatók, ezzel cikk-cakkos vonal jön létre, ahol a panelek a legszélesebb ponton találkoznak középen. A méhek egy kis résen keresztül jutnak be minden kaptár alja felé, ahol a résből egy lapos csőr nyúlik ki a leszálláshoz. A rovarok pollent és vizet találnak a közeli folyóparti parkban és a környező zöldterületeken.

„A természetes méhsejt-geometria ihlette a formát és a mintát. A világos színű fa használata mézes tónusú felülettel szintén olyan kapcsolat volt, amelyet szerettünk volna létrehozni és bemutatni” – mondták az építészek. Legfőbb céljuk, hogy több méhet csalogassanak a városba és szeretnének tájékoztatást adni a látogatóknak arról, hogyan járulhatnak hozzá a környezetvédelemhez, és hogyan tudnak részt venni a méhek körüli munkákban.
 

Fotó: Finn Ståle Felberg
 Birdhut

A British Columbia egyik hegyvidéki völgyében, a Studio North stúdió A-keretű lakóházat tervezett, amelyet kempingezők és madarak számára hoztak létre. A Birdhut egy erdős lejtőn található Windermere-ben, egy kis faluban a nyugat-kanadai Columbia-völgyben. A hegyes szerkezetet 2,7 méterre emelik fel a földről fa gólyalábak 6 méter magasságra, így beleolvadva a fák közé. A 9,2 négyzetméternyi területet felölelő faház két ember, 12 madárfaj és más „látogatásra érkező érdeklődő lények” elhelyezésére készült.

„Amellett, hogy hívogató hely az emberek számára, a homlokzaton tizenkét madárház is található, mindegyiket a Columbia-völgy hegyeiben élő különféle helyi madarak számára terveztük” – mondta a calgary-i székhelyű Studio North.

A zsindelyek egyedi szabású nyugati vörös cédrusból készültek, több kör alakú nyílással a madarak számára. Az üregek mérete változó, hogy a legkülönfélébb madarak befogadására is alkalmasak legyenek, a nagy halmozott harkályoktól az apró poszátákig. Ráadásul a lyukak magassága a madarak eltérő költési szokásaihoz is igazodik: vannak, akik jobban szeretnek a talajhoz közelebb lenni, míg mások magasan, a fák között keresnek helyet maguknak.

A szerkezetet tartó X-alakú gólyalábak masszív, rúdfenyő rönkökből készültek, amelyeket egy tűz pusztított területről szereztek be. A kunyhó emelvényének és burkolatának elkészítéséhez a csapat egy régi kabinfedélzetről visszanyert deszkákat használt. „A madárfészek építésének folyamatát utánozva a Birdhut anyagait a közvetlen környezetből választották ki és építették be” – közölte a stúdió.

Az A-vázas szerkezet oldalfalaihoz polikarbonát lemezeket használtak. A Studio North szerint a Birdhut teteje teljesen beleolvad a természetbe a tiszta, nyolc milliméteres polikarbonát panelekkel, ennek köszönhetően pedig a látogatók a fák lombkoronájában érezhetik magunkat. „A teret passzívan felfűti a nap, egyfajta üvegházként működik, amelyet a két körablak szellőztet.”

A kunyhót híd köti össze a domboldallal, ahol egy kőösvény vezet le a tűzrakóhelyhez és egy természetes forráshoz. A faházak régóta népszerűek a kempingezők körében.
 

Fotó: Dezeen
 Treehotel

A svéd Ulf Öhman ornitológussal együttműködésben megalkotott szállodai szoba úgy lett kialakítva, hogy a Harads falu közelében fekvő erdőben teljes kikapcsolódásban legyen része a vendégeknek. A szállodai szoba, két fa között van felfüggesztve és egy nagyrészt üvegezett kockában található. Ezt a kockát egy fémrács veszi körül, amely 350 különböző méretű madárházat támogat, hogy gömb alakú formát hozzon létre. Dupla magasságú lakótérrel rendelkezik, amelyen nagy ablakok találhatók a madarak és a környező erdő megfigyelésére. A belső teret szinte teljesen feketére színezték, a mennyezetről pedig több faház alakú lámpa lóg. A szállodát különböző méretű madárházak borítják, hogy a madarak széles skáláját ösztönözzék fészekrakásra. Öhman ornitológus és a Norrbotteni Madártani Egyesület elnöke szerint amellett, hogy érdekes élményt nyújt a vendégek számára, a szoba remélhetőleg hozzájárul a helyi madárpopulációk növekedéséhez.

Az erdőgazdálkodás következtében csökkent a természetes lyukak száma a fákon, ahol a költő madarak fészkelnek. A madárfészkek telepítése ezért fontos intézkedés” – nyilatkozták a tervezők. Öhman abban is reménykedik, hogy a szálloda látogatóit az élmény arra ösztönzi majd, hogy a nyaralásról hazatérve madárházakat telepítsenek saját otthonuk környezetében.
 

Fotó: Mats Engfors Fotographic, BIG
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

OCTOGON hunters I Madárházak és méhotthonok

OCTOGON hunters I Madárházak és méhotthonok

Levadásztuk a legkülönlegesebb madárházakat és méhotthonokat!

Turizmuson alapuló vidékfejlesztés Tamási mikrotérségben

Turizmuson alapuló vidékfejlesztés Tamási mikrotérségben

Bruckmann-Dorn Kata diplomamunkája.

Hirdetés