Kiállítás a kubai múlt és jelen összetettségéről

A Kubai építészetek: A Harmadik Tér című kiállítás az építészeten keresztül vizsgálja azt az ellentmondásos környezetet, amely Kuba szigetére már a forradalmat megelőző évtizedek óta jellemző. A kiállítás egy olyan Harmadik Tér létrehozására törekszik, amelyben az egymásnak ellentmondó ideológiai narratívák találkoznak és párbeszédbe lépnek egymással. A tárlatot bejárva a látogató megalkothatja saját olvasatát a kubai múlt és jelen összetettségéről.

 


Adrian Labaut és Paloma Herrero E. Európában élő kubai építészek. Céljuk, hogy nyílt párbeszédet kezdeményezzenek a kortárs kubai építészetről: különböző valóságok ütköztetésével tárgyilagosan mutatják be az anyagot, elkerülve az előzetes értelmezések kényszerítő hatását, építészek, művészek, írók, professzorok és a legkülönbözőbb szakemberek hálózatát hozva létre annak érdekében, hogy kollektív alkotást, egy szerzőség nélküli munkát hozzanak létre.

 

A kiállítás 2023. június 22. – augusztus 27. között látogatható a Centrális Galéria Blinken OSA Archivumában. 

Megnyitó: 2023. június 22., 18:00 óra
Kurátorok: Adrian Labaut & Paloma Herrero E.
Szervező: Gréta Süveges

A Blinken OSA Archivumról: A Blinken OSA Archivum @CEU egy komplex levéltári intézmény, amely egyszerre fontos gyűjtemények tárolója és a levéltári dokumentumok értékelésének, kontextualizálásának, bemutatásának és felhasználásának új módjaival kapcsolatos levéltári kísérletek laboratóriuma.


A kiállításhoz szakmai programok is kapcsolódnak: június 23-án 17:00 órai kezdéssel a Choy-León építészpáros tart egy kortárs kubai építészetet bemutató prezentációt spanyol nyelven (angol tolmácsolással). A prezentációt követően megnyitják az eseményt, hogy szakmai közös gondolkodásra, eszmecserére hívják a résztvevőket. A beszélgetést hét órai kezdéssel az Unfinished Spaces című díjnyertes dokumentumfilm vetítése követi.  
 
A Choy-León építészpárosról: A Santiago de Cuba-i születésű José Antonio Choy López és a havannai születésű felesége, Julia León Lacher 1973-ban végezték el építészeti tanulmányaikat Havannában és a nyolcvanas évekre számtalan munkájuk valósult meg a közép-amerikai szigetországban. Ilyen épület az Executive Flight Terminal (1987), a Instituto de Energía Solar (1983), a Meliá Santiago de Cuba Hotel (1991) és a Santiago de Cuba-i pályaudvar (1998). Építészeti munkáikban saját kontextusuk értékeinek felmutatására törekednek, párbeszédet folytatva a kubai épített és természeti örökséggel. Choy és León a kubai építészet kulturális értékeinek védelmezői, egy olyan korszakban, amikor ezeket az értékeket számos helyi körülmény veszélyezteti. Az 1990-es években alapították közös építészeti stúdiójukat. Számtalan kubai közintézmény épületét és lakóházat rekonstruáltak; munkájukat jelentős díjakkal ismerte el a helyi és nemzetközi építészszakma. A Dominikai Köztársaság, az Egyesült Államok, Kolumbia, Mexikó, Puerto Rico és Spanyolország egyetemi és kulturális intézményeiben is megfordultak mint vendégelőadók. Jelenleg a Havannai Egyetem José Antonio Echeverría Politechnikai Intézetében működő Építészeti Iskolájának oktatói, ahol workshopokat tartanak a szigetország különböző városaiban arról, hogy miképpen lehet a kortárs épületeket integrálni a jelentős örökségértékkel bíró környezetbe.  
 
Unfinished Spaces (2011) 
rendezte: Alysa Nahmias & Benjamin Murray 
86’, angol és spanyol nyelven, angol felirattal 
A díjnyertes amerikai dokumentumfilm Kuba ambiciózus építészeti projektjéről szól, amelynek keretein belül a Nemzeti Művészeti Iskola létrehozásán dolgozott három fiatal építész a castrói forradalom hajnalán. A projekt félbemaradt, majdnem teljesen feledésbe merült, míg végül újra felfedezték mint egy látnoki építészeti mesterművet.  
 
 
A kiállítás és a program a Budapesti Cervantes Intézet és a Blinken OSA Archivum együttműködésében jött létre. 


Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Challenging Futures – Kiállítás a MOME Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjának nyertes munkáiból.

Architectural being | Kőszeghy Flóra

Architectural being | Kőszeghy Flóra

Kőszeghy Flóra építész-képzőművész munkáiból nyílik kiállítás Budapesten, a Fest;tisztít Galériában

ATTILAFK – kiállítás és életműkönyv

ATTILAFK – kiállítás és életműkönyv

Megnyitó szeptember 7-én a Kieselbach Galériában.

Hirdetés